[Konkurs Odrzutowce] SNECMA C 450-01 Coleoptere
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Ja retuszuję suchuśkimi pastelami gdyz jakoś nie udało mi się tego koloru wnętrza dokładnie odwzorować farbami. Te dziury w kokpicie byłyu przebijane grubym szpikulcem gdyz nie zabardzo wiem jak idealne dziury wciąć.
No napewno idziesz w dobrą stornę. a muszę się przyznać że modele są jak ta gra Crazy Machines. Zwariowane.
No napewno idziesz w dobrą stornę. a muszę się przyznać że modele są jak ta gra Crazy Machines. Zwariowane.
Ja tam nie używam takiego sprzętu z Olfy. Za drogi gips dla mego portfela.
Wolę satre ale sprawdzone narzędzia. A po za tym dziś wkońcu mnie wzięło natchnienie na siedzenie nad tym modelem.
Na początek zrobiłem wloty powietrza. Ze względu na odrazu pomniejszoną wregę wystarczyło nakleić pasek łączący i sklejenie całości było przyjemnością:

Cały segment przykleiłem na swoje miejsce:

W miejscach okienek wkleiłem folię:
Wewnętrzna struktura przed po wklejeniu:

Następną rzeczą było wykonanie ostatnich segmentów dziobowych:

Ostatnimi pracami było dopasowanie poszycia do szkieletu płata. Niestety nie wyszło mi to za dobrze więc postanowiłem skopiować elementy które pozostały a stare oderwać i przykleic kserówki:

Na powyzszej fotce w krawędzi natarcia powstała szpara więc trzeba będzie ja czymś zasłonić.
Wolę satre ale sprawdzone narzędzia. A po za tym dziś wkońcu mnie wzięło natchnienie na siedzenie nad tym modelem.
Na początek zrobiłem wloty powietrza. Ze względu na odrazu pomniejszoną wregę wystarczyło nakleić pasek łączący i sklejenie całości było przyjemnością:

Cały segment przykleiłem na swoje miejsce:

W miejscach okienek wkleiłem folię:

Wewnętrzna struktura przed po wklejeniu:

Następną rzeczą było wykonanie ostatnich segmentów dziobowych:

Ostatnimi pracami było dopasowanie poszycia do szkieletu płata. Niestety nie wyszło mi to za dobrze więc postanowiłem skopiować elementy które pozostały a stare oderwać i przykleic kserówki:

Na powyzszej fotce w krawędzi natarcia powstała szpara więc trzeba będzie ja czymś zasłonić.
A myślisz że mnie też na takie narzędzia stać mam tylko 2 narzędzia i mate z olfy i to tyle
a te narzędzia
to wspomniany już skalpel 17zł
cyrkiel tnący 26 zł
mata do cięcia 32 zł muszę ja pochwalić znakomita nic na niej się nie ślizga
powoli skompletuj sobie sprzęt z olfy tak jak ja
a jeszcze zamierzam kupić nóż segmentowy żeby ciąć tekturę
i nożyczki za 28 zł czy drożej jakoś tak
powolutku zbiorę narzędzia a warto dodać że narzędzia są znakomite takie ostre że ho ho po kopieniu skalpela się do nich przekonałem
a te narzędzia
to wspomniany już skalpel 17zł
cyrkiel tnący 26 zł
mata do cięcia 32 zł muszę ja pochwalić znakomita nic na niej się nie ślizga
powoli skompletuj sobie sprzęt z olfy tak jak ja
a jeszcze zamierzam kupić nóż segmentowy żeby ciąć tekturę
i nożyczki za 28 zł czy drożej jakoś tak
powolutku zbiorę narzędzia a warto dodać że narzędzia są znakomite takie ostre że ho ho po kopieniu skalpela się do nich przekonałem
Pozwólcie, że ja się wtrącę: z narzędzi nie mam nic z olfy a z modelami sobie jakoś radzę skalpel firmy Excel tani jak barszcz, cały metalowy i służy mi już ponad trzy lata, a pomimo tego że przez ten czas zdążył się cały oblepić klejem nie doznał żadnego defektu
. Matę też mam, ale to jest dobro konieczne, kupiłem ją dopiero po rozpoczęciu budowy aktualnego modelu na moim warsztacie.
Tak naprawdę, mimo to że jakaś firma ma renomę trzeba kupować rzeczy uwzględniając aspekt, tego jak dane narzędzie ma nam służyć!
Ode mnie to tyle, pozdrawiam!

Tak naprawdę, mimo to że jakaś firma ma renomę trzeba kupować rzeczy uwzględniając aspekt, tego jak dane narzędzie ma nam służyć!
Ode mnie to tyle, pozdrawiam!

Ja mam taki siedmioletnipiter16 pisze:skalpel firmy Excel tani jak barszcz, cały metalowy i służy mi już ponad trzy lata

No cóż nie każdy musi posiadać narzędzia olfy. No ale zajmijmy się modelem.
Dokończyłem ostatni segment dziobu:

Dziób naklejnony na swoje miejsce:

A teraz pokarzę szkielet płata. Tu nie ma co się rozpisywać:

Pierwsza belka podwozia. Nacięcia wykonałem od wewnątrz gdyż mam obecne problemy z doborem koloru retuszu ale to tylko chwilowe problemy.

Na podstawie tego szablonu..:

..wykonałem usztywnienia podwozia:

Takie usztwynienie wklejone do belki:

Pierwsze usterzenie od wewnątrz:

I na zewnątrz:

Belka nr.1 przyklejona na swoje stanowisko:

Wygląd ogólny dzisiejszych prac postępowych:

i na koniec przykleiłem pierwszą część wnętrza:

Dokończyłem ostatni segment dziobu:

Dziób naklejnony na swoje miejsce:

A teraz pokarzę szkielet płata. Tu nie ma co się rozpisywać:

Pierwsza belka podwozia. Nacięcia wykonałem od wewnątrz gdyż mam obecne problemy z doborem koloru retuszu ale to tylko chwilowe problemy.

Na podstawie tego szablonu..:

..wykonałem usztywnienia podwozia:

Takie usztwynienie wklejone do belki:

Pierwsze usterzenie od wewnątrz:

I na zewnątrz:

Belka nr.1 przyklejona na swoje stanowisko:

Wygląd ogólny dzisiejszych prac postępowych:

i na koniec przykleiłem pierwszą część wnętrza: