[Relacja] Ferrari F2003-GA

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Radzio65

#31 Post autor: Radzio65 » 2008-04-01, 08:22

r-t pisze:... kalkomanie za szerokie i rwące się, płaskie a części wypukłe w kilku płaszczyznach ... .
Warczę i zgrzytam zębami, jak coś takiego czytam (z całą sympatią do r-t ), a piana z ust pryska mi na monitor.
Poszukaj w technikach tematu "Kilka słów o kalkomaniach" - chłopie, każdą (z wyjątkiem niektórych kalek Academy) można zawinąć, ułożyć i pięknie dopasować do elementu. O co do kleju - wiesz, kleje do plastiku są różne, różnych producentów. Ja używam Revella Contacta z igłą, Tamiya "penetrujący" z pędzelkiem (zielona nakrętka) i Revella do szybek (taki przezroczysty, z pędzelkiem, lekko ciągnący, nazwy nie pamiętam, ale w każdym sklepie modelarskim będą wiedzieć o co chodzi).

Pozdr.
:mrgreen:

Awatar użytkownika
r-t

#32 Post autor: r-t » 2008-04-01, 17:40

no tak Radzio masz rację co do tego, że mogłem po czytać, przyznaję się bez bicia. a co do kleju to używam Revell-owskiego z igłą, który był dołączony do modelu i niestety spojlery nie trzymają się kupy i rozpadają sie. po kombinuje jeszcze i może coś wyjdzie.

Edit: Radzio przeczytałem Twoją wypowiedź na temat kalkomanii i chemii, i zapewne spróbuję jeśli tylko znajdę wolną sobotę żeby skoczyć na miasto i dowiedzieć sie o ową chemię, póki co zajmę się czym innym niż modelarstwem, czyli idziemy pod auto :mrgreen: .
pozdrawiam r-t.

Awatar użytkownika
r-t

#33 Post autor: r-t » 2008-04-12, 17:34

Witam, w lokalnych sklepach modelarskich chemii brak, wiec zrobiłem ro co chemii nie wymagało czyli przykleiłem przedni spoiler po ciężkich walkach i po malowałem jeszcze raz koła, teraz czeka mnie tylni spoiler, który stawia opór klejowi.
kolejne zdjęcia pojawią sie niebawem.
Obrazek Obrazek
pozdrawiam r-t

Awatar użytkownika
r-t

#34 Post autor: r-t » 2008-04-17, 09:58

witam, wczoraj udało mi się skleić cały tylni spoiler, czego efekty widać na zdjęciach, zostaną naniesione jeszcze pewne poprawki i dodana cala masa kalkomanii na niego.
Obrazek Obrazek

pozdrawiam r-t
Ostatnio zmieniony 2008-04-17, 11:35 przez r-t, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Radzio65

#35 Post autor: Radzio65 » 2008-04-17, 10:29

r-t , koniecznie kup chemię do kalkomanii, bo przy takich powierzchniach polegniesz bez tych specyfików. Kup to co opisywałem (MicroSol i MicroSet) lub firmy Gunzo, też świetne. Nie kupuj Humbrola (DecalFix) - mam i uważam , że jest do bani. Chemia rozwiąże mnóstwo problemów - aktualnie robię Hondę RCV 211 w skali 1:6 , kalkomanii jest ponad arkusz A3, a powierzchnie powywijane w "paragrafy" i bez chemii wogóle bym nie podchodził do tych kalek.

Powodzenia :-)

Awatar użytkownika
r-t

#36 Post autor: r-t » 2008-04-17, 11:33

Radzio dziękuję za rady, ale przez 3 tygodnie szukam już po całej Anglii i nic, będę musiał w Polsce kupić i wziąć na export :-> uznałem, że nie będę kleił imitacji włókna szklanego bo to jest porażka sama w sobie i wygląda to co najmniej śmiesznie. a co do spoilera to udało mi się go w końcu po kleić po około 15 próbach różnych specyfików i najlepszym okazał sie klej do rurek PCV :mrgreen: tzw. "klejisty klejik" :mrgreen:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Travis

#37 Post autor: Travis » 2008-04-17, 20:42

r-t, Wiesz, problem ze sklejaniem mógł sie pojawić dlatego bo prawdopodobnie go nie odtłuściłeś :->
A co do modelu to całkiem ładnie ci to idzie :-) Chociaż duuuuuuzo to nie widać, mowie o szczegółach np. przy klejeniu :-P

Radzio65, wyślij mi na Pm twój e-mail jak możesz dobrze?

Awatar użytkownika
r-t

#38 Post autor: r-t » 2008-04-17, 23:16

Równolegle ze spoilerem przygotowywałem kolejne elementy, i dziś wieczorem udało mi się je po składać do kupy, <nie wiem jak to się fachowo nazywa>.
Travis powierzchnie były odtłuszczone i oczyszczone, a co do szczegółów to nie ma czego pokazywać ale jeśli coś Cię konkretnego interesuje to postaram się Ci ukazać to na dodatkowych zdjęciach. jutro z rana zrobię jeszcze zdjęcia przy dziennym świetle i jak lepiej wyjdą to je podmienie :->

BTW model zaczyna się znów robić przyjemniejszy pomijając te kalki, które okazują sie za długie ale to da sie poprawić :-P

Obrazek Obrazek

Edit:
Dziś nie było dobrych warunków do fotografowania, więc zmontowałem kokpit :-> teraz jest już skończony, i nie ma już tych czerwonych przebarwień pod srebrną kalką oraz element z kierownicą został przyklejony, całość malowana czarnym jedwabno-matowym kolorem. kalki kładły się gładko jedynie ta srebrna musiała być przycięta. efekty widać na zdjęciach:

Obrazek Obrazek Obrazek

teraz czas na czas na 2 małe elementy i poskładanie wszystkiego do kupy co będzie nie lada wyzwaniem dla mnie.

pozdrawiam r-t

Awatar użytkownika
Travis

#39 Post autor: Travis » 2008-04-18, 20:36

Nic nie dodam od siebie :-> Tylko spytam... Ile jeszcze ci zostało? Przez to zdanie: ...''teraz czas na czas na 2 małe elementy i poskładanie wszystkiego do kupy co będzie nie lada wyzwaniem dla mnie.''... mam rozumieć ze to są ostatnie części i ze tak powiem, po modelu?

Awatar użytkownika
r-t

#40 Post autor: r-t » 2008-04-18, 22:32

te 2 małe elementy są już przyklejone całość sklejona do kupy, zostały jeszcze 2 lusterka, 4 anteny, "coś" do przyklejenia na czubek wlotu powietrza i 2 jakiej dziwne elementy i to chyba wszystko czyli 9 detali ale z nimi zaczekam aż poprawie cały lakier i a anteny wmontuje po nałożeniu kalek.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Travis

#41 Post autor: Travis » 2008-04-18, 22:41

No to widzę ze tam dużo nie było. Jak możesz to zobacz na opakowaniu ile części jest. Czekam na foty.

Awatar użytkownika
r-t

#42 Post autor: r-t » 2008-04-18, 23:18

heh opakowania nie mam :-P ale po po liczeniu a raczej sprawdzeniu w instrukcji wyszło 64 elementy i 73 Kalki łącznie :shock: , zapomniałem jeszcze dodać o dwóch przeźroczystych elementach :-P

pozdrawiam

Awatar użytkownika
r-t

#43 Post autor: r-t » 2008-04-19, 17:02

Witam korzystając z wolnej chwili i w miarę dobrego światła zrobiłem zdjęcia ogólne Modelu i najprawdopodobniej na takim etapie zrobię przerwę w jego budowie, gdyż nie posiadam jeszcze owej chemii o Której pisał Radzio. A teraz pytanie dla Was, a mianowicie czy Ktoś już kleił kalki na gumę?

Obrazek Obrazek Obrazek

Na dzień obecny nie mam co kleić no nie licząc F-14 za którego zabrać sie nie mogę i na jakiś model będę musiał jeszcze trochę po czekać więc moja działalność na forum zostanie nieco ograniczona :-|.

pozdrawiam r-t.

Awatar użytkownika
r-t

#44 Post autor: r-t » 2008-05-19, 11:26

Witam Kolegów Modelarzy.

Od ostatniej aktualizacji zostały poczynione spore postępy a, że nie wiele było do zrobienia nadszedł czas na galerię końcową po 4 miesiącach zmagań z tym "Potworem" :mrgreen: wszystkie kalki nałożone po ponad 8 godzinach zmagań , zaskoczył mnie fakt iż owe kalki idealnie trzymają się na oponach, a tego obwiałem się najbardziej. Co do samego modelu mam mieszane uczucia, i moim zdaniem Producet powinien go bardziej dopracować a zwłaszcza imitacje Carbon-u i do zestawu zamiast farb dawać chemię o Której Pisał Radzio ;-)
zapraszam do oglądania efektów mojej pracy oraz do komentowania i oceniania, i na tym opowiadanie zakończe i teraz przejdę do prezentacji:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam r-t.

Awatar użytkownika
Haluś

#45 Post autor: Haluś » 2008-05-19, 14:29

Mi sie podoba ;-) Ładny bolid :mrgreen:
Za co teraz sie bierzesz? dokonczenie dioramki z Panzerem ? :->
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”