Nowości-Modelik (marzec)

To co nam wiadomo o nowościach i nasze sugestie

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
piter16

Nowości-Modelik (marzec)

#1 Post autor: piter16 » 2008-02-29, 15:34

Witam sporo nowości u MODELIKA
Oto ciekawsze propozycje:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Jest tego więcej, KLIK na MODELIK

Pozdrawiam! :-D

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#2 Post autor: tad » 2008-03-20, 19:49

Cześć,
sporo krytycznych głosów padło pod adresem Warszawy - łącznie z kolorystyką, ale nie wiem, czy zwróciliście uwagę na to, co "Modelik" zrobił z ostatnimi swoimi samolotami. Mam HS-123 i obejrzałem dzisiaj Hurricane'a oraz I-16 - pożal się boże krótko mówiąc. Kolor zielony na wszystkich trzech jest czarny, na H. czarne pasy praktycznie nie różnią się od tzw. zielonych powierzchni. Dramatyczne ciemne cieniowanie spodu HS-123 na Iszaku (w miejscach lotek) wygląda, jakby się komuś wylała tam farba. W ogóle I-16 poziomem opracowania jest, moim zdaniem, poniżej Iszaka wydanego dawno temu we "Fly Modelu" - tak w sam raz na "Tri Krabki", bo takiego projektu nie wydałby dzisiaj nawet "Mały Modelarz".

Nie skusiła mnie do nabycia dużo niższa cena w księgarni - po prostu jeśli samoloty mają być jasnozielone, to nie czarne. HS-123 kupiłem tylko dlatego, że przez internet (w ciemno), gdybym go widział, to to bym odpuścił - kleił na pewno nie będę. Nic na tym modelu nie widać - jest czarny. Słowem "Modelik" nie tylko dwa razy sobie strzelił w stopę, ale zwyczajnie puścił sobie całą serię po nogach.

Muszę przyznać jedno - "Tu zaszła zmiana". Dotąd "Modelik" wydawał nieraz samoloty z przetarciami koloru albo niedodrukami - teraz nie ma skaz, za to są czarne samoloty...
TAD

Awatar użytkownika
piter16

#3 Post autor: piter16 » 2008-03-20, 21:48

Tu się z godzę!
Faktycznie tak szybko jak Modelik wyrobił sobie renomę może ją stracić. Mimo iż samoloty nigdy nie były modelami flagowymi tego wydawnictwa, to nieraz wychodziły całkiem efektowne wycinanki. Może nie dorównywały modelom z AH. ale miały wszystko co potrzeba i kleiło się je z dużym zaangażowaniem i niezmierną ciekawością. Weźmy chociaż Ła-5FN relacji KPawła. Model jest dobrze opracowany, wszystko trzyma się tak jak powinno, kolory, spójność... po prostu udane wydanie, a jednak można tak się zawieść na nowościach, o których myśleliśmy, że będą jeszcze lepsze i bardziej dopracowane.
Modelik słynie głównie z pojazdów, którym rzadko jakieś modele innego wydawnictwa dorównują. Chociaż w przypadku pojazdów większość wycinanek to udane, a nawet bardzo udane opracowania, (weźmy, np. modele pana Rycharda, skleiłem już ich parę i na żadnym się nie zawiodłem) to zdarzają się modele lekko mówiąc, kiepskie, jak choćby nieszczęsna Warszawa.
Krytyki słychać coraz więcej, miejmy jednak nadzieję, że to chwilowe ,,słabości".

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
el_paw

#4 Post autor: el_paw » 2008-03-20, 23:03

tad pisze:HS-123 kupiłem tylko dlatego, że przez internet (w ciemno), gdybym go widział, to to bym odpuścił

Niestety ja też poddałem się fali nowości i kupiłem go z netu bez oglądania :-( szkoda, bo fajna konstrukcja a skopana przez drukarnię :evil: .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#5 Post autor: tad » 2008-03-21, 15:52

Powiem Wam, że "Modelik" jeśli tylko chce, to nie ma najmniejszego problemu z jakością druku swoich samolotów. Przykładem takie modele jak Ki-115 (wydany na "metalowym" papierze), pięknie wydrukowany Me-329, F-18, Seafire, Me-209 i Me-109 oraz sporo innych. Ale oprócz tego znajdziecie takie modele jak Ju-86 z przetarciami farby, Spitfire z nieostrym malowaniem kamuflażu, zbyt ciemnego Jaka-3 no i teraz te czarne samoloty. Firma czasem sobie folguje i wypuszcza rzeczy "jak wyszły" albo odgrzewa nieudane projekty (vide Jak-3) - może gdy klienci na to się nie zgodzą, to "Modelik" staranniej będzie drukował swoje wycinanki.
TAD

Awatar użytkownika
Kroolo

#6 Post autor: Kroolo » 2008-03-21, 22:07

Też mam HS'a i potwierdzam co poprzednicy napisali. Wielka szkoda bo projekt sprawia wrażenie bardzo przyzwoite i wygląda na staranie wykonany, a wydruk klapa :-(
tad pisze:pięknie wydrukowany Me-329
co do innych modeli się zgodzę, lecz ten 329 którego miałem okazję oglądać miał kamo czerwono-pomarańczowo-piaskowo-żółto w jakieś zielone plamy: tak miało być? Czy tylko mi się trafił jakiś "lewy"?

Awatar użytkownika
filthy

#7 Post autor: filthy » 2008-03-25, 18:38

po tym co tu przeczytałem, przyjrzałem się niedawno przeze mnie zakupionej wycinance parowozu Px48 i jest to samo z kolorami, wcześniej myślałem, że parowóz jest cały czarny :mrgreen: , a nie jak na okładce zielono czarny, ale pod światło, okazało się że jest to jednak bardzo ciemny zielony :-?

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#8 Post autor: tad » 2008-03-25, 19:07

Filthy - masz rację - w pewien sposób przesadzam, żeby pokazać problem. Jeśli się dobrze i długo przyjrzeć takiemu Hs-123, to widać, że jednak wpada w zieleń a brązowe elementy od biedy ujdą za żółte... Jednak wszystko to jest zbyt ciemne i na oko widać, że nie wyszło tak, jak powinno.

Kroolo - trafił Ci się chyba wadliwy egzemplarz - mój Me-329 ma jednolity kolor - ciemno-piaskowy z ciemnozielonymi plamami (ciemniejszy, niż na pokazanym modelu z wydruku). Mnie on się podoba.
TAD

Awatar użytkownika
piter16

#9 Post autor: piter16 » 2008-03-26, 15:17

tad pisze:mój Me-329 ma jednolity kolor - ciemno-piaskowy z ciemnozielonymi plamami (ciemniejszy, niż na pokazanym modelu z wydruku)
Także posiadam tę wycinankę i kolory bardzo mi się podobają, ten model na okładce ma (według mnie) już gorszy kolor, jakby więcej czerwonego pigmentu.

Podobnie z kolorami jest w moim T-35, jest tam kolor ciemno zielony. Sądziłem, że to będzie zwykły khaki. Pomyślałem, że trochę im się pomyliło, jednak model był zawinięty (przesyłka) w części od modelu w wersji T-35A i tam kolor to khaki, więc po prostu wersja wz. 1932 była w barwach ciemnej zieleni.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Kroolo

#10 Post autor: Kroolo » 2008-03-26, 16:50

A jak z wydrukiem Hurricane'a "drobiowego" ? Też kolory "nie takie" czy ten się udał?

OT:
To fajnie - będę musiał zapolowac na '329 - fajna konstrukcja! Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#11 Post autor: tad » 2008-03-26, 17:13

O tym Hurricanie trudno coś na razie powiedzieć, ale Orlik miewał problemy jedynie z różnymi odcieniami - kolory robili całkaiem fajne. Natomiast przyjrzyj się ostatniemu segmentowi kadłuba - moim zdaniem jest nienajlepiej zaprojektowany.
TAD

Awatar użytkownika
Kroolo

#12 Post autor: Kroolo » 2008-03-26, 18:13

Pisząc drobiowy miałem na myśli tego z Modelika: ma oznaczenie DR - B a pomiędzy ma kokardę: można to odczytać jako DROB ;-)

Tego z Orlika mam - jest świetny! Wydruk b. ładny, cieniowanie super. Z tym ostatnim segmentem wg mnie jest ok - po przyklejeniu oprofilowania statecznik-kadłub znacznie mniej to widać, zresztą można zobaczyć gotowe modele Stachaa, Lazarusa czy kolegi z wschodniego forum. Może niebawem sam będę go lepił więc zobaczyzmy jak mi to wyjdzie.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#13 Post autor: tad » 2008-03-26, 19:02

O tym ostatnim segmencie pisałem właśnie po obejrzeniu sobie tych relacji... W modelu Łukasza niewiele widać, bo tak jest sfotografowany, człowiek ze wschodu poradził sobie z tym nakładem własnej pracy, ale zobacz, jak ma porozjeżdżane linie poszycia płóciennego. Pozostali ludzie zrobili jak w wycinance było - moim zdaniem problem jest dość wyraźny. Oprofilowanie statecznika nie sięga połączenia segmentów 36 i 38 czyli miejsca, gdzie jest to feralne załamanie.

Hurricane z Modelika jest - jak napisałem na początku - prawie czarny. Pasy na skrzydłach (te czarne) nie różnią specjalnie od "zielonego" poszycia - kolorystyka jest popsuta tak samo jak w Hs-123, I-16 czy Warszawach. Nie kupuj w ciemno, bo się rozczarujesz.
TAD
Ostatnio zmieniony 2008-03-26, 23:06 przez tad, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sprudin

#14 Post autor: Sprudin » 2008-03-26, 22:23

Ja chciałbym zapytać czy ktokolwiek już widział/macał CHI-RI? Interesuje mnie ten modelik a ta "prezentacja" na czarnym jakoś niewiele mi mówi...

Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
PiterATS

#15 Post autor: PiterATS » 2008-03-27, 09:02

Ja go oglądałem. Druk ładny bez skaz, sporo części. Ogólnie ciekawy i efektowny model.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zapowiedzi i prezentacje nowych modeli”