Wycinanie i klejenie sklejki
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Wycinanie i klejenie sklejki
Czołem.Przydatne każde informacje na w/w temat. 

sklejkę najlepiej wycinać wyrzynareczką ręczną lub mechaniczną z ostrzem że tok powiem "drutowym" jest to takie ostrze jak drucik jest ono specjalne do manewrowania do wycinania różnych kształtów...
jak znajde czas to pykne fotki ostrza i wyrzynarek
sklejać wikolem
jest to klej biały który ma spoinę przezroczystą
jak znajde czas to pykne fotki ostrza i wyrzynarek
sklejać wikolem

właśnie chodziło mi o ta piłkę co przedstawił darkness
mam taki sprzęt fajnie się wycina i dokładnie nie "wydziera" nic ze sklejki jak wyrzynarka o której myślicie
mam także mechaniczną piłkę włosową wkłada się to samo ostrze co do piłki ręcznej ale wystarczy daną część położyć na blacie maszyny i manewrować jedynie wycinanym fragmentem
zaleta tych urządzeń jest to ze można wycinać w środku otwory różnych kształtów wystarczy wywiercić otwór w środku np. wręgi odkręcić ostrze włożyć je w otwór przykręcić tak jak było i uruchomić urządzenie i mamy wycięty otwór bez nacinania boków na koniec wystarczy odkręcić i są także bardzo dokładne i proste w obsłudze
ale często się zdarza ze można połąmać piłę włosową bo jets delikatna... wystarczy nie cisnać.. 
i tak to wygląda:

fotka pochodzi ze strony
mam taki sprzęt fajnie się wycina i dokładnie nie "wydziera" nic ze sklejki jak wyrzynarka o której myślicie
mam także mechaniczną piłkę włosową wkłada się to samo ostrze co do piłki ręcznej ale wystarczy daną część położyć na blacie maszyny i manewrować jedynie wycinanym fragmentem
zaleta tych urządzeń jest to ze można wycinać w środku otwory różnych kształtów wystarczy wywiercić otwór w środku np. wręgi odkręcić ostrze włożyć je w otwór przykręcić tak jak było i uruchomić urządzenie i mamy wycięty otwór bez nacinania boków na koniec wystarczy odkręcić i są także bardzo dokładne i proste w obsłudze

i tak to wygląda:

fotka pochodzi ze strony
nie wiem to tata gdzieś kiedyś kupiłMazter pisze:Mazter gdzie to kupiłeś?

[ Dodano: 2006-09-24, 13:10 ]
znalazłem taką mechaniczne urządzenie na piłki włosowe ja mam troche inne bo tu jest szerokie ramie a u mnie jest wąskie i lepiej widać wszystko i lepsze dzieki temu jest światło nic nie przysłania u mnie:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=128898918
a tu można kupić ostrza:
http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/2/15/
ja polecam piłki okrągłe łatwiej wycinać i mozna ciąc w każdą stronę ( używałem płaskich i okrągłych)
Ciekawy temat, mnie też interesuje jakie piłki itp. potrzebne do cięcia. Mam w planach zrobić, z drewna stacje napraw pojazdów szynowych i gąsienicowych, mam wstępne projekty co i jak ma wyglądać. Do takiej pracy będą potrzebne różniaste narzędzia.
A jeżeli chodzi o piłkę włosową, taką jak przedstawił Drasha to tylko chyba można przeciąć dany element na grubość ramienia piłki.
I miałem jeszcze jedno pytanie, ale wyleciało mi z głowy, jak mi się przypomni to napiszę.
A jeżeli chodzi o piłkę włosową, taką jak przedstawił Drasha to tylko chyba można przeciąć dany element na grubość ramienia piłki.
I miałem jeszcze jedno pytanie, ale wyleciało mi z głowy, jak mi się przypomni to napiszę.