[Relacja] Ła-5FN Modelik [Konkurs - Samoloty tłokowe]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Borys

#16 Post autor: Borys » 2008-03-18, 20:15

Witaj
Samolocik bardzo ładnie wychodzi , oglądam wszystkie twoje prace pokazane na forach (galerie) to jest coś pięknego i tym bardziej się ciesze ze tym razem jest relacja będzie można podpatrzyć mistrza :-D .

Mam pytanie odnośnie kleju jakiego używasz jakiej firmy i czym retuszujesz jeżeli temperami to tez jakiej firmy . Ja do retuszu używam temper czeskiej firmy Koh-i-Noor i mi sie ścierają strasznie :cry:

Pozdrawiam 8-)

Awatar użytkownika
Ceva

#17 Post autor: Ceva » 2008-03-18, 22:19

Borys pisze:Ja do retuszu używam temper czeskiej firmy Koh-i-Noor i mi sie ścierają strasznie :cry:
Dziwne :-| ja też retuszuję temperami Koh-i-noor i nie narzekam nawet na powierzchni impregnowanej lakierem.

Awatar użytkownika
KPaweł
Kontakt:

#18 Post autor: KPaweł » 2008-03-18, 22:48

Dzięki Borys za komplement, ale z tym 'mistrzem' to spora przesada - wystarczy spojrzeć na zdjęcia spapranego tyłu kadłuba które tu wkleiłem (a zwłaszcza na te, które dopiero wkleję, jak skończę katować osłonę silnika :)
Co do kleju - to chyba najwięcej używam cyjanoakrylowego. Najbardziej lubię ten z Pattexu (S.O.S.), głównie dlatego że jest w wygodnych tubkach.
A retusz, to tak jak Ty - tempery firmy Koh-i-noor. Pracuje mi się nimi świetnie. A żeby się nie ścierały, to na koniec trzeba polakierować...

Pozdrowienia,
Paweł

Awatar użytkownika
KPaweł
Kontakt:

#19 Post autor: KPaweł » 2008-03-21, 22:33

Mała aktualizacja.

Dziób w trakcie glutowania:
Obrazek Obrazek Obrazek

Po retuszu i przyprószeniu pastelami:
Obrazek Obrazek Obrazek

Parę pudełek w kabinie pilota:
Obrazek

I na koniec "silnik":
Obrazek

Pozdrowienia,
Paweł

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#20 Post autor: edipodium » 2008-03-22, 11:17

Osłona silnika wyszło ci rewelacyjnie. Tak mi się spodobała że chyba sobie potrenuje tą metodę :mrgreen: . Kupię jakieś pastele, skseruje parę osłon i trochę pomęczę :lol: .
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
KPaweł
Kontakt:

#21 Post autor: KPaweł » 2008-03-24, 21:03

Edipodium - polecam, świetna zabawa z tymi pastelami choć trochę wkurzające (mało przewidywalne) jest mieszanie kolorów - w miarę możliwości poszukaj gotowych odcieni takich jakie Ci są potrzebne (są różne zestawy tematyczne, więc dostępna gama kolorów jest całkiem spora).

Dzisiaj parę kolejnych fotek. Doszedł ostatni segment kadłuba, wklejone żaluzje wlotowe osłony silnika, parę garbów na kadłubie i rury wydechowe.
Skleiłem także szkielet skrzydeł.
Żadnych problemów nie napotkałem, choć rozwiązanie szkieletu skrzydeł z rozdzielonymi usztywnieniami wypełniającymi przestrzenie między dźwigarami i żebrami jest niezmiernie "ryzykowne" i wymaga uwagi aby zachować geometrię płata.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrowienia,
Paweł

Awatar użytkownika
MeSSer

#22 Post autor: MeSSer » 2008-03-30, 19:27

Będzie kontynuacja??

Pozdrawiam.
Masserati

Awatar użytkownika
KPaweł
Kontakt:

#23 Post autor: KPaweł » 2008-03-30, 22:51

Oczywiście. Robię skrzydła ale na razie nie ma co pokazywać.

Pozdrawiam,
Paweł

Awatar użytkownika
Ceva

#24 Post autor: Ceva » 2008-03-30, 23:16

I jak Ci idzie :?:

Awatar użytkownika
KPaweł
Kontakt:

#25 Post autor: KPaweł » 2008-03-31, 20:35

Kiepściutko raczej. Wszędzie wyszły mi szczeliny między elementami poszycia. No ale jakoś tam się to połata, zaglutuje, zamaluje i powinno być lepiej :)

Awatar użytkownika
Petlakow

#26 Post autor: Petlakow » 2008-04-01, 14:11

Ja tak przy okazji jak należy się obchodzić z retuszem suchymi pastelami, tzn.: jak zabezpieczyć :?:
Ostatnio zmieniony 2008-04-01, 17:18 przez Petlakow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KPaweł
Kontakt:

#27 Post autor: KPaweł » 2008-04-02, 13:15

Petlakow - po nałożeniu pasteli zabezpieczam powierzchnię lakierem w sprayu.

Dziś kilka kolejnych fotek z budowy skrzydeł.
Niestety nie wyglądaja one póki co najlepiej - poszycie nie ułożyło mi się idealnie na szkielecie no i wyszły szczeliny.
Poszycie podklejałem brystolem na całej powierzchni co znakomicie utrudniło mi późniejsze formowanie.
Do podklejenia użyłem kleju polimerowego zamiast butaprenu skutkiem czego poszycie sie nieco pofalowało i żeby to wyprostować
zostawiłem na kilkanaście godzin przyciśnięte książkami. Wyprostowało się ale i usztywniło przy okazji niestety...

Odniosłem wrażenie że szkielet skrzydeł jest nieco za długi w stosunku do poszycia - przy prawidłowym ustawieniu żeberek w wycięciu pod lotki
wychodziła mi szpara na połączeniu obu połówek poszycia. Lepiej chyba ustawić poszycie tak aby nie było szczeliny pod kadłubem
a wystające żeberko wyciąć lub jakoś inaczej "wepchnąć" na swoje miejsce.
Nie wiem na ile jest to niedokładność projektu a na ile skutek mojego podklejania brystolem.

Dosyć trudno było mi uformowac i skleić wnęki podwozia wraz z ich oprofilowaniem - szkielet bardziej mi przeszkadzał niż pomagał :).
W zasadzie do tej pory nie wiem czy dobrze to zrobiłem.
Również tutaj, na górnej powierzchni płata wyszły mi szczeliny - oklejki oprofilowania starałem się zgrać z poszyciem skrzydła według granicy
kolorów spodu i góry płata - no i na górze wyszły nieco za krótkie. Prawdopodobnie to niedopasowanie to konsekwencja niestarannie przyklejonego
głównego poszycia skrzydeł.

Szczeliny są w trakcie wyrównywania klejem cyjanoakrylowym - będę się starał jakoś je zamaskować.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrowienia,
Paweł

Awatar użytkownika
Petlakow

#28 Post autor: Petlakow » 2008-04-02, 13:24

Thanks.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#29 Post autor: tad » 2008-04-02, 14:49

Cześć,
Paweł - ten projekt, to prawie to samo co Ła-7, którego kiedyś skleiłem. Ja również używałem laserowych elementów i nie miałem takich problemów - zobacz pełną relację na mojej stronie. Również Kroolo nie sygnalizował takiego niedopasowania. Jedynym problemem jest tu trochę rozjechany szkielet w stosunku do wnęk, ale łatwo to naprawić. Reszta musi być w takim razie skutkiem Twojej pracy.

Na pewno wiele zmieniło podklejanie poszycia - w tym modelu nie ma na to miejsca. Druga sprawa - to glutowanie, które robisz - niestety jest bardzo widoczne nawet po retuszu (okapotowanie, osłony dział, wlot do gaźnika) - rozważ odpuszczenie tego, bo wychodzi raczej źle.
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
KPaweł
Kontakt:

#30 Post autor: KPaweł » 2008-04-02, 15:48

Witaj Tad,

Najprawdopodobniej masz rację, przy takim oklejaniu szkieletu pogrubionym poszyciem coś musiałem skopać (jak zresztą wspomniałem w poprzednim wpisie).
Co do glutowania, to raczej nie zamierzam sobie odpuszczać, bo bez tego elementy te wyglądają jeszcze gorzej :mrgreen:

Pozdrowienia,
Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”