Problem ze skrzydłem
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Problem ze skrzydłem
Witam
Jestem początkującym modelarzem samolotów z okresu do 1945r.
Mam ogromny (jak dla mnie) problem, nie mogę skleić poprawnie dolnego z górnym płatem w modelu Sopwith Camel. Problem stanowią dla mnie elementy, które łączą te dwa płaty lub górny płat z kadłubem. Skleiłem je od dołu (dwa do płata dolnego, a dwa do kadłuba) i jak już chcę skleić górny płat z tymi elementami to albo mi się odklejają od części do których były przyklejone albo nie mogę w ogóle ich wykalibrować aby skleić równo wszystkie 4. Wiem, że to nie jest problem tego modelu i że będę miał tak z każdym modelem 2-płatowca, jeśli oczywiście się nie nauczę poprawnie tego robić.
Proszę bardzo o porady i 'złote środki'
Pozdrawiam
Jestem początkującym modelarzem samolotów z okresu do 1945r.
Mam ogromny (jak dla mnie) problem, nie mogę skleić poprawnie dolnego z górnym płatem w modelu Sopwith Camel. Problem stanowią dla mnie elementy, które łączą te dwa płaty lub górny płat z kadłubem. Skleiłem je od dołu (dwa do płata dolnego, a dwa do kadłuba) i jak już chcę skleić górny płat z tymi elementami to albo mi się odklejają od części do których były przyklejone albo nie mogę w ogóle ich wykalibrować aby skleić równo wszystkie 4. Wiem, że to nie jest problem tego modelu i że będę miał tak z każdym modelem 2-płatowca, jeśli oczywiście się nie nauczę poprawnie tego robić.
Proszę bardzo o porady i 'złote środki'
Pozdrawiam
-
Witam
Tak się składa, że ja też ten model sklejałem
Powodzenia!
Tak się składa, że ja też ten model sklejałem

Jakiego kleju używasz, że ci się odklejają? W opisie są części z których trzeba te podpórki wykonać (ja je wykonałem z kawałków patyczków), przykleiłem wszystkie cztery do dolnego płata pod odpowiednim kątem, a potem dałem na każdy kropelkę CA, położyłem górny i gotoweMaLy pisze:albo mi się odklejają od części do których były przyklejone

Powodzenia!
-
-
Mówimy teraz o podpórkach przy boku skrzydeł czy na środku do kadłuba? Jeśli mówimy o tych na bokach to ja zrobiłem tak: w tych miejscach gdzie są one na dolnym płacie dałem troszke kleju Magic (schnie nie za szybko, ale dobry do papieru). Gdy to wyschło na każdy z czterech dałem kropelkę CA (klej błyskawiczny, cyjanoakrylowy) i patrząc się z góry uważnie przykładałem górny płat. I to wszystko
.

-
-
-
-
-
Też się o to pytałem kiedyś. Oto link do mojego tematu :
http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=1580
http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=1580