Witam!!
Wcale się nie leniłem, tylko nieco wolno pracuje z modelami. Tym razem podstawka nabrała kształtów i zazieleniła sie. Szczególnie dumny jestem z drzewa, które zrobiłem.
Zacznę wiec od wspomnianego drzewa. Wykonałem za pomocą techniki opisanej na Kartonworku. Naturalnie moje działo ma minusy, szczególnie irytują mnie białe plamy powstałe przez klej wikol - za pomocą jego przyklejałem fallerowska gąbkę. Dziwi mnie fakt, że biały kolor nie zamienił się już dawno w przezroczysty. Więc do dalszych prac używałem Hemolu.
Na drzewie można zauważyć gniazdo. Planuje umieścić w nim dwa boćki, tylko sęk w tym, że nie wiem gdzie mogę dostać takie ptactwo. Może ktoś wie?? Także ( bo akcja makiety będzie się działa w Polsce, konkretnie na Górnym Śląsku) chce do drzewa przytwierdzić kapliczkę drewniana ( nie wiem czy tym samym nie przekombinuje i nie zepsuje wszystkiego). U podnóża drzewa będzie sie znajdować grup żołnierza Wehrmachtu lub polskiego żołnierza - wszystko zależy od tego czy uda mi się zdobyć francuski hełm w skali 1/35).
Fotki drzewa:

Na mojej podstawce, także planuje ustawić drewniany kierunkowskaz. Zrobiłem go ale wydaje mi się, że coś tu nie pasuje. A co Wy o nim sądzicie???

A teraz podstawka i zieleń na niej.
Większa część podstawki pokryta jest już trawą - myślę, że wyszło nie najgorzej. Nie wiem jak wykonać ścieżkę która została wyjeżdżona przez pojazdy - widać to na fotkach jako dwa wyżłobione pasy. Oceńcie sami czy jestem na właściwej drodze by zrobić dobra dioramkę. Zasadniczo nie mam pomysłu jak upiększyć zieleń tzn, jak zakryć linie łączenia mat i zarazem nadaniu temu jakiegoś życia. Jedno jest pewne wiem jak zrobić kwiaty, które na pewno sie pojawią.

Postanowiłem, że uchylę rąbka tajemnicy i pokaże jak mniej więcej będzie wyglądać moja diorama:

To na razie tyle. Zachęcam do komentowania. Sugestie mile widziane.
Pozdrawiam!!!