Kfz Horch 15 1:35 [sklejmy.com-konkurs]

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Travis

#46 Post autor: Travis » 2008-02-02, 18:27

Wicio pisze:Dowiedziałem się z różnych źródeł, że można wykorzystać maty trawiaste do dioram ale w momencie gdy robimy to na wielką skale. Natomiast tu można by wykorzystać posypki ziemne, później jakies kamienie, trawa drzewa itp.

P.S

Mógłybys pokazać na fragmencie dioramy jak wykonujesz takie zielone połacie (nie musi to być duży fragment, wystarczy by zobrazował schemat tworzenia takich zielonych terenów).

Pozdrawiam;-)
Chodzi bym ci pokazał jak ja to zrobiłem? Bo nie jestem pewien czy o mnie chodzi :-?

PS: czemu te figurki tak sie świeca?

Wicio
Kontakt:

#47 Post autor: Wicio » 2008-02-02, 18:31

Chciałem tak dyplomatycznie Cie o to zapytać czy własnie niemógłbyś mi pokazać.

A figurki tak świecą gdyż są po "moczeniu" w sidoluxie, czeka ich wash.

Awatar użytkownika
Travis

#48 Post autor: Travis » 2008-02-02, 18:49

Ok nie ma sprawy. Zaraz zrobię edit i wrzucę fotki.
Proby traw i zielsk na kawałku MDF'u:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb6 ... 9479c.html
I drzewko:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbc ... e38d9.html

To jest kawałek który zrobił mój tata, podałem ci jak można tak to zrobic bo wiem jak to zrobić i wiem jaki jest efekt ( napisalem to bo nie chce mieć później jakiś nie porozumień :-| ).

Pozdrawiam

Wicio
Kontakt:

#49 Post autor: Wicio » 2008-02-02, 23:26

No kurczątko bardzo fajne, sam bym chciał tak robić. Ale musze ogłosić przerwe ( z reszta przerwy w poracach nad Horchem były baaaardzo często ;-) ) w pracach ze względu na sesje egzaminacyjna. Prace wznowie po 11 lutym (wtedy mam ostatni egzamin ;-D).

Dzięki bardzo za wszystko i jak się skończy ten niezbyt przyjemny okres powróce do sprawy.

---------------------------------------------------------------

Chciałbym zrobic tu małe wtrącenie, gdyż musze się przyznać że nieco pominołem sugestie Jara. Dlatego wyjaśniam, zdecydowałem że w tym modelu bedzie taki suchy pędzel jak jest. Natomiast mam jeszcze inny model który wykonałem zaraz po moich 18stych urodzinach i wg. mnie wygląda całkiem przyzwoicie ( jedynie moga się rzucać w oczy nadlewy farby, ale przed tem nie miałem takiego wyczucia), i w nim wykorzystam tą kolorystyke suchego pędzla bo akurat do niego bardzo dobrze pasuje, co nie oznacza że do Horcha nie pasuje, tlyko tak zdecydowałem.

Sorry Jaro.

Pozdrawiam serdecznie!!!

Awatar użytkownika
Travis

#50 Post autor: Travis » 2008-02-03, 00:26

Wicio pisze:No kurczątko bardzo fajne, sam bym chciał tak robić. Ale musze ogłosić przerwe ( z reszta przerwy w poracach nad Horchem były baaaardzo często ;-) ) w pracach ze względu na sesje egzaminacyjna. Prace wznowie po 11 lutym (wtedy mam ostatni egzamin ;-D).

Dzięki bardzo za wszystko i jak się skończy ten niezbyt przyjemny okres powróce do sprawy...
Ok nie ma sprawy, poczekam do lutego. A co do trawy to dzięki :-> To są moje tzn mojego taty próby i jak widać nie jest źle :mrgreen: Ale tam jest chyba 4 rodzaje maty i inne rodzaje ''zielska'' jest tego dość sporo. Zycze powodzenia w nauce i dobrych wynikow w modelarstwie :-)

Oczywiście Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie!

Travis

Wicio
Kontakt:

#51 Post autor: Wicio » 2008-02-18, 19:48

Witam!!

W związku, że na razie nie wrzucam żadnych fotek (wszystko przez złe oświetlenie), zajmuje się sprawą trawy. Chciałem kupować przez neta ale doszłem do wniosku, że co innego pisze na opisie produktu a co innego dostane (tzn. inaczej dany produkt sobie wyobrażałem). By uniknąć takich nieporozumień, mam prośbę do Was jeśli ktoś zamawiał już jakiś zestaw zielska to proszę o kontakt. Bo chciałbym coś fajnego wyczarować (przynajmniej już to moja wyobraźnia stworzyła w głowie) i chciałbym to przelać na dioramę. Wiem, że firma Heki robi dobre posypki, ale mogą też być inne firmy.

Proszę o pomoc z góry dzięki;-)

P.S

Naturalnie, próbowałem poszperać w nie-wirtualnych sklepach modelarskich ale asortyment okazał się strasznie ubogi.

Awatar użytkownika
Travis

#52 Post autor: Travis » 2008-02-18, 22:08

Wicio pisze:Witam!!

W związku, że na razie nie wrzucam żadnych fotek (wszystko przez złe oświetlenie), zajmuje się sprawą trawy. Chciałem kupować przez neta ale doszłem do wniosku, że co innego pisze na opisie produktu a co innego dostane (tzn. inaczej dany produkt sobie wyobrażałem). By uniknąć takich nieporozumień, mam prośbę do Was jeśli ktoś zamawiał już jakiś zestaw zielska to proszę o kontakt. Bo chciałbym coś fajnego wyczarować (przynajmniej już to moja wyobraźnia stworzyła w głowie) i chciałbym to przelać na dioramę. Wiem, że firma Heki robi dobre posypki, ale mogą też być inne firmy.

Proszę o pomoc z góry dzięki;-)

P.S

Naturalnie, próbowałem poszperać w nie-wirtualnych sklepach modelarskich ale asortyment okazał się strasznie ubogi.
Polecam posypki i trawy firmy ''polak'' ;-)

EDIT:
Przepraszam za blad :evil: Mialo być ''firmy'' a nie ''formy''
Ostatnio zmieniony 2008-02-20, 13:37 przez Travis, łącznie zmieniany 1 raz.

Wicio
Kontakt:

#53 Post autor: Wicio » 2008-02-20, 13:25

Witam!!

Korzystając z słonecznej pogody, mogłem wreszcie zrobić fotki ubrudzonych żołnierzy, mam nadzieje że nie przesadziłem z washem. Teraz czeka mnie matowanie i przetarcie suchym pędzlem. Tylko za bardzo nie wiem jak zrobić by byli pokrycie kurzem. Nie mam pomysłu jakiej farbki lub mieszanki farb użyć. Macie jakieś pomysły??

Generał dywizji:

ObrazekObrazek

Kierowca:

Obrazek

Sierżant sztabowy:

ObrazekObrazekObrazek

Pozdrawiam!! I proszę o komentarze :-D

Awatar użytkownika
rYbson

#54 Post autor: rYbson » 2008-02-20, 20:45

Fajny ;-)

Awatar użytkownika
Marek

#55 Post autor: Marek » 2008-02-21, 23:58

Trochę niewykończony między hełmem a głową ;) Pociągnij mu jeszcze tych włosów trochę ;)

Wicio
Kontakt:

#56 Post autor: Wicio » 2008-03-03, 18:01

Witam!!

Wcale się nie leniłem, tylko nieco wolno pracuje z modelami. Tym razem podstawka nabrała kształtów i zazieleniła sie. Szczególnie dumny jestem z drzewa, które zrobiłem.

Zacznę wiec od wspomnianego drzewa. Wykonałem za pomocą techniki opisanej na Kartonworku. Naturalnie moje działo ma minusy, szczególnie irytują mnie białe plamy powstałe przez klej wikol - za pomocą jego przyklejałem fallerowska gąbkę. Dziwi mnie fakt, że biały kolor nie zamienił się już dawno w przezroczysty. Więc do dalszych prac używałem Hemolu.
Na drzewie można zauważyć gniazdo. Planuje umieścić w nim dwa boćki, tylko sęk w tym, że nie wiem gdzie mogę dostać takie ptactwo. Może ktoś wie?? Także ( bo akcja makiety będzie się działa w Polsce, konkretnie na Górnym Śląsku) chce do drzewa przytwierdzić kapliczkę drewniana ( nie wiem czy tym samym nie przekombinuje i nie zepsuje wszystkiego). U podnóża drzewa będzie sie znajdować grup żołnierza Wehrmachtu lub polskiego żołnierza - wszystko zależy od tego czy uda mi się zdobyć francuski hełm w skali 1/35).

Fotki drzewa:

ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Na mojej podstawce, także planuje ustawić drewniany kierunkowskaz. Zrobiłem go ale wydaje mi się, że coś tu nie pasuje. A co Wy o nim sądzicie???

ObrazekObrazekObrazek

A teraz podstawka i zieleń na niej.

Większa część podstawki pokryta jest już trawą - myślę, że wyszło nie najgorzej. Nie wiem jak wykonać ścieżkę która została wyjeżdżona przez pojazdy - widać to na fotkach jako dwa wyżłobione pasy. Oceńcie sami czy jestem na właściwej drodze by zrobić dobra dioramkę. Zasadniczo nie mam pomysłu jak upiększyć zieleń tzn, jak zakryć linie łączenia mat i zarazem nadaniu temu jakiegoś życia. Jedno jest pewne wiem jak zrobić kwiaty, które na pewno sie pojawią.

ObrazekObrazekObrazek

Postanowiłem, że uchylę rąbka tajemnicy i pokaże jak mniej więcej będzie wyglądać moja diorama:

ObrazekObrazekObrazek

To na razie tyle. Zachęcam do komentowania. Sugestie mile widziane.

Pozdrawiam!!!

Sylwek

#57 Post autor: Sylwek » 2008-03-03, 19:08

Jak dla mnie to drogowskaz jest za duży ( moim zdaniem powinien być wielkości figurki) a po za tym trawka mi się podoba, gdzie ją kupiłeś? po za tym diorama bardzo fajna!

Awatar użytkownika
Haluś

#58 Post autor: Haluś » 2008-03-03, 19:30

Po za drogowskazem wszystko wygląda całkiem, całkiem ;-)
Oby tak dalej :->

Wicio
Kontakt:

#59 Post autor: Wicio » 2008-03-03, 21:12

Ta ciemniejsza trawka jest fallera a ta druga z nocha . Pierwszą kupiłem w Polsce a druga to pamiątka z Niemiec (naturalnie u nas też jest, ale nie wiem czy w sklepach modelarskich, bo jakoś tej firmy, jeśli chodzi o trawę, to nie spotkałem). Drogowskaz poprawie, bo jest niezbyt - chyba jutro sie pokuszę.

Pozdrawiam!

Wicio
Kontakt:

#60 Post autor: Wicio » 2008-03-10, 21:03

Witam!!

Kolejny etap moich zmagań z roślinnością przyniósł moim skromny zdaniem, całkiem niezły rezultat. Koło drogowskazu chce jeszcze dodać krzak bo jakoś tam pusto jest.
Jeśli doda się pozostałe elementy dioramki to efekt jest bardzo pozytywny, ale tego jeszcze nie pokaże. Dopiero gdy podstawka będzie gotowa w 100%. Chciałbym otrzymać za to co wykonałem konstruktywna krytyką, bardzo szczerą i także jeśli ktoś ma jakieś sugestie co poprawić czy tez dodać to mile jest to przeze mnie widziane.

A teraz dość gadania, czas na rezultat prac weekendowych:

Troche dużo fotek dałem, by pokazać to co zrobiłem z różnych perspektyw. I ostatnia fotka ukazuje drogowskaz, już praktycznie gotowy. Tylko muszę nanieść nazwy miejscowości. Mam pytanie robocie to ręcznie czy macie jakieś techniki jeśli chodzi o te zagadnienie??

Obrazek

Pozdrawiam i zachęcam do komentowania :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”