zapraszam do prezentacji wycinanki z niemieckim czołgiem ciężkim PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1 z wydawnictwa Answer, seria ModelArt, zeszyt nr 5/2007. Autorem opracowania jest Stanisław Śliwiński, obraz namalował Wojciech Sankowski. Model w skali 1:25, cena 39,99 zł - tak wygląda okładka:

Raczej mało wiem o czołgach, dlatego ograniczę się głównie do prezentacji wycinanki i swoich wrażeń. Nie podano z jakiego okresu pochodzi prezentowany pojazd.
Pierwszą ciekawostką w projekcie jest... osoba autora. S. Śliwiński to modelarz i znany projektant szczegółowych modeli samolotów z okresu I wojny światowej. O ile wiem, jest to jego pierwszy czołg - na dodatek utrzymany na poziomie uszczegółowienia porównywalnym do jego samolotów. Nie posiada wnętrza, gąsienice ma paskowe. Drugą ciekawostką jest dla mnie obrazek na okładce - podoba mi się i wygląda efektownie: ot - dwóch panów sobie gaworzy, ale to chyba nie jest grzeczna wymiana myśli na temat malowniczego krajobrazu...
Model utrzymany jest w jednolitej stalowo-szarej tonacji bez waloryzacji. Pomimo takiej "monotonnej" kolorystyki wygląda (przynajmniej dla mnie) efektownie - ciemny, masywny, całkowicie różny od wielobarwnych kamuflaży innych czołgów.
Reszta tekstu i obrazki na mojej stronie - zapraszam!
TAD