Powiem tak, na fotach nie widać prawidłowego kształtu szyny, zrób fotkę od frontu by było wszystko widać - tzn cały kształt szyny.
Jaka skalę, bym Ci proponował. Hmm, nie jestem jakimś ekspertem w tej dziedzinie ale trochę w tym siedzę. Możę zacznijmy od tego. Jesli planujesz stworzyć makietę kolejową to główny czynnik determinujący jej powstanie jest powierzchnia jaką możesz poświecić na dana makietę, innymi słowy, zależy gdzie mieszkasz jeśli w bloku, to wiadomo ta skala no tak byłaby przeze mnie nie preferowana, tutaj sie prosi skala H0 lub TT, ale jeśli mieszkasz w domku jednorodzinnym, gdzie ta przestrzeń jest o wiele większa, to możesz pomyśleć o tak dużej skali. Jednak ja mieszkając w domu jednorodzinnym wybrałem skale H0, nie tylko dlatego że ona mi sie podoba, ale ze względów ekonomicznych.
Dlaczego poruszyłem watek ekonomiczności?? Ponieważ skale TT i H0 (i inne których tu nie wymieniałem - z tych mniejszych) są jeszczee stosunkowo tanie. Natomiast im większe tym droższe (chociaż jak już weszłem w szczegóły, to nie zawsze ma znaczenie, czasem mały parowóz skali H0 (ha-zero) osiąga astronomiczne ceny).
Dlatego uprzedzam, przemyśl sprawę, bo jak zaczniesz układać tory, a z pewnością to będzie makieta typu zamkniętego, to sam zobaczysz, że zajmie to duża przestrzeń. A wydaje mi się, że nie będziesz chciał rozbierać i na nowe montować wszystkich elementów kolejki tylko po to by sie nią chwile "pobawić", bo to już samo zasie psuje nastrój.
Poszukałem nieco w prasie kolejowej (KMD 2-3/2003). Skala 1;48 jako skala kolejowa nie istnieje, jest jak już wcześniej wspomniałem, skala 0 (zero) (1:45) i tu masz rozstaw toru modelowego = 32mm - dla kolei normalnotorowej (bo tego już nie sprecyzowałeś, czy ten tor ma być dla wąskotorowej czy normalnotorowej kolei). Dla porównania w skali H0 = 16,5mm; TT= 12,0mm; N=9,0mm; Z= 6,5mm.
Przeczytaj uważnie to co Ci napisałem i odpowiedz na moje pytania i zaczniemy kombinować, bo kolejki to przyjemna rzecz, a jeśli byłoby coś nie jasne, to zawsze przecież możesz podejść do sklepu modelarskiego, gdzie jest oferowana sprzedaż akcesorii kolejowych i porozmawiać ze sprzedawca (lub spytać mnie, a ja w miarę możliwości postaram Ci sie udzielić odpowiedzi). Napewno sprzedawca udzieli Ci kilku wskazówek.
Pozdrawiam!!