Nowicjusz...

Swobodnie latające, na uwięzi...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Moskitol

Nowicjusz...

#1 Post autor: Moskitol » 2008-01-05, 21:57

Mam 16 lat mieszkam w dość dużym mieście i od jakiegoś czasu fascynują mnie właśnie modele RC. Jednak nie mam dosłownie zielonego pojęcia jak sie do tego zabrać i od czego zacząć. Nie rozumiem tez za bardzo o co chodzi z tymi kanałami kwarcami itd... Macie jakieś rady dla początkującego?? czy lepiej zacząć od jakiś lotek?? Pls pomóżcie....

mlodybm

#2 Post autor: mlodybm » 2008-01-08, 19:28

Lotek... czyli wnioskuje ze chodzi CI o latające modele
wystarczy trochę poszukać tutaj masz trochę o odbiornikach http://www.modelpartner.ig.pl/abc.pdf
tu coś innego
http://www.saumodelarnia.fora.pl/poczat ... c,259.html
poszukaj trochę
Pytasz o wszystko czyli o nic.
:arrow: kwarce maja częstotliwość, a każda z nich ma jeszcze kanały, musisz mieć kwarc nadawczy i odbiorczy takiej samej częstotliwości i na ten sam kanał, do tego kwarc odbiorczy powinien mieć podwójna lub pojedyncza przemianę zależnie od wymagań odbiornika.
:arrow: A co do rad to tak jak mowie, poszukaj na forach rc... poradników dla początkujących jest ich masa, poczytaj trochę, a gdy będziesz sie odrobinę orientował zaczną sie pojawiać wątpliwości i wtedy pytaj...
jeżeli jesteś niecierpliwy to proponuje modele z napędem elektrycznym, jeżeli masz więcej czasu i ochoty na zabawę to bierz sie za spalinowe
:arrow: A i jeszcze jedno... pasuje mieć tak minimum 500zł żeby się przyzwoicie ulotnic

Moskitol

#3 Post autor: Moskitol » 2008-01-13, 19:53

A jaka jest różnica w lataniu na modelach spalinowych a elektrycznych? Tj oprócz oczywistej róznicy w paliwie. No i czy lepiej kupic cos gotowego czy samemu robić? w tej dziedzinie moje doświadczenia ograniczają sie do robienia jaskółek z papieru...

bartek1333

#4 Post autor: bartek1333 » 2008-01-14, 17:15

Różnica jest taka, że spalinówke szybciej i łatwiej rozbić (bo szybko lata), a po za tym jest droższa.
Dla począkującego lepiej jest kupić gotowy model i na nim potrenować. W sklepach jest pełno takich elektryków. Ale wybór należy do ciebie. :-)

mlodybm

#5 Post autor: mlodybm » 2008-01-16, 18:16

Różnica jest taka, że spalinówke szybciej i łatwiej rozbić (bo szybko lata), a po za tym jest droższa.
Z tym to akurat sie nie zgodzę.
:arrow: Różnic jest sporo, dla mnie zasadniczy jest fakt że łatwiej obsługuje mi się elektryki, tzn ja osobiście szybciej "odpalę" elektryka i fru do góry, czasami przed startem ze spalinką na ziemi bawię sie po kilkanaście minut, ale to kwestia praktyki, a elektryka załanczam i w gore, nie babram sie w oleju i paliwie, ale jak mowie doświadczony modelarz równie szybko wystartuje spalinowym modelem.
:arrow: Początkującemu naprawdę wystarczy kilka minut w powietrzu i ma dość wrażeń wiec w kwestii dolewania paliwa kontra czas ładowania nie ma sensu dyskutować.
Ja na przykład jeżeli miałbym zaczynać na pewno nie zacząłbym od spalinowego jak to miało miejsce... tylko szybki (w budowie oczywiscie) deproniaczek z napędem elektrycznym.
:arrow: A co do tego czy lepiej samemu zrobić czy kupić to kwestia indywidualna, ja np bardzo lubię budować i przyznam sie szczerze ze więcej czasu poświeciłem na budowę modeli jak na latanie :P brat lata niektórymi moimi modelami :P latam naprawdę bardzo nie wiele :P, co do kupowania to tez można :) bo jest naprawdę sporo modeli których efektywności i dokładności własnymi siłami ciężko byłoby dorównać, ale osobiście nie chciałbym rozwalić kit'u wartego 300zł w pierwszym locie :P

Moskitol

#6 Post autor: Moskitol » 2008-01-18, 13:37

A jest jakis model który mozecie z czystym sumieniem na poczatek polecic?? Bo cały czas chodze skołowany i nie wiem co i jak

mlodybm

#7 Post autor: mlodybm » 2008-01-19, 18:14

Kazdy górnoplad z wzniosem skrzydel, z malym wspolczynnikiem obciazenia powiezchni, w miare długi bedzie latal dobrze, i bedzie w miare łatwy w pilotarzu, co to konkretnego modelu to kwestia gustu, Trenerek -po prostu ;], nie jest powiedziane ze nie mozna zaczac od innego modelu no ale ja bym polecil cos takiego wlasnie jak opisalem wyzej, pozdro...

adam9034

#8 Post autor: adam9034 » 2008-01-20, 20:07

Jeżeli chcesz budować to bardzo popularne na początek są modele zefir i rwd 5 by skazoo. Zależy jeszcze jakie masz(planujesz) wyposażenie-zefir jest mały i lekki(wg. konstruktora dopuszczalna masa 350g), rwd jest jak ciężarówka-niektórzy latają przy prawie kilowej masie mimo że powinien wważyć ok 650g :-D
Jeżeli chcesz jakiś tani kit to często kupowany jest sky lady (ok 350zl z wyposażeniem i nadajnikem), jednak jego aparatura nie jest przyszłościowa-nie ma mixerów itp.
I jeszcze jedno co do napędu-nie inwestuj w napędy szczotkowe! Za cene dosłownie kilku złotych więcej możesz mieć napęd bezszczotkowy, który ma dużo lepszy stosunek masa/moc i wiele wyższą trwałość.

Moskitol

#9 Post autor: Moskitol » 2008-01-20, 20:18

Napędy szczotkowe??

adam9034

#10 Post autor: adam9034 » 2008-01-20, 20:43

Napędy przy pomocy elektrycznych silników szczotkowych :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Modele RC”