Poprawa jakości starych zdjęć.
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Poprawa jakości starych zdjęć.
Witam.
Mam małe pytanko do znawców z dziedziny fotografii. Ostatnio otwarłem rodzinne albumy i z przerażeniem stwierdziłem, że stare czarno- białe zdjęcia po prostu znikają, albo się na nich robią rożnego rodzaju plamy i odbarwienia. Nie wiem jakie czynniki mają na to wpływ. Przecież są one w suchym pomieszczeniu, nie mają kontaktu ze słońcem nie leżą jedna na drugiej, a mimo to z roku na rok jest gorzej.
O poddaniu renowacji, czy innych cudach to nawet nie śnie bo to pewnie droga zabawa, za to wpadłem na pomysł, aby je zeskanować i ich kopie mieć na komputerze.
No i właśnie tu się zaczyna zabawa. Skoro mam je już na komputerze to czy istnieją jakieś DARMOWE programy do ich poprawy jakości? Szukałem troszkę w Internecie, ale głównie co można znaleźć to firmy, które się zajmują renowacją starych zdjęć, albo programy za xxx złotych.
Bardzo proszę o jakieś rady.
Mam małe pytanko do znawców z dziedziny fotografii. Ostatnio otwarłem rodzinne albumy i z przerażeniem stwierdziłem, że stare czarno- białe zdjęcia po prostu znikają, albo się na nich robią rożnego rodzaju plamy i odbarwienia. Nie wiem jakie czynniki mają na to wpływ. Przecież są one w suchym pomieszczeniu, nie mają kontaktu ze słońcem nie leżą jedna na drugiej, a mimo to z roku na rok jest gorzej.
O poddaniu renowacji, czy innych cudach to nawet nie śnie bo to pewnie droga zabawa, za to wpadłem na pomysł, aby je zeskanować i ich kopie mieć na komputerze.
No i właśnie tu się zaczyna zabawa. Skoro mam je już na komputerze to czy istnieją jakieś DARMOWE programy do ich poprawy jakości? Szukałem troszkę w Internecie, ale głównie co można znaleźć to firmy, które się zajmują renowacją starych zdjęć, albo programy za xxx złotych.
Bardzo proszę o jakieś rady.
Czesio, tak się dzieje ponieważ emulsja na Twoich fotografiach zwyczajnie sie utlenia. Tak się dzieje ze starymi zdjęciami. Jedynym dla nich ratunkiem w domowych warunkach jest rzeczywiście skan w wysokiej rozdzielczości i zachowanie na DVD czy CD. Potem, mając dostęp do programó możesz robić z nimi co chcesz 

Czesio, co chcesz zdziałać? Daj jakiś przykład. Na prawdę często w zupełności wystarcza darmowe oprogramowanie, bez potrzeby zaprzęgania kombajnu typu PS...
Ostatnio zmieniony 2008-01-07, 22:59 przez Kroolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdy progarm, który ma narzędzie klonowania, załatwi sprawę. Tańsza wersja niż Photoshop , a równie dobra do takiej zabawy to Photoshop Element czyli okrojona wersja pełnego Photoshopa. Darmowy nie jest, ale często dodawany jest do tańszych skanerów i niektórych cyfrówek. Jest skuteczny.
Stare zdjęcie ...

i po 15 minutach (więcej czasu nie mogłem poświęcić na takie zabawy bo pracuję, więc zrobione trochę niechlujnie
)

Jak ktoś ma czas, to może się bawić do oporu i usunąć wszystkie babole.
No i tu szacuneczek - to jest bardzo stare zdjęcie moich rodziców, więc bez wygłupów
Stare zdjęcie ...

i po 15 minutach (więcej czasu nie mogłem poświęcić na takie zabawy bo pracuję, więc zrobione trochę niechlujnie

Jak ktoś ma czas, to może się bawić do oporu i usunąć wszystkie babole.
No i tu szacuneczek - to jest bardzo stare zdjęcie moich rodziców, więc bez wygłupów