Na początku życzę wszystkim Wesołych Świąt.
Jak na razie pokazywałem na tym forum tylko moje kartonowe modele, a dzisiaj pokażę pierwszy model z plastiku na dioramie.

Tytuł dioramki ''Le Oublie'' z francuskiego oznacza ''zapomniany''. Na winietce będzie przedstawiony Cromwell Mk.IV z Revella , skala 1:72. Tytuł taki, ponieważ diorama przedstawia wrak czołgu, który przeleżał już kilka lat w ziemi, gdzieś we Francji. Sam model kupiłem i zrobiłem kilka lat temu, a teraz pomyślałem, żeby coś z niego zrobić.

Od razu napiszę, że kolory na niektórych zdjęciach są przekłamane. Na razie wrak pokryłem dwiema, cienkimi warstwami farby. Kolor rdzawy to wymieszane Pactry. Na pewno nałożę jeszcze jedną warstwę farby i jak będzie trzeba to drugą też. Zrobię przejaśnienia i przyciemnienia farby na modelu i washa. Postaram się wykonać imitację złuszczającej się farby. Na koniec wszystko pokryje matowym lakierem i pobrudzę suchymi pastelami. Co do uszkodzeń, to myślę, że już wystarczy. Usunę jeszcze tylko wszelkie peryskopy, jakieś śrubki, kilka nitów itp.
Kadłub i wieża:

A tu wszystko razem:

Na tym zdjęciu zaznaczyłem jaki chcę osiągnąć mniej więcej efekt.

Na dioramie w większości będzie piasek(koloru piaskowego

Pozdrawiam.