[R] BWP-2 Modelik 1:72

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
_Karol_

[R] BWP-2 Modelik 1:72

#1 Post autor: _Karol_ » 2007-12-09, 13:31

Obrazek
Zauważyłem ostatnio że najwięcej robie rosyjskich konstrukcji - pion, zsu, brdm. Bardzo ładne maszyny. Teraz będę robił BeWuPa i zrobiłbym jeszcze T-72, do tego fajną dioramkę łączącą w całość to wszystko.

Bojowy wóz piechoty BWP-2, który zaprezentowano po raz pierwszy w końcu lat siedemdziesiątych. Wyeliminowano w nim kilka wad BWP-1, w tym jedną z najważniejszych, mianowicie 73 mm armatą, o małej prędkości początkowej pocisku, zastąpiono bardziej uniwersalną i efektywną armatą kalibru 30 mm oraz przeniesiono stanowisko dowódcy z kadłuba (było usytuowane za stanowiskiem mechanika-kierowcy) do wieży. Ponadto wyrzutnię przeciwpancernych pocisków kierowanych (nowszego typu) zamontowano na wieży (9kB).
Używana jest również wersja dowódcza pojazdu.BWP-2 występuje w bardzo dużych ilościach w siłach zbrojnych wielu krajów. Jest używany m.in. w Finlandii, Iraku, Jemenie, Kuwejcie, Jordanie, Afganistanie, Algierii, Indiach, Czechach i na Słowacji. Ocenia się, że w uzbrojeniu armii rosyjskiej znajduje się ich około 20 000 sztuk. Jest więc to najpowszechniej używany bojowy wóz piechoty byłego Bloku Wschodniego. BWP-2 jest nadal produkowany i oferowany do sprzedaży. Produkcje licencyjną kontynuuje Słowacja (pod oznaczeniem BVP-2 i Indie, pod nazwą Sarath). Wóz indyjski, oprócz wersji podstawowej, występuje również jako: ambulans, pojazd saperski i wóz rozpoznania inżynieryjnego. Ponadto Bułgaria wytwarzała, na potrzeby własne i eksport do Iraku, bojowy wóz piechoty BWP-30 z wieżą od BWP-2.
Przedział desantowy BWP-2, podobnie jak BWP-1, jest dosyć ciasny, mimo że liczbą przewożonych żołnierzy zmniejszono do siedmiu (w tym jeden zajmuje miejsce za stanowiskiem mechanika-kierowcy). W BWP-2 zachowano główne cechy konstrukcyjne BWP-1: ma on więc niską sylwetkę, jest ruchliwy, niezawodny i prosty w eksploatacji, a moc zespołu napędowego jest wystarczająca do poruszania się we wszystkich warunkach terenowych. Wozy ostatnich serii produkcyjnych wyposażono w ulepszone systemy kierowania ogniem, dodatkowe opancerzenie i inne elementy modyfikacyjne. Na większości wozów można montować trały przeciwminowe.

Zacząłem jakiś tydzień temu.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Nie bardzo wiem co z tytm zrobić, jak ktoś sklejał mógłby pomóc.
Obrazek
CZeść wam

Awatar użytkownika
_Karol_

#2 Post autor: _Karol_ » 2007-12-16, 12:57

Siemka
Ostatnio nie miałem czasu, to i niewiele zrobiłem. Jedynie drzwi z tyłu, chociaż jak patrze na te zdjęcia to trzeba będzie je poprawić.
ObrazekObrazekObrazek
Następną rzeczą do zrobienia będzie zawieszenie.
Obrazek

Pozdro

Awatar użytkownika
el_paw

#3 Post autor: el_paw » 2007-12-16, 20:50

Fajna sprawa można zaoszczędzić mnóstwo miejsca, wykonanie też niczego sobie. Działaj dalej będę kibicował, bo sam sklejałem BWP2 z Fly'a.
Czekam na dalsze fotki
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_Karol_

#4 Post autor: _Karol_ » 2007-12-19, 17:39

:mrgreen:
Zrobiłem trochę elementów kadłuba, część wieży i muszę zająć się kołami:
Wydaje się trochę pusty, spróbuję nawrzucać tu trochę sprzętu, samo brudzenie dużo zmieni.

cześć

Awatar użytkownika
_Karol_

#5 Post autor: _Karol_ » 2007-12-31, 08:51

Dawno już nic nie pisałem, a zrobiłem bardzo dużo, chociaż mniej niż bym chciał :wink: :
Obrazek
Na brudzenie tak się nie patrzcie, aktualnie jest trochę inne.
Próbnie zrobiłem jednego żołnierza w zbroi wspomaganej, jak przyjdą mi farbki które zamówiłem priorytetem dwo tygodnie temu! to go pomaluję trochę inaczej.
ObrazekObrazekObrazek
I jak wygląda to wszystko obok siebie:
Obrazek

Szczęśliwego nowego roku!

Awatar użytkownika
Sprudin

#6 Post autor: Sprudin » 2007-12-31, 12:24

No no no, pięknie to sie prezentuje :-) NA początek chciałbym zapytać jak wykonałeś chłopca w Power Armorze :-D No i czemu ma na sobie tak mało rdzy ? ;-)

Planujesz jakas większa dioramkę? Może któryś z eventów? :-D

Awatar użytkownika
_Karol_

#7 Post autor: _Karol_ » 2008-01-05, 09:28

Witam w Nowym Roku!

Pancerz zrobiłem z blaszki aluminiowej, bardzo fajnie się ją obrabia. A rdzy nie ma bo żołnierz powinien dbać o swoje wyposażenie (oglądałeś filmik z fallout tactis, ten zaraz po rozpoczęciu gry?) Dioramka będzie na pewno tylko nie mam jeszcze pomysłu, może jak przejdę falouta 2, bo dopiero zacząłem.

Zmyłem poprzednie brudzenie, zamiast tego nałożyłem trochę rdzy, nie wcale nie jest jej za dużo. Dorobiłem też wyrzutnię rakiet, reflektor i tym samym skończyłem wieżyczkę.
Żołnierza też trochę dopracowałem i zrobiłem mu jeszcze działko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”