A dlaczego użyłeś tyle szpachlo-retuszu ?Kroolo pisze:Ceva, wg mnie jest OK - w czym rzecz?
[relacja] Ła-7 - Answer ModelART.
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
masz mnie!KPaweł pisze:Czemu te zdjęcia takie rozmyte?! Wygląda jakbyś chciał coś ukryć...

mikoaj68, za ch***** pastelą tego zrobić nie mogłem

A co do teraźniejszości:
Jak zwykle skopałem lotki, trudno mi te elementy umiejscowić przy płacie w każdym modelu - może w następnym będzie lepiej? Dokleiłem też te "bąble" na przodzie kadłuba na wierzchu, no i postawiłem go na razie na szczudłach

Kroolo - nie "skopałeś" lotek - nie są zepsute. Natomiast położenie faktycznie nie takie - powinny być lekko wsunięte do skrzydeł. Warto zapamiętać, że Łukasz Fuczek celowo projektuje szkielety skrzydeł tak, aby były odsunięte od krawędzi poszycia skrzydał (pionowa ścianka ma być wsunięta w głąb), no i wtedy wszystko elegancko wchodzi jedno w drugie.
TAD
TAD
No i właśnie to mi nie grało. Nie mogłem się kurcze tego nigdzie dopatrzyć, zresztą szkielet ładnie mi przypasował w takim akurat położeniu no i lotki odstają...tad pisze:aby były odsunięte od krawędzi poszycia skrzydał (pionowa ścianka ma być wsunięta w głąb), no i wtedy wszystko elegancko wchodzi jedno w drugie.
Powycinałem otwory w klapach i trochę je wysyfiłem. Syf dorabiałem mażąc pędzel w rozpuszczalniku nitro i taki wilgotny w startej czarnej i szarej suchej pasteli. Jak tą mazią pomazałem klapy to czyściłem z niej je pędzlem obficie nasączonym nitro. Na zdjęciu jakieś to ciemniejsze wyszło - normalnie jest takie trochę ciemniejsze niż kolor podstawowy. Efekt fajny - takie nieregularne plamy i przebarwienia - natężenie można regulować odpowiednio wycierając samym lakierem.