W związku z oczekiwaniem na osłone kabiny do Jak-a oraz z czystej chęci chwilowego odpoczęcia od drobnicy Hala zabieram za coś większego, co z resztą już wcześniej zapowiedziałem.
Consolidated PBY Catalina to prawdopodobnie najsłynniejszy wodnopłat w historii lotnictwa. Produkowany był w USA, Kanadzie i ZSRR. Łącznie wyprodukowano 3605 sztuk tego samolotu. Prototyp Cataliny oblatano w 1935r., natomiast pierwsza wersja wyposażona również w podwozie kołowe - PBY-5A (taką wersje przedstawia model) produkowano od 1941r. Była to najliczniej produkowana wersja tego samolotu. Wersje dla armii nosiły oznaczenie OA-10, natomiast produkowane przez kanadyjską filię Boeinga - PB2B. Catalina była standardowym samolotem patrolowym lotnictwa morskiego i lądowego USA.
Dane techniczne:
załoga: 8 osób
napęd: 2 silniki Pratt & Whitney R-1830 o mocy 1200 KM (880 kW)
rozpiętość skrzydeł: 37,7 m
długość: 19,5 m
masa: 16100 kg
prędkość maks.: 305 km/h
wznoszenie: 6m/s
pułap: 7300 m
zasięg: 4090 km
Jeszcze nie rozpocząłem budowy a już z całą pewnością mogę stwierdzić iż model ten może nie nadawać się dla modelarzy nawet średnio zaawansowanych. Na arkuszach z częściami wszystko wygląda git, niemal brak drobnicy z wyjątkiem wyposażenia wnętrza i cylindrów, ale rysunki montażowe i opis budowy są bardzo ubogie i miejscami niedokładne (błędne).
Mimo to jednak podejmuje wyzwanie.

Życzcie mi powodzenia

Pozdrawiam Roman.