Fiat 126P
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Fiat 126P
Witam chce zrobic fiata 126P od postaw (mam juz informacjie o maluchu rysunki techniczne zwymiarowane do skali 1:35
po odrzuceniu mozliwosci wykonania pojazdu :
a mozliwosci byly takie
papier(nieche)
plastik(nie mam jak i z czego)
drewno
wybralem drewno moze to i dziwny material do budowania samochodow bo z tego co wiem to z drewna tylko robia lodzie itp
ale zdecydowalem sie na ten materia powniewaz jest latwy do obrobki wystarczy mi paier scierny wiertarka i wyrzynarka jak juz bede mial szkielet pokryje go blacha z puszek(po piwie:P) na dodatek dodam ze drzwi maska i klapa silnika bedzi eotweirana opony gumowe uszczelki gumowe siedzenia gabkowe obszyte materialem
a teraz do zeczy
a mianowicie robie nio 1 model taki od podstaw(wiadomo ze model nie bedzie caly z drewna{glownie buda i zawiesznie}bo niektorych czesci nie wykonam z drewna po drugie chce zeby wygladal bardzo realistycnzie wiec zeczyt typu hamulec reczny i tp bede robil z innych zeczy ale to wyjdzie w czasie pracy
oczywiscie relacjie z robienia modelu dam.
ale mam pytanie do doswiadczonych modelarzy lepiej robic kazda scianke osobno czy wyciac z bryly caly szkilet a potem na niego nalozyc maske drzwi itd i wypolerowac do danego ksztaltu??
po odrzuceniu mozliwosci wykonania pojazdu :
a mozliwosci byly takie
papier(nieche)
plastik(nie mam jak i z czego)
drewno
wybralem drewno moze to i dziwny material do budowania samochodow bo z tego co wiem to z drewna tylko robia lodzie itp
ale zdecydowalem sie na ten materia powniewaz jest latwy do obrobki wystarczy mi paier scierny wiertarka i wyrzynarka jak juz bede mial szkielet pokryje go blacha z puszek(po piwie:P) na dodatek dodam ze drzwi maska i klapa silnika bedzi eotweirana opony gumowe uszczelki gumowe siedzenia gabkowe obszyte materialem
a teraz do zeczy
a mianowicie robie nio 1 model taki od podstaw(wiadomo ze model nie bedzie caly z drewna{glownie buda i zawiesznie}bo niektorych czesci nie wykonam z drewna po drugie chce zeby wygladal bardzo realistycnzie wiec zeczyt typu hamulec reczny i tp bede robil z innych zeczy ale to wyjdzie w czasie pracy
oczywiscie relacjie z robienia modelu dam.
ale mam pytanie do doswiadczonych modelarzy lepiej robic kazda scianke osobno czy wyciac z bryly caly szkilet a potem na niego nalozyc maske drzwi itd i wypolerowac do danego ksztaltu??
Ostatnio zmieniony 2007-11-02, 13:16 przez NEC, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Na samym początku gratulacje za sam pomysł
A teraz do rzeczy... ja bym proponował jednak karton łatwiejszy w obróbce z drewnem jeśli nie masz doświadczenia to nie dasz sobie rady, ale oczywiście będę trzymał kciuki
A jeśli chodzi o plastik to można kupić arkusze na Allegro, albo możesz zrobić model z metalu (puszki od napojów bezalkoholowych)
tylko ważne aby były z aluminium
Pozdrawiam
P.S Jak następnym razem będziesz pisał posta to przeczytaj go przed wysłaniem bo ciężko sie to czytało

Na samym początku gratulacje za sam pomysł

A teraz do rzeczy... ja bym proponował jednak karton łatwiejszy w obróbce z drewnem jeśli nie masz doświadczenia to nie dasz sobie rady, ale oczywiście będę trzymał kciuki

A jeśli chodzi o plastik to można kupić arkusze na Allegro, albo możesz zrobić model z metalu (puszki od napojów bezalkoholowych)

Pozdrawiam

P.S Jak następnym razem będziesz pisał posta to przeczytaj go przed wysłaniem bo ciężko sie to czytało

nie sa to ksztalty malucha ale zaluzmy ze to fiat 126P
a wiec sa to 2 glowne czesci na ktore beda zakaldane inne czesci jest to projekt.
maluszek z drewna bedzie mial ksztalty dokladnie takie same jak maluch

a wiec sa to 2 glowne czesci na ktore beda zakaldane inne czesci jest to projekt.
maluszek z drewna bedzie mial ksztalty dokladnie takie same jak maluch

Ostatnio zmieniony 2007-11-02, 13:17 przez NEC, łącznie zmieniany 1 raz.
A maluszek bedzie mial swiecace swiatla xD bo wlsanie wpadlem na pomysl ze zamiast w silniku dac (niewiem co to)ale takie dlugie przypomina ksztalt bateri dam tam walsnie baterie i podloncze do niej swiatla:)
Ostatnio zmieniony 2007-11-03, 13:39 przez NEC, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Przepraszam cię NEC że zaśmiecam ci wątek .... ale do rzeczy, jak twierdzisz masz 17 lat a zastanów się co ty piszesz prosisz nas a byśmy ci słali zdjęcia wnętrza Fiata 126p , przecież tego na internecie jest 1000000
Druga rzecz w swoim ostatnim wpisie popełniłeś 24 błędy ortograficzno - interpunkcyjne .
Jeżeli masz jakieś problemy z pisaniem to proponuje Ci Mozilla-Firefox 2.0, albo każdą wiadomość przed wysłaniem dawaj do Worda który pomoże Ci wykryć błędy . Bo w końcu zdenerwujesz modów
...........
A druga sprawa to musisz sie zdecydować albo poziomki albo truskawki .
Pozdrawiam serdecznie
i nie obrażaj się tylko weź sobie te uwagi do serca bo niedługo będziesz dorosłym człowiekiem .................... o ile to prawda że masz 17 lat
--
Nikt nie jest nieomylny, ale święta prawda co piszesz!
Kroolo
Przepraszam cię NEC że zaśmiecam ci wątek .... ale do rzeczy, jak twierdzisz masz 17 lat a zastanów się co ty piszesz prosisz nas a byśmy ci słali zdjęcia wnętrza Fiata 126p , przecież tego na internecie jest 1000000

Druga rzecz w swoim ostatnim wpisie popełniłeś 24 błędy ortograficzno - interpunkcyjne .

Jeżeli masz jakieś problemy z pisaniem to proponuje Ci Mozilla-Firefox 2.0, albo każdą wiadomość przed wysłaniem dawaj do Worda który pomoże Ci wykryć błędy . Bo w końcu zdenerwujesz modów

A druga sprawa to musisz sie zdecydować albo poziomki albo truskawki .
Pozdrawiam serdecznie

--
Nikt nie jest nieomylny, ale święta prawda co piszesz!

Ostatnio zmieniony 2007-11-03, 23:05 przez Borys, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie bardzo rozumiem Twoją prośbę: w awatarku masz "malacza", w poście o technice wykonania kalkomanii zaprezentowałeś wykonaną przez Ciebie(?) "naklejkę" na samochód marki fiat 126p i prosisz o zdjęcia wnętrza samochodu do którego jak wynika z powyższego masz dostęp??!NEC pisze:PS. potrzebuje fotek wnetrza fiata 126p wiec slijcie

Pozdrawiam!
Nie chcę być złym prorokiem, ale podobnych ambitnych projektów było już dużo. Wszyscy wiemy, jak się skończyły...
NEC jeżeli nie masz żadnego doświadczenia w budowaniu modeli z drewna i metalu to zacznij od czegoś prostego. Zapytaj "kartoniarzy", ile pracy muszą włożyć w swoje modele i jakim problemem jest brak doświadczenia.
Przemyśl to sobie jeszcze kilka razy i spróbuj zbudować najprostszy element do tego "malucha", jeżeli efekt nie będzie cię satysfakcjonował to weź się za coś innego.
NEC jeżeli nie masz żadnego doświadczenia w budowaniu modeli z drewna i metalu to zacznij od czegoś prostego. Zapytaj "kartoniarzy", ile pracy muszą włożyć w swoje modele i jakim problemem jest brak doświadczenia.
Przemyśl to sobie jeszcze kilka razy i spróbuj zbudować najprostszy element do tego "malucha", jeżeli efekt nie będzie cię satysfakcjonował to weź się za coś innego.
Fajny pomysł, ale mocno mnie dziwi wybór materiału. Drewno wbrew pozorom nie jest łatwym materiałem. Wszelkie krzywizny dość trudno wykonać, trzeba bardzo dużo szlifować i szpachlować. Chyba, że chcesz zrobić z drewna sam szkielet (belki) i dopiero na niego nakładać blaszkę lub plastik. Musisz pamiętać, że przy małych elementach drewnianych możesz zapomnieć np. o zawiasach. Na wykonanie trwałego zawiasu potrzebujesz przy tym materiale po prostu trochę "mięsa" na przymocowanie innych elementów. CA odpada, nie nadaje się do klejenia drewna. Szybko wsiąka i nie daje mocnego wiązania. Lepsze są kleje polimerowe.
Jeśli jednak się upierasz przy drewnie, to dam Ci kilka rad.
- wybierz drewno liściaste i dość twarde, jest trudniejsze w obróbce ale jednocześnie bardziej zwarte.
- do belek itp. wybierz iglaste, najlepiej sosnę, ma mało sęków i proste słoje.
- poszukaj gdzieś forniru, można nim oklejać spore powierzchnie i delikatnie formować.
- przed malowaniem spryskaj powierzchnię lakierem typu Capon, przeszlifuj, powtórz operację kilkukrotnie. Będziesz miał twardą, gładką powierzchnię.
Jeśli jednak się upierasz przy drewnie, to dam Ci kilka rad.
- wybierz drewno liściaste i dość twarde, jest trudniejsze w obróbce ale jednocześnie bardziej zwarte.
- do belek itp. wybierz iglaste, najlepiej sosnę, ma mało sęków i proste słoje.
- poszukaj gdzieś forniru, można nim oklejać spore powierzchnie i delikatnie formować.
- przed malowaniem spryskaj powierzchnię lakierem typu Capon, przeszlifuj, powtórz operację kilkukrotnie. Będziesz miał twardą, gładką powierzchnię.
NEC, jakim Ty to programem robisz???
Ostatnio zmieniony 2007-11-03, 23:06 przez Wicio, łącznie zmieniany 1 raz.
Cześć
Ja nie rozumiem za bardzo dlaczego drewno
:-> Maluch był zbudowany z drewna
Mniej wiecej wiem jaką masz koncepcje. Moim zdaniem wykonaj szkielet zamiast z drewna to z kartonu. A tak po za tym najpierw radził bym zbudowanie Maluszka z papieru choćby na podstawie Małego Modelarza dodając swoje ulepszenia. Będzie to napewno prostsze choć nie za bardzo zgodne z oryginałem i dokładne ale przynajmniej się nie zniechęcisz. Poźniej bedziesz miał większe doświadczenie do zbudowania go z metalu (puszek).
Tak czy siak powodzenia
Ja nie rozumiem za bardzo dlaczego drewno

Tak czy siak powodzenia