[zapowiedź] Messerschmitt Bf 109E-4 - AH
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
[zapowiedź] Messerschmitt Bf 109E-4 - AH
Na stronie AH jest pokazana okładka 109 - całkowicie nowe opracowanie.ma być dostępne od 10 sierpnia.
http://halinski.com.pl
http://halinski.com.pl
Niestety nie kupiłem tego modelu z prostego powodu - nuda Panie Dziejku... Od dłuższego czasu w samolotach wydawanych przez AH wieje nudą na kiju - wszystko na jedno kopyto - co z tego, że opracowane graficznie znakomicie i świetnie dopasowane, kiedy nie chce się tego kleić, bo nudne? Ostatnim twórczym modelem był Morane Saulnier (z racji konstrukcji okapotowania silnika) - później to już...
Niecierpliwie czekam na MI-24, bo to moze być pierwszy naprawdę interesujący model lotniczy u AH od kilku lat - przejadły mi się te ich jednosilnikowe na jedną modłę.
Gdzie te czasy, gdy AH wydawał bombowce, samoloty dwusilnikowe, konstrukcje współczesne? Teraz jest jedna sztampa: tyle i tyle stron, kolejny jednosilnikowy myśliwiec (czasem nawet z klapami...), wykorzystanie tych samych elementów (np. silnik w modelach AH - sprawdzcie kilka zeszytów) czy szablonów projektowych, ładna oprawa graficzna, 25 zł i cześć.
W zalewie zer i meserszmitów tym razem wybieram sobie meserszmita T, bo tu jest coś nowego (a choćby świetny silnik - znany z wcześniejszych modeli Rafała Ciesielskiego).
TAD
Niecierpliwie czekam na MI-24, bo to moze być pierwszy naprawdę interesujący model lotniczy u AH od kilku lat - przejadły mi się te ich jednosilnikowe na jedną modłę.
Gdzie te czasy, gdy AH wydawał bombowce, samoloty dwusilnikowe, konstrukcje współczesne? Teraz jest jedna sztampa: tyle i tyle stron, kolejny jednosilnikowy myśliwiec (czasem nawet z klapami...), wykorzystanie tych samych elementów (np. silnik w modelach AH - sprawdzcie kilka zeszytów) czy szablonów projektowych, ładna oprawa graficzna, 25 zł i cześć.
W zalewie zer i meserszmitów tym razem wybieram sobie meserszmita T, bo tu jest coś nowego (a choćby świetny silnik - znany z wcześniejszych modeli Rafała Ciesielskiego).
TAD
Ja też czuję przesyt Me 109 ale ten model kupiłem z powodów które wymienił Tad - świetne opracowanie graficzne i w porównaniu z poprzednią 109 z tego wydawnictwa jest bardziej uszczegółowiony.
Boję się, żeby zapowiadany Mi-24 nie podzielił losu Miga-29.
Też marzy mi się dwusilnikowiec od Hala - B25 - ale to już tylko sfera marzeń. Ktoś mi kiedyś uświadomił, że produkcja z tego wydawnictwa w większości idzie na export, a tam jest popyt na takie "nudne" konstrukcje
Pozdrawiam
Paweł
Boję się, żeby zapowiadany Mi-24 nie podzielił losu Miga-29.
Też marzy mi się dwusilnikowiec od Hala - B25 - ale to już tylko sfera marzeń. Ktoś mi kiedyś uświadomił, że produkcja z tego wydawnictwa w większości idzie na export, a tam jest popyt na takie "nudne" konstrukcje

Pozdrawiam
Paweł
Może źle się wyraziłem - tak cąłkiem te modele nie są nudne - nudzi mnie tylko wybieranie podobnych tematów (jednosilnikowe myśłiwce z II WŚ) i fakt, że wydawnictwo nie pokazuje w tych opracowaniach niczego nowego. Fakt, że osiagnięto wysoki poziom, ale wysoki poziom razy kilknaście staje się normą i już nie przyciąga. Tym bardziej, że inni wydawcy też mają wysoki poziom, a na dodatek ciekawsze tematy...
TAD
TAD