BAC 101 Concorde [sklejmy.com-konkurs]

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Schmmitt

#1 Post autor: Schmmitt » 2007-08-01, 09:38

SmokHaosu pisze:Okonek?
Tylko na obrazku :mrgreen: .

pniebo
Kontakt:

BAC 101 Concorde [sklejmy.com-konkurs]

#2 Post autor: pniebo » 2007-08-01, 12:28

Witam,
pierwszy raz udzielam się tu na forum i w dodatku udało mi sie wziąć udział w konkursie ;-) Mam nadzieję, że będzie dużo zabawy.
Z racji niewielkiej ilości czasu jakiego mogę poświecić na hobby postanowiłem złożyć Concorda (Revell, 1:144). Model jest dość prosty do złożenia patrząc na opis w instrukcji ale z doświadczenia wiem/y, że tak nie jest. Części też jest niewiele :-)

Obrazek

Więcej detali dotyczących samego modelu można znaleźć na mojej stronie: - ZAWARTOŚĆ PUDEŁKA oraz INSTRUKCJA.

Malowanie w jakim będę chciał go wykonać należy do Air France i maszyny o rejestracji F-BVFA, a wybrałem ten wariant ponieważ malowanie British Airways jest w starych barwach.

Tak więc na chwilę obecną tyle informacji. Następnym razem postaram sie dodać zdjęcia detali i mam nadzieję, że już ze składania go :-D

Pozdrawiam
Paweł :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2007-08-01, 16:56 przez pniebo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SmokHaosu

#3 Post autor: SmokHaosu » 2007-08-01, 13:45

Okonek?

pniebo
Kontakt:

#4 Post autor: pniebo » 2007-08-01, 17:39

Dziś załączę tylko zdjęcia z detali. Na jednym z nich widać wycinek kadłuba z niewygodnym do usunięcia śladem po nadlewce (pierwsze zdjęcie od lewej). Wchodzi ono na linie podziału i w niektórych miejscach częściowo zalane są przez nie sąsiadujące okienka :cry:

Obrazek Obrazek
Część kadłuba i koła podwozia głównego

Obrazek Obrazek
i detale goleni podwozia oraz niektórych z silnika.

i w ciągu najbliższych zacznę go wycinać już z ramek i powoli składać :-)

pniebo
Kontakt:

#5 Post autor: pniebo » 2007-08-28, 21:08

Po dłuższej przerwie nieobecności z braku czasu, jaki mogę przeznaczyć na składanie, postarałem się zamieścić kilka zdjęć :mrgreen:
Gdy już się wziąłem do składania, to pierwszą czynnością było wycięcie wszystkich elementów z ramek i posegregowanie ich odpowiednio na te od silników, podwozia i sam kadłub ze skrzydłem. Później oszlifowanie ich pilnikami i papierem ściernym z nadlewek i innych niepotrzebnych nierówności.

Obrazek Obrazek

Następnie skleiłem mu "nosek" oraz boczne szybki. Później zostaną one zaszpachlowane i zamalowane :->

Obrazek Obrazek

Tak prezentuje się połapany taśmą - kadłub i skrzydła :-)

Obrazek Obrazek

Jak już go tak wstępnie połapałem zauważyłem nierówności między połówkami. Od czasu produkcji minęło trochę lat i pewnie leżał też w niekorzystnych warunkach, gdzie mógł się odkształcić w niektórych miejscach. Widać jak w jednym miejscu połówki kadłuba łączą się równo, a w innym jedna odstaje od drugiej. Podczas ich sklejania musiałem odpowiednio ściskać, by się nie rozchodziły (wcześniej jeszcze włożyłem kawałek plasteliny, by obciążyć dziób). Plastelinę umieściłem zaraz za przednią wnęką podwozia. Skleiłem połówki kadłuba ale niestety zapomniałem zrobić zdjęcie :-) Teraz wystarczy dokleić skrzydło, nosek i kadłub będzie cały.

W między czasie zacząłem malować podwozie. Golenie i koła są pomalowane w kolorze aluminium.

Obrazek

Mam pytanie. Czy ktoś orientuje się w jakim kolorze powinny być wnęki podwozia i wewnętrzna strona drzwi od nich? Nie jestem zbytnio przekonany, żeby były one też w aluminium jak pokazuje instrukcja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”