[Relacja] A6M2 Zero Model 21

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Piterski

#16 Post autor: Piterski » 2007-05-15, 09:34

POGADUCHY
Czas na kolejna aktualizację tej nieszczęsnej relacji. Miałem wielka ochotę wyrzucić ten model bo w porównaniu do Ławoczkina jest w stanie wręcz żałosnym. No ale włożyłem w niego dużo pracy i szkoda było mi ją zmarnować. Tym bardziej, że do końca wiele już nie zostało.
Doszedłem do wniosku że warto go skończyć i potraktować jako swoisty poligon doświadczalny i wprawkę przed nowymi modelami, no ale zdaje się że się powtarzam :-).

RELACJA
Eksperyment czy nie to jednak niech jednak nie będzie totalna abstrakcja za poradą kolegi Jackyla i w oparciu o opis koloru jaki był stosowany w Zerach
JaCkyl pisze:Zielonkawy, niebieskawy metaliczny (aotake-iro) - wnętrza kabin, tablice przyrządów
Ten kolor to w rzeczywistości zabezpieczający lakier bezbarwny o żółtawym odcieniu z niewielką domieszką kolorowego pigmentu niebieskiego lub zielonego, zmieniający odcień w zależności od grubości warstw, stopnia zużycia, rodzaju pokrytej powierzchni itp.
Stanęło na Humbrolu 50. Pomalowałem nim całe wnętrze kabiny.
Na zdjęciach poniżej widać efekty dotychczasowej pracy. Po tym co z tymi częściami przeszedłem, jeden z elementów wykonywałem trzy razy :roll: , przekonałem sie jak trudnym zadaniem jest czyste i wysoko estetyczne wykonanie takich drobiazgów. Tym samym wzrósł mój dystans i podziw dla wielu wybitnych modelarzy prezentujących relacje z budowy modeli Halińskiego.

No to teraz jeszcze zdjęcia.
Obrazek Obrazek Obrazek
W panelu na ostatnim zdjęciu brakuje jeszcze jednego elementu, chyba instalacji tlenowej. Do wykończenia została jeszcze podłoga fotel orczyk i parę innych drobiazgów. potem wszystko zniknie w czeluściach kabiny.

WSKAZÓWKI I UWAGI
Proszę traktować tę relację z przymrużeniem oka. Wypada mi bowiem ja dokończyć a potem niech tonie w odmętach forum.
Spotkałem się z bardzo przychylnymi opiniami po zakończeniu relacji z Ławoczkina. Ten model rozpocząłem budować dużo wcześniej i praca nad nim niewątpliwie przyczyniła się do późniejszego rezultatu w budowie Ła-7. Myślę ze wysiłek tu włożony zaprocentuje też w kolejnych modelach i z tego względu warto go skończyć.

CDN...

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#17 Post autor: Balian » 2007-05-15, 16:05

Witam
Cieszę się, że postanowiłeś wrócić do tego modelu. Należą się ogromne brawa za to, że nie poddajesz się z tym modelem (u mnie wylądował by na półce i czekał aż go kurz zje).
Kabina udana czekam na resztę, co do zegarów to uważam, że otwory są dobrze wycięte (szybki na zdjęciu są trochę nieprzezroczyste).
Naprawdę z każdej Twojej relacji można się wiele nauczyć. Po cichu oglądam każdą i czytam z przyjemnością. Robisz kawał dobrej roboty. Musiałem to napisać.

Czekam na ciąg dalszy relacji i dopinguje.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Piterski

#18 Post autor: Piterski » 2007-06-11, 22:33

RELACJA
Czas kończyć już ten element modelu. Oto kilka bardzo kiepskich fotek. Niestety nie potrafię sfotografować tego sensownie przy sztucznym świetle tak by zachować odpowiednią tonacje barw. Postaram się to zrobić w świetle dziennym, przed zamknięciem kabiny.
Zostało założyć pasy do fotela, przymocować zadki karabinów w kabinie i zrobić celownik.
Więcej nic nie piszę bo naprawdę nie ma się czym zachwycać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
Merkava

#19 Post autor: Merkava » 2007-06-11, 22:38

Nooo....Jestem po wrażeniem ilości sprzętu jaki tam zapakowałeś, tylko kolorek jakiś
taki mdławy.....może przy świetle dziennym już taki nie będzie.
Pozdrawiam ;-)

Awatar użytkownika
Sprudin

#20 Post autor: Sprudin » 2007-06-11, 22:59

Witam

Piterski, kabina Niesamowita :-) napewno kosztowała Cie mnóstwo pracy i widać jej efekty. Odnoszę też wrażenie że świetnie bawisz się dłubiąc przy tym samolocie ;-) a to w końcu najważniejsze :-) Musze przyznać ze nie wiem czy potrafiłbym, po takich "przejściach" zdobyć się by tak dopieścić szczegóły modelu... Szczerze podziwiam:) i czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy...

Pozdrawiam

uri

#21 Post autor: uri » 2007-06-12, 10:03

No co by nie mówić robi wrażenie. Jedyna rzecz jakiej mozna by się było czepic to zegary. Jakieś takie matowe, ale mam nadzieję że to tylko wina zdjęcia i w rzeczywistości wygląda to dużo lepiej.

Awatar użytkownika
Piterski

#22 Post autor: Piterski » 2007-06-12, 10:33

Merkava pisze:tylko kolorek jakiśtaki mdławy
Kolor niestety nie jest na zdjęciach taki jak w rzeczywistości. Jest to ciemna zieleń lekko niebieskawa, soczysty kolor. Metaliczny, ale to się akurat mocno w oczy nie rzuca.
Sprudin pisze:Odnoszę też wrażenie że świetnie bawisz się dłubiąc przy tym samolocie
Czasami mam go dość, ale faktycznie robienie tych drobiazgów jest bardzo wciągające. Już myślę o uszczegółowieniu podwozia i wnęk :mrgreen:. Największą frajdę miałem z budowy dźwigienek w kształcie T widoczne na podłodze kabiny przed fotelem. Żałuje tylko, że muszę malować bo czasem to psuje odbiór np. karabiny.
uri pisze:Jedyna rzecz jakiej można by się było czepić to zegary. Jakieś takie matowe
Niestety to nie wina zdjęcia tylko kleju Pattex nie daje przeźroczystej spoiny lecz taka lekko mleczną. Nawet lakier nic nie pomógł. Przypadkowo jednak trafiłem na klej z tej rodziny o nazwie Magik i on daje śliczna przeźroczystą substancje tyle ze elastyczną.
Próbowałem też z lakierami ale bez zadowalających rezultatów. Następnym razem jak kupie wybijaki to zaszaleje z folią.

I taka drobna dywagacja w związku z tematem Merkavy o zepsutych modelach
Ten model jest przeze mnie skopany na maxa. Wszelkie błędy okazują się być tylko i wyłącznie moja winą. Udowodniły mi to zdjęcia, jakie na Konradusie, pokazał mi Szebi. Tak więc oficjalnie przeprosiłem Pana Halińskiego za swoje uwagi do modelu.
Czemu więc go robię i tak się z nim wożę, a nie wezmę za coś innego :?:
Ano mimo wszystko jak skopać to lepiej jeden model, a nie kilka i tylko dlatego, że to czy tamto nie wyszło. Tu jak coś nie wyjdzie to strata już niewielka, a okazja do nauki jest. Tak więc mimo, że wygląda to wszystko tak sobie to i tak przykładam sie jak mogę do tego modelu. Bo co się na nim nauczę to moje. I w następnym będzie tylko lepiej, a przynajmniej mam taką nadzieję :mrgreen: .

Awatar użytkownika
Kroolo

#23 Post autor: Kroolo » 2007-06-12, 10:45

Piterski pisze:Niestety to nie wina zdjęcia tylko kleju Pattex nie daje przeźroczystej spoiny lecz taka lekko mleczną
Polecam Ci klej z firmy Wamod - "Klej uniwersalny" - szybko schnie, a po wyschnięciu spoina jest przezroczysta. Tak on wygląda:

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?a ... 231&f_pkt=

Awatar użytkownika
Piterski

#24 Post autor: Piterski » 2007-06-12, 10:53

Kroolo pisze:Polecam Ci klej z firmy Wamod - "Klej uniwersalny"
Z opisu wynika że jest to klej o właściwościach podobnych do Magika.
Magik to tylko nazwa handlowa bo na opakowaniu jest nawet podana nazwa tego specyfiku.

Awatar użytkownika
Mazter

#25 Post autor: Mazter » 2007-06-12, 13:24

Kroolo pisze:Polecam Ci klej z firmy Wamod - "Klej uniwersalny" - szybko schnie, a po wyschnięciu spoina jest przezroczysta.
Klej jest dobry bo się nim posługuję. Tak jak pisał Kroolo - polecam.

Mi sie czuje że to jest ten zwykły wikol rzadziutki tylko dosypali tej mączki która powstaje podczas szlifowania drewna papierem (ściernym ;-) ). I to daje te właściwości szybko schnące i gęstości. - to tylko moje przypuszczenia.

Awatar użytkownika
Kroolo

#26 Post autor: Kroolo » 2007-06-12, 13:37

Od tej "mączki" to chyba by nie był przezroczysty?

Awatar użytkownika
Piterski

#27 Post autor: Piterski » 2007-06-20, 23:03

RELACJA
Praktycznie, bo nie ma jeszcze celownika, zakończyłem wyposażanie kabiny.
Z tej radości wstawiam trzy ujęcia. Niestety zdjęcia dalej mi się nie podobają. Otarcia farby wyglądają bowiem jak szare plamy.
Nie są połyskliwe, ale to tylko na zdjęciach. Będzie okazja zrobię zdjęcia w świetle naturalnym i zobaczymy.

Obrazek Obrazek Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
Sprudin

#28 Post autor: Sprudin » 2007-06-21, 01:34

Znów napisze krótki i banalny post ale wprost nie mogę się powstrzymać...Po prostu CUDEŃKO tudzież jakby to ujał kolega Kamil MNIODZIO :mrgreen: :mrgreen: No po prostu ślicznie :-D :-D

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy ;-)

uri

#29 Post autor: uri » 2007-06-21, 09:25

No, no ale na tym zakonczę żebyś nie było że wszyscy Cię tylko chwalą, ja się wstrzymam i z niecierpliwością będę czekal na dalszy postęp prac.

Awatar użytkownika
MikeS

#30 Post autor: MikeS » 2007-06-22, 15:49

Piterski nie rób tak więcej bo teraz wstyd robić uproszczone kabiny... :-D Rządzisz!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”