Witam. Modelowaniem interesuję się od niedawna. Mam zamiar zbudować jakąś makietkę przedstawiającą bitwę z czasów II wojny światowej. Raczej nie chodzi tu o jakąś konkretną bitwę. Mam zamiar zrobić wojska niemieckie i może brytyjskie bądź polskie jesli uda mi się zdobyć takie figurki.
Niestety nic na temat robienia makiet nie wiem więc mam do was kilka pytań. Pierwsza rzecz, która mnie trapi to skala. 1/35 czy 1/72? Jaką skalę polecacie? Jakie są plusy i minusy? Czy łatwiej będzie się zaopatrzeć w figurki i pojazdy w skali 1/35 czy 1/72?
Następne moje pytanie: jakie farbki użyć do malowania figurek? Chodzi o rodzaj, najlepszą firmę i może oznaczenia? Chcę aby to wszystko było naprawdę dobrze wykonane.
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam!
Skala, farby i inne pytania
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Zależy od środków...jak makieta to w 1:35 musiała by być 3mx3m
Poza tym jest Wujek "Gugyl" wpisz o makietach....znajdziesz pełno stron....szukanie nie boli
Poza tym jest Wujek "Gugyl" wpisz o makietach....znajdziesz pełno stron....szukanie nie boli

W makietach nie ma plusów i minusów
...w sposobach ich wykonaniach co najwyżej.
Ale sposób wykonania zależy od Ciebie....jak to Twoja pierwsza makieta to musisz popróbować różnych metod.
Tu Ci nikt nie pomoże
, to już kwestia przyzwyczajenia.
Powiem Ci to na takim przykładzie: :->
Mój znajomy wykonuje fajne dioramki z plastikami, i on gustuje w gipsie, uwielbia obróbkę gipsu i zna sie na tym
, ja natomiast gipsu nie cierpię...dla mnie jest zbyt kruchy !!
Więc wszystko zależy od Ciebie
Pozdrawiam

Ale sposób wykonania zależy od Ciebie....jak to Twoja pierwsza makieta to musisz popróbować różnych metod.

Powiem Ci to na takim przykładzie: :->
Mój znajomy wykonuje fajne dioramki z plastikami, i on gustuje w gipsie, uwielbia obróbkę gipsu i zna sie na tym

Więc wszystko zależy od Ciebie
Pozdrawiam