Zagadki dotyczące II Wojny Światowej
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Piterski pisze:No to zagadka.
Jednym z głównych celów strategicznych w trakcie planowanego ataku na Belgię był fotr Eben Emael.
- proszę powiedzieć kto zaplanował ten atak,
- w jaki sposób został przeprowadzony,
- jakiej innowacyjnej broni użyto.

Hitler był pomysłodawcą i wytyczył główne założenia planu ataku, ale ...
Cytat z pewnej książki
[...]Hitler wezwał więc najbardziej kompetentnego człowieka, mającego największą wiedzę i doświadczenie w prowadzeniu operacji desantowych[...]
Kim był ten człowiek?
Jeśli chodzi o ładunek był to ładunek kumulacyjny.
Cytat z pewnej książki
[...]Hitler wezwał więc najbardziej kompetentnego człowieka, mającego największą wiedzę i doświadczenie w prowadzeniu operacji desantowych[...]
Kim był ten człowiek?
Jeśli chodzi o ładunek był to ładunek kumulacyjny.
Rudolf Witzig?
"Hitler zwrócił się do swoich inżynierów wojskowych by zastosowali ten efekt Monroe w budowie ulepszonych granatów, w którym siła wybuchu koncentruje się na odpowiednim punkcie. Efektem było wyprodukowanie pierwszego ładunku próżniowego (Hohlladung). Podczas prób okazało się, że siła niszczycielska tej nowej broni przewyższa wszystkie znane do tej pory ładunki." --> po naszemu ładunek kumulacyjny
"Hitler zwrócił się do swoich inżynierów wojskowych by zastosowali ten efekt Monroe w budowie ulepszonych granatów, w którym siła wybuchu koncentruje się na odpowiednim punkcie. Efektem było wyprodukowanie pierwszego ładunku próżniowego (Hohlladung). Podczas prób okazało się, że siła niszczycielska tej nowej broni przewyższa wszystkie znane do tej pory ładunki." --> po naszemu ładunek kumulacyjny

Nie. Rudolf Witzig dowodził plutonem który otrzymał rozkaz zdobycia twierdzy Eben Emael, a mi chodzi o człowieka który to planował na polecenie Hitlera.Tak więc może mała podpowiedź.
Generał niemiecki, pilot I wojny światowej w 1938 sformował pierwszą dywizję spadochronową. W maju 1941 dowodził XI korpusem lotniczym który dokonał inwazji na Kretę.
Generał niemiecki, pilot I wojny światowej w 1938 sformował pierwszą dywizję spadochronową. W maju 1941 dowodził XI korpusem lotniczym który dokonał inwazji na Kretę.
Kroolo dawaj
Nie mam koncepcji na zagadkę w tej chwili....
I jeszcze mała ciekawostka... w ataku na tą belgijską twierdzę Eben Emael wzięło udział raptem kilkudziesięciu niemieckich komandosów a po kapitulacji wzięto do niewoli 1200 belgijskich żołnierzy... Jak to możliwe? Otóż dokopałem się do informacji wg której nikt nie wpadł na pomysł by wyposażyć załogę fortu w broń ręczną
Wystarczy teraz odpowiednio narwany szkop z łądunkiem wywalający wejście do kompleksu i mamy w sumie po kłopocie
Nie wiem czy to prawda, czy nie ale brzmi to dośc wiarygodnie patrząc po wyniku walk
Pozdrawiam

I jeszcze mała ciekawostka... w ataku na tą belgijską twierdzę Eben Emael wzięło udział raptem kilkudziesięciu niemieckich komandosów a po kapitulacji wzięto do niewoli 1200 belgijskich żołnierzy... Jak to możliwe? Otóż dokopałem się do informacji wg której nikt nie wpadł na pomysł by wyposażyć załogę fortu w broń ręczną

Pozdrawiam