T-34/76 [sklejmy.com - konkurs]

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
RC-6180

#46 Post autor: RC-6180 » 2007-07-30, 14:12

SmokHaosu pisze:Kiedyś rozmawiałem z człowiekiem który był w wojsku naszym za tzw. komuny. Wspominał jak z różnych okazji malowali na GAZ-ach białe obwódki na oponach za pomocą pasty do zębów. Może to na podobnej zasadzie?
Ojciec mi opowiadał, że w czasie pobytu w wojsku przed przyjazdem dowództwa wyższego wszystkim Krazom smarowano opony ropa, żeby się błyszczały, że tak zadbane są, po czym dowództwo kazało odpalić Kraza i przejechać kawałek no i opony "zostały" w miejscu.

To taki mały offtop. Może nie znam się za bardzo na czołgach, ale ten z racji podobieństwa do "Rudego" podoba mi się bardzo. Fajnie zrobiony. Chociaż trochę ta gąsienic nie pasuje, taka napięta bardzo, jak już ktoś zauważył.

imek46
Kontakt:

#47 Post autor: imek46 » 2007-07-31, 04:20

Jeśli chodzi o to malowanie które zaproponowało Italerii, jest to prawdopodobnie malowanie teciaka jakie znajduje sie na pomniku w Bondarewce na Ukrainie. Pojazd ten posiada gwiazdę w przedniej częsci wieży, jak również osłony łożysk na kołach malowane są na kolor czerwony, a obwódki kół na kolor biały. Drugim pojazdem z gwiazdą na pomniku jest pojazd który stoiw Medyni koło Moskwy. Z tym że ten pojazd w tylnej części wieży posiada numer taktyczny 354. Reszta malowana jest standartowo.
Jedyną radą dla ciebie kolego na przyszłość to dokładne sprawdzanie swoich zasobów fotograficznych i zasobów internetu, a nie kopiowanie tego co podaje producent bo jest to bójda na resorach. Ja już dawno u italerki przestałem patrzeć na to co oni podają. A najlepiej trzeba było dokupić polskie kalki Armo i zrobić w polskim malowaniu z 1 Pułku Czołgów.

Pozdrawiam I.Z.

imek46
Kontakt:

#48 Post autor: imek46 » 2007-07-31, 04:52

Schmmitt pisze:Nie obraź się ale zdołuje cię jeszcze bardziej . Właśnie sobie przypomniałem że czołgi nosiły oznaczenia czerwonych gwiazd tylko na defiladach , głównie na placu czerwonym , a tam nie ma błotka więc brud który zrobisz będzie nie po prawdzie historycznej . Frontowe T-34 nosiły jedynie oznaczenia w postaci numeru i czasem jakieś hasło patriotyczne .
Nie tylko. Są zdjęcia że i miały też gwiazdy, tylko inaczej umieszczone na wieży. Ale to było rzadkością. Jeśli chodzi o tzw. defiladowe pojazdy, to takie malowania miała Kantymirowska Dywizja Pancerna, ktorą to była typową jednostką "dyfiladową" i brała udział tylko w ważnych świtach państwowych. Zresztą powstała w latach 70 ubiegłego wieku. A jej jedynym zadaniem bojowym był atak na Grozny w czasie pierwszej wojny kaukaskiej. Gdzie jej stan pojazdów został wybity w 100 % a stan osobowy w 80 % przez czeczeńców. Poniewaz jednostka ta najlepiej umiała jeżdzić w szyku defiladowym i tak tez wjechała do Groznego.
Na poparcie tezy że ten pojazd który zrobił kolega nie uczestnił w zadnych defiladach jest to że, pierwszą defiladą jaka była po wojnie bylą defilada zwyciestwa na placu czerwony, a wtedy już takie pojazdy czyli T-34/76 z zakładu 112 nie były już w użyciu. Ktoś może powiedzieć, że w listopadzie 1941 roku w Moskwie obyła sie defilada z okazji swieta rewlucji październikowej. Tak zgadza się, ale te pojazdy były pojazdami jednostek frontowych i nie posiadaly raczej takich oznaczeń. Zreszta to była jedna taka defilada, króra si.ę odbyla w czasie wojny.

Awatar użytkownika
Haluś

#49 Post autor: Haluś » 2007-07-31, 11:16

Witam.
Po kilkunastu dniach model konkursowy został złożony no ale nie do końca jestem z niego zadowolony.
Jest kilka błędów ale na poprawe niektórych było już za późno.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na nagrode w konkursie nie liczę ale wasze komentarze wręcz przeciwnie :mrgreen:
i od dzisiaj bede pamietał że nigdy nie wzorować sie na malowaniach podanych przez italerke :-D
Pozdro ;-)

Awatar użytkownika
Schmmitt

#50 Post autor: Schmmitt » 2007-07-31, 11:27

Ale nadal masz pomalowane osłony wydechu na brązowo a o reszcie już nie chce mi sie pisać ale i tak gratuluje skończonego modelu .

Awatar użytkownika
brzydal

#51 Post autor: brzydal » 2007-07-31, 11:34

Czołg bardzo ładnie wykonany! Widać, że włożyłeś w niego sporo pracy. Szacunek, za wybranie modelu w tak "małej" skali jak na pancerki! To z pewnością nastręczało dodatkowe trudności. Oczywiście, można by się czepiać drobnych szczegółów, ale ogólne wrażenie jest jak najbardziej pozytywne!!! :-D

Gratuluję!

imek46
Kontakt:

#52 Post autor: imek46 » 2007-07-31, 11:39

To nie tak żeby się nie wzorować, tylko należy sprawdzać a potem bedzie wszystko oki. Aha nie maluj rur wydechowych na taki kolor. One były malowane w kolorze całości czyli różne odcienie zieleni. Co najwyżej możesz dodać okopcenia na końcówkach rur czarnym matem. Szekle liny holowniczej też były malowane w kolorze całości, a sama lina to gun metal(humbrol 27004). Można go stosować do malowania broni. Po wyschnięciu i przetarciu tworzy piekny odcień metalu

Awatar użytkownika
Haluś

#53 Post autor: Haluś » 2007-07-31, 11:56

Dzięki za wszytskie za rady ;-) Obiecuje że sie do nich zastosuje w nastepnym modelu :->

Awatar użytkownika
Wladek

#54 Post autor: Wladek » 2007-07-31, 11:58

Przyjemny model :-)

Awatar użytkownika
reggy
Kontakt:

#55 Post autor: reggy » 2007-07-31, 12:02

Strasznie razi linia podziałowa formy (albo klejenia) na jarzmie działa i osłonie km. I liny holownicze są takie "proste". Żeby tak ułożyć linę, to chyba Pudzian musiałby ją naciągać:) Gdybyś skręcił parę cienkich drucików byłoby o niebo lepiej. Gąski się troszkę błyszczą za bardzo. Ale pomalowany bez smug, równo dość. Poza wydechami:) Działaj dalej i nie śpiesz się nigdy! Konkurs wciąż trwa!

Wicio
Kontakt:

#56 Post autor: Wicio » 2007-07-31, 12:03

Bardzo ładny model tylko w moim odczuciu efekt wizualny nieco psuja te m.in czerwone rury wydechowe, ale naturalnie mogę się mylić. :-)

Awatar użytkownika
Marek

#57 Post autor: Marek » 2007-07-31, 13:56

Model rozpoczęty, model zakończony. Tak trzymać. I wyciągnij pieniądze ze skarpety, jedź do modelarza, kup to samo i sklej jeszcze raz. :-) Nie dlatego, że model jest zły, ale dlatego, by osiągnąć perfekcję. :-)

Gratulacje za wytrwałość mimo bombardowania "ale to, ale tamto, ale gwiazda, ale rury" - nie jeden by się zniechęcił. ;-)

Awatar użytkownika
Haluś

#58 Post autor: Haluś » 2007-07-31, 14:02

Przez jakiś czas chcialem porzucić ten model ale na szczeście zmieniłem decyzje i doprowadziłem relacje do końca ;-)

Awatar użytkownika
Marek

#59 Post autor: Marek » 2007-07-31, 14:08

I za to brawa właśnie się należą.

Awatar użytkownika
SmokHaosu

#60 Post autor: SmokHaosu » 2007-07-31, 14:40

Przede wszystkim bravo za odwagę :!: Stanąłeś do konkursu z modelarzami którzy prawdopodobnie w większości przypadków mają większe doświadczenie niż ty. Nie bałeś sie krytyki i tego, że wypadniesz gorzej. Wybrałeś model który nie jest najprostszy, gąsienice z ogniwek, błędy producenta. Jednak udało Ci się osiągnąć nie zły efekt. Oczywiście można kilka rzeczy poprawić nie wielkim nakładem pracy, ale model skończony z pułki już nie schodzi ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”