[R] Pz.Kpwf. IV Ausf F2

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wladek

#46 Post autor: Wladek » 2008-02-01, 17:56

Musiałbyś przedewszystkim wymienić lufe :)
I zdjąć siatki i dać zamiast nich płyty pancerne :-P

Sorki że na razie tylko tyle, bo się śpiesze...

Awatar użytkownika
r-t

#47 Post autor: r-t » 2008-02-01, 18:20

ok w tym modelu daruje sobie przeróbki, bo górny właz jest inny, i nie musiał bym dołożyć zbiornik po lewej stronie. więc jest już tego za wiele do przeróbek i dorabiania. relacja jako F2 będzie kontynuowana.

tak więc wszystkie ślady kleju zostały usunięte i poddane retuszowi, i zamontowałem lewarek, z którego usunąłem "obejmy" bo mi sie nie podobał fakt, że oblewały one lewarek, i dorobiłem nowe, które wyglądają już jak kawałki metalu. gdy klej wyschnie nadam im ostateczny kształt i jeszcze raz po maluję.

Obrazek

EDIT:

do kleiłem jeszcze klucze, i takrze dorobiłem obejmę, bo jakoś nie wydaje mi sie ze w realu klucze tak sobie swobodnie leżały. . .

Obrazek

Awatar użytkownika
r-t

#48 Post autor: r-t » 2008-02-02, 16:00

Witam. dziś usilnie próbowałem zrobić wash-a i nie wiem czy mi dobrze wyszedł, przy okazji jeszcze trochę po brudziłem Panzer, i brudzik wydaje mi sie, że ładnie wygląda, no i dry brush kolorem gliniastym i ryst, który tez wyszedł całkiem całkiem, ale ostateczną ocenę pozostawiam Wam. i jak na razie zabrakło mi pomysłów na dalsze waloryzacje mojego modelu. Czy ktoś ma jakiś pomysł ? ? ?
pozdrawiam i zapraszam do oglądania <mam nadzieje miłego ;-) >
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Edit:
kalki już naklejone, czekają na pobrudzenie, i już tylko nożyce do drutu i łopata do przyklejenia no i 2 największe elementy czyli wanna i górna płyta. oto zdjęcia:
Obrazek Obrazek

Haluś miałeś rację, diorama by się przydała :-D i będzie to droga w górach Sycylii w okolicach miasteczka Corleone. Będzie sie Ona składała początkowo tylko z jednego Panzer IV, ale z czasem dojdzie jeszcze jeden i motocykl BMW R75 z wózkiem bocznym no i paru żołnierzy :-D. ok wracamy do budowy. na razie nie przypomina to niczego poza kawałkiem po ciętych i po łamanych płyt meblowych ale daje ogólny zarys ukształtowania terenu. Dziś mam zamiar jeszcze położyć na to pierwsza warstwę gipsu na uprzednio położoną siatkę z włókna szklanego żeby to wszystko nie po pękało ;-) a jutro zabiorę się za jakaś ładną ramkę :-)

Obrazek Obrazek

i już po zagipsowaniu, teraz będzie całość schnąć przez 24 godziny w oczekiwaniu na jeszcze jedna warstwę gipsu na która przyjdzie warstwa ostateczna, która będzie barwiona na piaskowy kolor.

Obrazek

Awatar użytkownika
r-t

#49 Post autor: r-t » 2008-02-07, 19:35

Witam po ponad miesiącu można uznać, że model jest skończony :-) i osobiście jestem z niego bardzo dumny :mrgreen: . parę problemów z nim było ale nie były tak wielkie, jedynym minusem była konieczność szpachlowania wielu miejsc, tak poza tym sama przyjemność nie licząc zawieszenia :-P.
więcej nie będę pisać bo bym sie poważał. zapraszam do oglądania i komentowania.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jutro startuję z BMW :-)
Pozdrawiam r-t .

Awatar użytkownika
Wladek

#50 Post autor: Wladek » 2008-02-07, 20:07

Fajnie że jesteś z niego dumny :-)

Osobiście mnie się podoba tylko co stało się z tym kołem :?:

Po drugie te błoto raczej nie uatrakcyjnia modelu, polecał bym dodać pasteli o odcieniu/kolorze piaskowym :-|

Pozdrawiam i gratuluje skończonego modelu ;-) :!:

Awatar użytkownika
r-t

#51 Post autor: r-t » 2008-02-07, 20:13

u mnie pastele nie są dostępne już szukałem, a z netu nie dojdą do soboty nie dojdą więc zostawiłem tak jak jest a jak będę robił drugiego do dioramy to co nieco poprawię. jaki koło masz na myśli?

Awatar użytkownika
Wladek

#52 Post autor: Wladek » 2008-02-07, 20:19

1 przednie z wachacza ;-)

Awatar użytkownika
r-t

#53 Post autor: r-t » 2008-02-07, 20:30

chodzi o to, że jest lekko uniesione? czy o co innego? a co do błota to masz w sumie racje na zawieszeniu i kołach jest go za dużo, i trochę go usunę, a zostanie poprawiona na w.w. dioramie żeby wszystko pasowało.

EDIT: usunąłem nadmiar błotka i teraz już chyba lepiej wygląda, a jeśli chodzi o zawieszenie to jest ono ruchome tak jak cały układ jezdny :-> , ale tego nie ma jak za prezentować niestety.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
r-t

#54 Post autor: r-t » 2008-03-30, 00:39

Wygrzebałem moją starą relację, bo mam małe uaktualnienie, a mianowicie w wolnych chwilach wydłubałem 4 kanistry, które wylądują ostatecznie na moim Panzer. oto efekty:
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
r-t

#55 Post autor: r-t » 2008-05-17, 13:43

Witam Kolegów, korzystając z tego iż spędziłem parę dni w domu poczyniłem drobne postępy w rozbudowie mojego Panzer, a mianowicie zamontowałem wcześniej już pokazane kanistry za pomocą metalowej opaska, no i nie mogłem oprzeć się pokusie zrobienia kilku zdjęć w plenerze który był zbliżony do krajobrazu centralnych i południowych Włoch :-> więc zrobiłem kilka w miarę dobrych fotek Panzer IV wraz z Panther, oto efekty:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam r-t.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”