Savoia Marchetti S.M. 79 Sparviero - Orlik [ Tłokowe ]
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Czytałem te kilka słów parę razy i pojąć nie mogęSprudin pisze:O nie nie nie, Ceva, nie daj się![]()
Podobno marzenia mogą się spełniaćSprudin pisze:Ja chce zobaczyc w Twoim wykonaniu jakiegoś czterosilnikowca![]()
Trudno co robićbleriot pisze:W kwestii nieporozumieńBardzo rzadko używam superglue, budex li tylko i wyłącznie /kreda również/, wiem beton jestem niereformowalny
A to dlaczego! ch***** znowu zostałem źle zrozumianySprudin pisze:Niezbyt trafny cytat przyjacielu![]()
Mi nie chodziło o to że każdy wróci do punktu wyjścia i zacznie psuć modele zamiast sklejać, tylko o sentyment do Budzia
Trza się na poezji znać
Sweet Nightmare
Cóż, słowo pisane nie zawsze jest w pełni rozumiane
Szczególnie trudno przekazać wszelkie niuanse i smaczki nie widząc odbiorcy ani pojąć pierwotny zamysł nie widząc osoby która mówi. Tak to bywa
Wróćmy zatem do modelu
Bosssko idzie!! 
Pozdrawiam!!
PS: wybaczcie, jeśli nieco zakręciłem, tak to bywa jak się siedzi w psychiatryku po nocach
Pozdrawiam!!
PS: wybaczcie, jeśli nieco zakręciłem, tak to bywa jak się siedzi w psychiatryku po nocach
Cie choroba zapomniałem wczoraj zaktualizować relacji na tym forum. Niniejszym to czynię jednocześnie zamieszczając dwa odcinki razem.
Tytułem dalszego ciągu relacji pokażę jak udało mi się poprawić zakończenie gondoli.

Tu gdzie zielona strzałka wyciąłem klin z poszycia, a gdzie żółta dorobiłem z zapasu koloru wstawkę pasującą kształtem do linii podziału blach.
Udało mi się też zrobić drugą gondolę silnikową. Czy wyszła lepiej od poprzedniej, możliwe choć nie jestem tego pewien. W każdym bądź razie już jest.

A teraz trwają przygotowania do sklejania silników. Ale zanim to nastąpi roboczy widok na całość.

Jak widać oderwałem mocowanie przedniego silnika gdyż będzie konieczna korekta jego pochylenia.
Zdążyłem dzisiaj po raz drugi zaktualizować relację.
Tym razem padło na osłony silników. Na płasko wyglądały bardzo przyzwoicie jakby na nowo zaprojektowane no i brak linii obrysowych był bardzo dobrym pomysłem.

Niestety pomimo dopasowania długości największego segmentu do obwodu wręgi sklejki składające się na przód osłony były za krótkie
. Nawet był o to mały dym na "czarnym" z okazji prezentacji surówki. Ale co tam było z czego to dosztukowałem.

Teraz czas na silniki, ale po porównaniu rysunku z zwartością wycinanki brakuje mi pewnego elementu ( zaznaczony na czerwono ).

Bez niego silnik z osłoną będzie połączony jedynie za pomocą kolektorów wydechowych.
Myślę że coś się dorobi.
CDN...
Tytułem dalszego ciągu relacji pokażę jak udało mi się poprawić zakończenie gondoli.

Tu gdzie zielona strzałka wyciąłem klin z poszycia, a gdzie żółta dorobiłem z zapasu koloru wstawkę pasującą kształtem do linii podziału blach.
Udało mi się też zrobić drugą gondolę silnikową. Czy wyszła lepiej od poprzedniej, możliwe choć nie jestem tego pewien. W każdym bądź razie już jest.

A teraz trwają przygotowania do sklejania silników. Ale zanim to nastąpi roboczy widok na całość.

Jak widać oderwałem mocowanie przedniego silnika gdyż będzie konieczna korekta jego pochylenia.
Zdążyłem dzisiaj po raz drugi zaktualizować relację.
Tym razem padło na osłony silników. Na płasko wyglądały bardzo przyzwoicie jakby na nowo zaprojektowane no i brak linii obrysowych był bardzo dobrym pomysłem.

Niestety pomimo dopasowania długości największego segmentu do obwodu wręgi sklejki składające się na przód osłony były za krótkie

Teraz czas na silniki, ale po porównaniu rysunku z zwartością wycinanki brakuje mi pewnego elementu ( zaznaczony na czerwono ).

Bez niego silnik z osłoną będzie połączony jedynie za pomocą kolektorów wydechowych.
Myślę że coś się dorobi.
CDN...
Niestety nie ma szans, niestetyel_paw pisze:Mam nadzieję, że do poniedziałku będzie skończona. Trzymam za to kciuki !
A tak przy okazji to jak tam El-paw Twój nastrój przed godziną "W" ( budowa Sparviero )?
Kolejny etap budowy przede mną.
To silniki w liczbie trzech. Skleiłem już kartery silników które pasowały wzorowo ( po usunięciu linii obrysu wręg ). Skleiłem też na próbę jeden niekompletny cylinder.

Po przypasowaniu do siebie tych dwóch elementów pojawił się kolejny schodek.

Cylinder u podstawy ma średnicę większą od miejsca zaznaczonego na karterze, mało tego jego średnica jest większa niż szerokość jeden ścianki karteru. Wychodzi na to że będę musiał skrócić pasek z którego zwija się ( paskudnie jak ch*****
CDN...
Aleś mnie zaskoczył tym pytankiemCeva pisze:A tak przy okazji to jak tam El-paw Twój nastrój przed godziną "W" ( budowa Sparviero )?
Pozdrawiam
PS: Jak ktoś Cię przelicytuje z tą Czaplą na allegro to daj znać na gg
Ja naprawdę mam nadzieję że uda mi się zobaczyć Sparviero w Twoim wykonaniu. Po prostu jestem ciekaw jak Ty sobie poradzisz z tym modelem bo mnie się wydaje że wiele rzeczy można by zrobić lepiej. I mam nadzieję to zobaczyć w Twojej relacji.el_paw pisze:Ceva napisał/a:
A tak przy okazji to jak tam El-paw Twój nastrój przed godziną "W" ( budowa Sparviero )?
Aleś mnie zaskoczył tym pytankiemPo tym co pokazujesz w tej reacji (bardzo wysoki poziom) to aż się boję wbić nożyczki
a tak na poważnie to mi się skomplikowały trochę modelarskie plany ostatnio. Ale jak uporam się z Czaplą to kto wie ...
Dzisiaj mogę pokazać gotowy jeden silnik. Zanim udało mi się go skleić ( niestety butaprenem i to zresztą widać ) skorygowałem siatki cylindrów i głowic.

W silniku siatki pokryw głowic były źle zaprojektowane/przerysowane i po przyklejeniu od góry do głowicy z przodu pojawiła się szczelina. Na szczęście trochę ją zamaskowały osłony popychaczy zaworów(?).

I obecny postęp prac nad silnikami.

Tak więc znowu na jakiś czas zamilknę kończąc pozostałe silniki.
CDN...
Uff i kolejna odsłona relacji.
Wszystkie trzy silniki już gotowe ( jeden z nich jeszcze do poprawki z retuszem, bo wypatrzyłem na zdjęciu )

Po zwinięciu przewodów wydechowych między głowicami i kolektorem wydechowym ( siatki trzeba skrócić o 3 mm żeby można było zwinąć pręcik o średnicy otworu w kolektorze wydechowym zacząłem dopasowywać kolektor wydechowy do osłony silnika i trzeba było krawędź zaznaczoną strzałką skrócić o 2 mm żeby nie wystawała poza osłonę.

Po złożeniu na sucho układu wydechowego miałem już bazę do zrobienia podstawy silnika.

Walec ma wysokość 12 mm.
CDN...
Wszystkie trzy silniki już gotowe ( jeden z nich jeszcze do poprawki z retuszem, bo wypatrzyłem na zdjęciu )

Po zwinięciu przewodów wydechowych między głowicami i kolektorem wydechowym ( siatki trzeba skrócić o 3 mm żeby można było zwinąć pręcik o średnicy otworu w kolektorze wydechowym zacząłem dopasowywać kolektor wydechowy do osłony silnika i trzeba było krawędź zaznaczoną strzałką skrócić o 2 mm żeby nie wystawała poza osłonę.

Po złożeniu na sucho układu wydechowego miałem już bazę do zrobienia podstawy silnika.

Walec ma wysokość 12 mm.
CDN...
Witam i w końcu mogę pokazać kolejne postępy w budowie Sparviero.
Mimo przerywników w trakcie klejenia Savoi w stylu zabawa w dekarza i glazurnika
powoli przybywało elementów zwłaszcza w silnikach. Były to przewody wydechowe od głowic do kolektora. Na zdjęciu nie bardzo to widać, ale przerysowującemu nie udało się wykorzystać możliwości grafiki komputerowej i otwory w kolektorze wydechowym ( na osłonie silnika od wewnątrz ) do montażu w/w przewodów wydechowych nie wypadają naprzeciwko cylindrów. Chociaż niektóre pasują.

Przy mierzeniu rur wydechowych zauważyłem, że nie ustrzegłem się pomyłki w montażu osłon silników i odwrotnie ( nie z tej strony ) przykleiłem zakończenie osłony z kolektorem wydechowym.

Pole zaznaczone strzałką powinno być z przodu.
I wszystkie silniki razem.

Nieuchronnie zbliża się moment połączenia kadłuba i skrzydeł, ale zanim to nastąpi trzeba nadrobić zaległości w postaci wykończenia m. in. sterów wysokości.

Dorobiłem elementy pokazane strzałkami.
Zacząłem też prace nad podwoziem głównym ( częściowo złożone na sucho ). Sam jeszcze nie wiem jak udało mi się zwinąć z "kredy" te dwa długie pręty, a jeszcze czekają mnie dwa kolejne i kilka krótkich.

Podwozia jeszcze nie sklejam w całość bo może trzeba będzie coś skorygować, a bez przymiarki do zmontowanego modelu się nie obędzie. Tak więc prawdopodobnie w następnej odsłonie Sparviero będzie już w kupie
, chyba że zajmę się jeszcze uzbrojeniem. Zresztą okaże się
.
CDN...
Mimo przerywników w trakcie klejenia Savoi w stylu zabawa w dekarza i glazurnika

Przy mierzeniu rur wydechowych zauważyłem, że nie ustrzegłem się pomyłki w montażu osłon silników i odwrotnie ( nie z tej strony ) przykleiłem zakończenie osłony z kolektorem wydechowym.

Pole zaznaczone strzałką powinno być z przodu.
I wszystkie silniki razem.

Nieuchronnie zbliża się moment połączenia kadłuba i skrzydeł, ale zanim to nastąpi trzeba nadrobić zaległości w postaci wykończenia m. in. sterów wysokości.

Dorobiłem elementy pokazane strzałkami.
Zacząłem też prace nad podwoziem głównym ( częściowo złożone na sucho ). Sam jeszcze nie wiem jak udało mi się zwinąć z "kredy" te dwa długie pręty, a jeszcze czekają mnie dwa kolejne i kilka krótkich.

Podwozia jeszcze nie sklejam w całość bo może trzeba będzie coś skorygować, a bez przymiarki do zmontowanego modelu się nie obędzie. Tak więc prawdopodobnie w następnej odsłonie Sparviero będzie już w kupie
CDN...
I kolejne elementy modelu są już gotowe.
Tym razem jest to kompletne uzbrojenie strzeleckie.

Taśm amunicyjnych raczej nie będę retuszował ( chyba że te z górnego stanowiska ) bo ich nie będzie dokładnie widać. Ta wajcha na grzbiecie karabinu jest przyklejona odwrotnie niż w instrukcji ( powinna być z prawej strony, a jest z lewej ) ale tak została narysowana.
Ciap, ciap szlif, szlif i mam łódkę
.

No może nie zupełnie...

...jest to osłona jakiegoś ustrojstwa pod kadłubem.
CDN...
Tym razem jest to kompletne uzbrojenie strzeleckie.

Taśm amunicyjnych raczej nie będę retuszował ( chyba że te z górnego stanowiska ) bo ich nie będzie dokładnie widać. Ta wajcha na grzbiecie karabinu jest przyklejona odwrotnie niż w instrukcji ( powinna być z prawej strony, a jest z lewej ) ale tak została narysowana.
Ciap, ciap szlif, szlif i mam łódkę

No może nie zupełnie...

...jest to osłona jakiegoś ustrojstwa pod kadłubem.
CDN...