Historia polskiej motoryzacji - Jelcz Berliet

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#241 Post autor: scorpions » 2009-09-07, 23:28

Panowie , przedewszystkim dokładność , w wycinaniu , retuszowaniu , przymierzaniu no i klejeniu. Czas generalnie nie ma nic do rzeczy jeśli jest się dokładnym ,jedni kleją po kilka godzin dziennie i zrobią model w miarę szybko , a inni ciągną sie miesiącami , bo mają inne sprawy na głowie , ajescze inni robią wszystko na hura , pomijając połowę części i dokładność , a pozatym dużo jeszcze zależy od tego jaki model budujemy. Ja swojego jelcza skleiłem w miesiąc , ale codziennie coś do niego dokładałem , a np. taką nyskę ( której już nie mam) , która jest nieco "prostszym" modelem sklejałem prawie pół roku , ale tak jak mówię dokładność , dokładność i jeszcze raz dokładność. Oczywiście umiejętności też są ważne , ale to jest do nauczenia , bo nikt mi nie wmówi , że nawet najlepszy modelarz jak Ceva czy Piterski pierwsze modele sklejali perfekcyjnie , a popatrzcie co teraz im wychodzi.
pzdr.

Awatar użytkownika
belfast

#242 Post autor: belfast » 2009-09-08, 15:17

Witam wszystkich :mrgreen:
:arrow: Na wstępie chciałbym podziękować administratorowi za zmianę nazwy mojego tematu :mrgreen:
Nadszedł czas zakończyć te walkę z Jelczem. wstawiam ostatnie zdjęcia a później się wyspowiadam :-P
:arrow: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
:arrow: niestety mój błąd albo autora, to już nie istotne, przy wykonaniu burt miał swoje odzwierciedlenie w wykonaniu dachu, dach wyszedł nie równo, poszczególne części były za szerokie więc trzeba było obcinać.. ale największy problem miałem z wykonaniem przejścia dach w tylną szybę co z resztą można zaobserwować na zdjęciach...
:arrow: moim zdaniem model jest trudny i na pewno nie jest dla początkujących modelarzy, może nie jest on jakiś bardzo wymyślny jeżeli chodzi o kształt ale spora ilość rożnych nie dociągnięć i błędów a także mała ilość kiepskich rysunków montażowych utrudnia znacznie. Nie pomaga także na pewno błędna numeracja części.
:arrow: Tak szczerze powiedziawszy to dosyć zmęczył mnie tan model i aż sam jestem zdziwiony że dotarłem do końca, z gorszym albo lepszym skutkiem ale dotarłem :mrgreen: :mrgreen: ja jestem nawet zadowolony z modelu poza dachem :-? nie mogę powiedzieć że model wyszedł dobrze bo bardzo bym skłamał i się oszukiwał :-P Na pewno jest on sporo kopalnią nowego doświadczenia i cierpliwości :mrgreen: Myślę że ten pojazd jest dobrym początkiem przygody z modelami pojazdów :lol:
DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC I DOPING W BUDOWIE I JUŻ TERAZ ZAPRASZAM NA KONTYNUACJĘ TEGO WĄTKU :mrgreen:
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
Patryk.K

#243 Post autor: Patryk.K » 2009-09-08, 15:21

Pomimo tych wszystkich błędów i niedociągnięć autobus prezentuje się bardzo dobrze. :-)
Szczere gratulacje. :-D

Awatar użytkownika
scorpions

#244 Post autor: scorpions » 2009-09-08, 15:42

No , nareszcie :mrgreen: :mrgreen:

Jeśli mogę , to przyczepiłbym sie tylko do tego , że przednie drzwi od wewntrz niewyretuszowane , niepomalowane nadkola od spodu , i coś mu ciężkiego na dach chyba spadło , bo takie wgniecenie widzę , a pozatym wygląda całkiem przyzwoicie. Najbardziej to podobaja mi się szyby , takie czyste i gładkie.
pzdr.

Awatar użytkownika
belfast

#245 Post autor: belfast » 2009-09-08, 15:53

scorpions pisze:No , nareszcie :mrgreen: :mrgreen:

Jeśli mogę , to przyczepiłbym sie tylko do tego , że przednie drzwi od wewntrz niewyretuszowane , niepomalowane nadkola od spodu , i coś mu ciężkiego na dach chyba spadło , bo takie wgniecenie widzę , a pozatym wygląda całkiem przyzwoicie. Najbardziej to podobaja mi się szyby , takie czyste i gładkie.
pzdr.
:arrow: retusz jest jeszcze do poprawienia i tak się też stanie :mrgreen:
:arrow: z dachem to tak jak pisałem to miałem dużo problemów ale jest to nauczka że trzeba być skupionym do końca :-P
:arrow: ale takie szyby też mają minus, mianowicie są lekko grube i na szybę przednią bardzo ciężko było ją przypasować :-?

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#246 Post autor: noutilus » 2009-09-08, 16:01

Nareszcie doczekałem się finishu.Gratulacje dobrej roboty.

Awatar użytkownika
belfast

#247 Post autor: belfast » 2009-09-08, 16:30

noutilus pisze:Nareszcie doczekałem się finishu.Gratulacje dobrej roboty.
dzięki :mrgreen: niedługo startuje z kolejnym modelem w tym temacie:mrgreen:

Awatar użytkownika
Kroolo

#248 Post autor: Kroolo » 2009-09-08, 17:15

Gratuluję!

Awatar użytkownika
belfast

#249 Post autor: belfast » 2009-09-08, 19:47

Witam :mrgreen:
Jelcz stoi na półce więc trzeba się wziąć za nowe zajęcie :mrgreen:
:arrow: mój wybór padł na :
Obrazek
Jako że Syrenki nikomu raczej nie trzeba przedstawiać to od razu przejdę do modelu. Model jest w skali 1:25 i jest zaprojektowany przez Pana Andrzeja Maciejczaka. Zapowiada się kolejna ciekawa batalia :mrgreen: ale podobnie jak przy Jelczu nie zamierzam się poddawać :mrgreen:
:arrow: to są części i rysunki montażowe, są one troszkę lepsze od tych Jelczu:
Obrazek Obrazek Obrazek
model na pierwszy rzut oka prezentuje się nawet dobrze ale tylko na pierwszy.. :-P
ale o tym za chwilkę :-P
:arrow: do modelu zakupiłem na spróbowanie zestaw wręg laserowych ,bo nie jest to wielki koszt ok. 20 zł.
Obrazek Obrazek
:arrow: a teraz spójrzmy drugim okiem na model i tak:
:idea: autor dumnie nam pokazuje zdjęcia sklejonej surówki i pomalowanej farbkami ale nie szpachlowanej:
Obrazek
szkoda tylko że zdjęcie jest czarno-białe i nie bardzo co na nim widać :-? dalej
:idea: spójrzcie na elementy w czerwonych kółeczkach to są elementy wyposażenia deski rozdzielczej, poza tym że jest niezgodność numeracji to dlaczego osłona zegara jest narysowana na części 17 czyli bloku silnika :?: :?: :!: :shock:
Obrazek
dalej:
:idea: a skoro jestem przy desce rozdzielczej to ludzie patrzcie i uczcie się bo człowiek takie rzeczy rzadko widuje. Na pierwszym zdjęciu w kółeczku jest deska i miejsce przyklejenia radia...
Obrazek
a według wycinanki częścią nr 45 jest... tada.. akumulator...
Obrazek
takich kwiatków niestety można się dopatrzeć więcej np. w miejsce przyklejenia tylnych świateł jest propozycja przyklejenia mocowania klapy bagażnika.. no cóż, może ja się nie znam... ;-)
jutro rozpoczynam pracę :mrgreen:
pozdrowienia

Awatar użytkownika
scorpions

#250 Post autor: scorpions » 2009-09-08, 20:03

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :shock: :shock:

Już to widzę oczyma wyobraźni , razem z moim fiatem to będzie niezła karykatura Polskiej motoryzacji a nie historia :-( :-( Taki cykl "w Krzywym zwierciadle" Projekt - A.M. Ech...

Awatar użytkownika
belfast

#251 Post autor: belfast » 2009-09-08, 20:06

:lol: może nie będzie tak źle, póki co to nasze Jelcze nawet przypominają oryginały :-P Prawie :-P

Awatar użytkownika
belfast

#252 Post autor: belfast » 2009-09-08, 20:06

:lol: może nie będzie tak źle, póki co to nasze Jelcze nawet przypominają oryginały :-P Prawie :-P
co jak co ale na pewno będzie ciekawie :mrgreen:

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#253 Post autor: noutilus » 2009-09-08, 20:16

Zasiadam w pierwszym rzędzie.Dużo baboli,życzę powodzenia w sklejaniu.

Awatar użytkownika
scorpions

#254 Post autor: scorpions » 2009-09-08, 20:46

belfast pisze:może nie będzie tak źle
Będzie tragicznie :-( Nie mam tu na myśli Twojego wykonania , ino opracowanie
belfast pisze:póki co to nasze Jelcze nawet przypominają oryginały
W każdym ciągu muszą być wyjątki , do których zaliczyłbym jeszcze BMW Sauber F1.
belfast pisze:Prawie
Robi WIELKĄ różnicę, niemniej 3mam kciuki i życzę powodzenia , cierpliwości , mało zszarganych nerwów i miejsca w koszu (ew. w piecu).
pzdr.

Awatar użytkownika
belfast

#255 Post autor: belfast » 2009-09-08, 21:29

:mrgreen: w razie czego mogę zrobić tak jak autor: pomalować model i wstawić czarno-białe zdjęcia :-P :mrgreen:
a tak na marginesie to zamierzam go pomalować bo ten pomarańczowy kolor mnie odrzuca ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”