[R]Haubica kal. 203,2mm 2S7 PION w mikroskali

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
_Karol_

#16 Post autor: _Karol_ » 2007-09-06, 19:02

Teraz prace spowolnią się na najbliższe 10 miesięcy, jako że teraz chodzę do liceum, no i niestety muszę się uczyć.
Co nieco też będę robił dla przykładu od dwóch dni zrobiłem tylko śliczny fotelik (totalna przeróbka, ten z wycinanki był do d.), dorobiłem parę bajerów przy zamku (blokadę której też nie było), zauważyłem że brakuje siłownika do podnoszenia ramienia ładowarki (czerwone kreska na zdjęciu). A jeszcze zrobiłem też peryskopy, tylko że zamiast męczyć się z ich składaniem, to skleiłem BCG kilka kartek na odpowiednią grubość potem nakleiłem taśmę i przykleiłem przody peryskopów. Potem je odciąłem i gotowe. Ogólnie to robię wszystko żeby nie skończyć modelu, bardzo fajnie się klei.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
arqs

#17 Post autor: arqs » 2007-09-07, 20:38

Już nie gadaj głupot, że w liceum trzeba się uczyć (chyba tylko od sprawdzianu do sprawdzianu), chyba że jesteś ambitny. Nie żebym cię odciągał od nauki czy też zniechęcał, ale wiem jak jest. Nie oznacza to jednak, że masz przedkładać modelarstwo przed naukę.

Awatar użytkownika
_Karol_

#18 Post autor: _Karol_ » 2007-09-08, 11:23

To co ja robiłem wczoraj pod tablicą? Ale siedzę w liceum a dosyć wysokim poziomie i na dodatek w klasie która od kilkunastu lat uważana jest za najlepszą (sam się tam pchałem):cry: :cry: A do domu wracam około 16 :cry: :cry: :cry:

Awatar użytkownika
Dreedlord

#19 Post autor: Dreedlord » 2007-09-08, 17:14

arqs: rzeczywiście w liceum nie trzeba się uczyć, ale jakie są tego skutki to chyba wiadomo. Jeżeli ktoś idzie do liceum, to zapewne planuje dalszą naukę (studia). Niby to są aż 3 lata, ale biegnie to bardzo szybko. A maturę zdać to nie problem, gorzej zdać maturę bardzo dobrze, aby dostać się na dobrą uczelnię i wymarzony kierunek. Bo do szkoły nie chodzi się dlatego, że się musi - od niej w dużej mierze zależy nasza przyszłość. Modelarstwo to tylko hobby, sposób na spędzanie wolnego czasu i dobrą zabawę. Nie można wymagać od człowieka, aby siedział cały czas w domu i sklejał modele...

PS: Karol, wiem coś o tym. Moja klasa też jest pod lupą, i podobno jest wyznacznikiem nowej jakości :shock:

Awatar użytkownika
_Karol_

#20 Post autor: _Karol_ » 2007-09-19, 15:52

-Sir, melduję że haubica gotowa do wymarszu. Dać załodze jakieś wsparcie?
-Świetnie, wyślijcie ją razem z BeRDeMem. Odmaszerować!

Uuuchh... Skończyłem!!!!!!!!!!!!!

We wtorek minie miesiąc od kiedy zacząłem tego bydlaczka.
Kleiło się go świetnie chociaż były momenty kiedy chciałem go zostawić i zająć się czymś innym. Zwykle wracałem po tym dopiero na następny dzień. Od siebie dodałem
>Blokadę zamka
>Siłownik podnoszący ramię ładowarki
>W pełni ruchomą ładowarkę
>Zawiasy drzwi
>Fotel prawie od podstaw
>Gąski na sznurku zamiast pasków
Taa.. To tyle. Teraz będą zdjęcia, dużo żebyście mogli sobie na tapety powybierać :P Najpierw pójdą zdjęcia robione w dzień bo ponoć w dzień robione są lepsze. Mi mimo dobrych warunków nie powychodziły za dobrze co chyba sami widzicie. Zdjęcia są przesunięte, nie zawsze ostre.
Dobra! Jedziemy z tym żelastwem!

ObrazekObrazek
CDN w następnym poście.

Awatar użytkownika
_Karol_

#21 Post autor: _Karol_ » 2007-09-19, 15:52

Powoli zaczynało wstawać słońce, niektóre mutanty zaczynały budzić się do życia. Zapowiadał się kolejny zwykły dzień, na tym zapomnianym przez Boga pustkowiu. Kolejny dzień wypełniony dawkami promieniowania przekraczającymi wszystkie normy, przepełniony niekończącą się wojną.
Słonce wzeszło, rozległ się ostrzegawczy klakson i po równinie przetoczyły się, w kilku minutowych odstępach, grzmoty przepłaszając walczące za sobą radskorpiony. Po półgodzinie seria wystrzałów i kilka wybuchów znowu przerwała ciszę...
-Melduję że mamy problem, sir.
-!?
-Zostaliśmy zaatakowani przez supermutantów, sir. Atak odparliśmy bez strat własnych, ale granat uszkodził lewy błotnik, a zderzenie z ciężarówką wroga pogięło nam fragment prawego błotnika.
-Rozumiem, cele misji wykonaliście?
-Tak, sir.
-Bardzo dobrze, Bractwo jest z was dumne, Jeszcze jutro połączycie się z oddziałem Sztylet. Bez odbioru.
-Przyjąłem, bez odbioru...

Musiałem to napisać. Męczyło mnie to od kiedy wpadłem na pomysł przerobienia tego działa na postnuklearną zdobycz wojenną. :D :D :D

Teraz zdjęcia przy lampce, właściwie dwóch. Mój aparat ma różne filtry(do sztucznego światła, przy słońcu, do pogody zachmurzonej itp) przez co zdjątka nie są żółte. Lepsze doświetleni spowodowało że nawet zdjęcia robione "z ręki" są wyraźne ( dotyczy wszystkich zbliżeń)
To lecimy z tą celulozą!

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Błotniki rozwalone przez supermutantów:
ObrazekObrazek

Teraz będą zbliżenia

Jak zobaczyłem tą groszówkę to zacząłem się zastanawiać jak mi się to wszystko zmieściła w palcach! Przecież ten model jest mniejszy od mojej dłoni!

Awatar użytkownika
_Karol_

#22 Post autor: _Karol_ » 2007-09-19, 15:53

Myśleliście że to już koniec? Ja też tak myślałem. Ale niee.
Bo gdy nasza załoga wróciła, do bunkra dostała ochrzan od głównego mechanika (patrz post QŃa na KW) który przeklinając ich do dziewiątego pokolenia wstecz kazał im wyczyścić i przemalować działo. Załoganci, klnąc na czym świat stoi, dzielnie zabrali się do roboty. Nie udało i się pomalować wszystkiego, a to kwatermistrz poskąpił farby, a to dosięgnąć nie mogli albo zwyczajnie im się nie chciało. Mimo to działo wygląda jak nowe, poza pewnym włazem który trzeba było wymienić... W każdym razie jest gotowe do wysłania w teren, na kolejna misję, z której również wróci podrapane i brudne ale w sposób który miejmy nadzieję mechanik już zaakceptuje.
Co nie że brzmi to lepiej niż gdybym napisał że brudzenie muszę przemalować bo brudzenie do d.
Obrazek

Koledzy z mikromodeli chcieli zobaczyć czy ten model rzeczywiście jest mniejszy od mojej dłoni (u dołu macie fragment podziałki centymetrowej zgodnej z układem SI)
Obrazek

Jak wybrudzi się działo w kolejnej misji? O tym w następnym odcinku.

PS. Mówiłem że ciężko mi odejść od tego działa.

Awatar użytkownika
_Karol_

#23 Post autor: _Karol_ » 2007-09-19, 15:55

Oto co jest dalej (sorka że tak późno ale...szkoła):
ObrazekObrazek
Pozostało wybrudzić jeszcze spód.

Zapuszczałem przy użyciu olejku terpentynowego i pasteli. Woda zbierała się w krople, więc użyłem terpentyny, idealnie wypełniła zagłębienia.
Może coś jeszcze poprawić?

Awatar użytkownika
Sprudin

#24 Post autor: Sprudin » 2007-09-19, 16:04

No no no no, modelik pierwsza klasa :-D Inne zainteresowana również ;-) Teraz pozostaje jedynie zrobić jakąś dioramkę w "odpowiednich" realiach i gotowe :-D Posadź ze dwóch kołków w pancerzach wspomaganych na PIONie, calosc np na "Guardian of forever", dostaw nieco Enklawy z bronią energetyczną i zrób chłopakom "impreze" :-D

Pozdrawiam!!

PS: a kwatermistrza to radskorpionom na pożarcie za glupie uwagi :-P Skąd u licha w Wasteland wyczochrać farbę...? :-D

Awatar użytkownika
_Karol_

#25 Post autor: _Karol_ » 2007-09-20, 16:52

Myślę że coś takiego będzie, ale trochę później. Zrobię ze 2 BWPy, pelotkę, ciężarówkę jakąś. Wtedy pomyślę nad figurkami, pancerze trzeba będzie wykonać prawie na pewno z plastiku. I NIE MAM CZASU :cry: :cry: :cry: Dzisiaj w autobusie kończyłem czytać drugą lekturę. :cry: :cry: :cry:

To cześć!!

Awatar użytkownika
Sprudin

#26 Post autor: Sprudin » 2007-09-20, 18:10

Oooo..to Ty lektury czytasz....no podziwiam :-D Nie dziwie się że nie masz czasu na nic ;-) I nie, nie jestem przeciwnikiem słowa pisanego, wrecz odwrotnie...ale lektury...? ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”