Druk

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
rodzyn93

Druk

#1 Post autor: rodzyn93 » 2007-03-19, 15:18

Witam wszystkich bardz serdecznie. Jako że Glowworm został przed budową zeskanowany, a u mnie wystąpił problem z plamami, postanowiłem wydrukować burty dziobowe. Po wstępnym druku, na zwykłej kartce zobaczyłem ze rozmiar jest ten sam. ALe jest problem. Kolory z mojej drukarki, są o wiele słabszej jakości, i są jaśniejsze. Nie wiem czym jest to spowodowane, dlatego pytam was jak mozna z tym sobie poradzić. Drukując darmowki z neta wszystko było ok, druk był dobrej jakości a kolory nie odbiegały odcieniem od poglądu arkusza w komputerze. Glowworm na arkuszu podglądowym w kompie ma takie same kolory jak wycinanka oryginalna, lecz po wydruku kolory sa słabsze i j ąsniejsze. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Jędrek

Awatar użytkownika
admiral_d

#2 Post autor: admiral_d » 2007-03-19, 16:02

Siemka. Drukarką nie dorównasz drukowi z wydawnictwa. Zawsze sie znajdzie jakieś rozjaśnienie, paskowanie i tym podobne "boby". Możesz spróbowac tak:
W podglądzie wydruku kliknij na opcje drukarki... tam daj właściwości i w jakości wydruku daj najlepsza albo co tam masz najwyżej.
Można jeszcze nasycenie barw dac cieplejsze... Jednym słowem: sporo sie nadrukujesz zanim trafisz...
Poza tym ze skanu należałoby usunąc morę, wyostrzyc, i ustawi krzywe tonalne o jaskrawości nasyceniu i kontraście nie wspominając.... do tego dochodzi jeszcze w przypadku starych wycinanek żółknięcie papieru co też zmienia kolor, bleknięcie itp "zawirowania" barwne... Na darmówkach nie zauważyłeś tego że jest jaśniej czy ciemniej bo drukowałeś cały model więc barwy się między soba nie różniły....

Życze powodzenia chociaż przedsięwzięcie to wydaje mi się skazane na porażkę.

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”