Początkujący...

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Seb@

Początkujący...

#1 Post autor: Seb@ » 2007-02-19, 10:26

Witam.
Jest to mój pierwszy post, i od razu małe pytanko :-)
Jestem początkującym modelarzem , sklejałem helikopter i samolot.
Samolot był to Mig 15, chyba. Nie pamiętam. :-/ Przetrwał do dziś. Helikopter nie pamiętam jaki, ale był to wojskowy.
Zostanę przy samolotach i helikopterach.
Troszkę minęło czasu od sklejania modelu, i potrzebne rzeczy takie jak (pinceta, nożyk, itp.)
się "zgubiły" :mrgreen:
Więc takie pytanko:
Co najlepiej kupić np. (pinceta, nożyk, itp.)
I jaki najlepiej model samolotu albo helikoptera.

Przeprwszam za błąd w 1 poście juz poprawiłem. Był to Mig 15 :mrgreen:

pozdro
Ostatnio zmieniony 2007-02-24, 15:41 przez Seb@, łącznie zmieniany 1 raz.

Czesio

#2 Post autor: Czesio » 2007-02-19, 10:37

Użyj opcji szukaj. Podobne tematy już były poruszane.

Seb@

#3 Post autor: Seb@ » 2007-02-19, 10:46

Rzeczywiście. Znalazłem poradnik w dziale Download ale raz go otworzyłem potem niechcący zamknąłem i nie mogę teraz otworzyć :-/
Sorki za ten temat.

Już mi się udało otworzyć poradnik jestem w trakcie czytania. :-)

Ale niestety ten poradnik jest o modelach kartonowych :cry:
Może znajdę coś na forum :-|
Ostatnio zmieniony 2007-02-19, 15:55 przez Seb@, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek

#4 Post autor: Marek » 2007-02-19, 18:04

A ja Ci tam z przyjemnością odpowiem :) W końcu Bydgoszczaninem jesteś - chwała i cześć dla miasta nad Brdą!

W zasadzie kwestia sprzętu to indywidualna sprawa każdego modelarza - ja nie używam pincety, tylko obcążek takich małych (domownicy śmieją się, że do wyrywania zębów) i tak naprawdę nada Ci się wszystko co tylko znajdziesz w domu, a co będzie spełniało funkcję "przytrzymującą". Sądzę, że sporo można znaleźć w kosmetyczkach którejkolwiek z kobiet, jeżeli takowe mieszkają z Tobą pod jednym dachem (o ileż to ja już pilników zaharabciłem (=pożyczyłem - co by się pewien moderator nie czepiał) ).

Co do kleju, to choć może mało to profesjonalne jestem wielkim fanem Super Glue, choć w wyjątkowych sytuacjach używam kleju polimerowego, który w sklepie chemicznym, drogeryjnym czy przemysłowym kosztuje u mnie 3,50 (więc całkiem nie dużo).

Nożyk jest Ci praktycznie nie potrzebny, osobiście elementy z ramki wycinam za pomocą nożyczek do paznokci, a niektóre elementy (np. maszty w moim przypadku) za pomocą obcinaczek do paznokci.

Generalnie sądzę, że jak dobrze w domu poszperasz to wszystko uda Ci się znaleźć w łazience (tudzież jeśli posiadasz w piwnicy).

Jakiekolwiek pytania: pisz śmiało. A Ty Czesio byś lepiej pomógł chociaż linkiem z forum. Też nie popieram lenistwa, ale początkującym trzeba pomagać i tego zdania się będę trzymał!

Czesio

#5 Post autor: Czesio » 2007-02-19, 18:44

Regulamin czytał przynajmniej mam taka nadzieję.

Seb@

#6 Post autor: Seb@ » 2007-02-19, 19:09

Dzięki bardzo!
Wszystko mi się przyda :mrgreen: ale się ucieszyłem jak napisałeś.
Bo "Czesio" mi za bardzo nie pomógł ale pozdrowienia dla ciebie i Czesia. ;-)
Czesio i Ty macie razem racje.

Ok. Dzięki wam jeszcze raz i pozdro.

Awatar użytkownika
Kroolo

#7 Post autor: Kroolo » 2007-02-19, 22:29

Użyj opcji szukaj. Podobne tematy już były poruszane.
Jak ktoś już daje taką poradę to proszę z linkiem kierującym do właściwego miejsca. Na Czarnym takie mądre wpisy spowodowały że wyszukanie czegokolwiek sprowadza się do odnalezienia zapętlonych postów odsyłających tylko do wyszukiwarki...

patryk

#8 Post autor: patryk » 2007-02-23, 17:12

Witam wszystkich po raz pierwszy.
Jestem bardzo początkujący, kupiłem model M4A5 SHERMAN firmy, TAMIYA skala 1:35, że sklejeniem ogólnie nie będzie problemu, raczej z malowaniem.
Kupiłem nie zbędne farby firmy Humbrol wybrałem je zgodnie z instrukcja.
Ale właśnie, potrzebuję waszej pomocy czy możecie mi powiedzieć co mam zrobić dokładnie od czego zacząć malowanie, czy mam je rozcieńczyć, jeżeli tak to z czym.
Proszę was o pomoc bo pomyślałem że będziecie mogli się podzielić ze mną
swoim doświadczeniem, jeżeli nie macie ochoty pomagać proszę napiszcie
od razu bez zbędnych komentarzy.
Dziękuje i myślę ze się dogadamy.
Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio zmieniony 2007-02-24, 17:11 przez patryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paws

#9 Post autor: Paws » 2007-02-23, 20:57

Szkoda że nie wybrałeś akryli..Humbrolle rozcieńczać powinieneś tylko specjalnym rozcieńczalnikiem do farb olejnych (najlepiej humbroll lub revell) przed malowaniem długo potrząsaj puszeczką a potem po otwarciu przynajmniej 5 minut starannie rozmieszaj farbkę patyczkiem. Farbka nie może być za gęsta. Będziesz malował pędzelkiem czy aero?

Pozdrawiam!

patryk

#10 Post autor: patryk » 2007-02-23, 21:00

Będę malował pędzlem, chciałem kupić aero… ale to za trudne jak na początek chyba? A możesz mi podać nazwę jakiegoś rozcieńczalnika.
A tak w ogóle to malować przed sklejaniem czy po?
Dziękuje ci za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2007-02-24, 17:12 przez patryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paws

#11 Post autor: Paws » 2007-02-23, 21:17

Rozpuszczalnik "Humbroll"..
Co do malowania to część elementów przed sklejeniem część po, każdy element najpierw "obrabiasz" potem malujesz.. trudno mi powiedzieć co w czołgu można pomalować przed a co po sklejeniu (robię modele samolotów). Powinieneś zakupić jeszcze szpachlę (polecam Revell albo Tamiya) i narzędzia typu nożyk/skalpel, papier ścierny, cążki, pęsety itp.

Pozdrawiam!

patryk

#12 Post autor: patryk » 2007-02-23, 21:25

Narzedzia praktycznie mam tylko papier scierny ale jaka grubosc?
a no i kupie jutro szpachle,pocztki juz za mna skleilem jakies kola i trzy figurki dosc dobrze wyszlo tak mi sie wydaje hehehe
Dziekuje ci za pomoc moze masz jakies jeszcze cenne uwagi ktore moglbym wykozystac?
Mam nadzieje ze bede mogl wrazie W zapytac cie jeszcze o cos?
Pozdrawiam

patryk

#13 Post autor: patryk » 2007-02-23, 21:30

robisz naprawde bardzo dobre modele,mam nadzieje ze moj pierwszy bedzie chociaz w 30% tak dobry jak twoje.
Podziwiam naprawde.jeszcze sklal 1-72

Awatar użytkownika
Marek

#14 Post autor: Marek » 2007-02-23, 21:35

Zamiast papieru ściernego, możesz po prostu użyć pilnika do paznokci - też się sprawdza na plastikach.

Co do mnie, to humbrolli zawsze używałem i nigdy nie rozcieńczałem. Po prostu jedynie wykonywałem element "potrząsania" wielokrotnego, i myślę, że to na Humbrolla wystarczy. Tylko pamiętaj, żeby po każdym malowaniu myć pędzel np. rozpuszczalnikiem NITRO, sama woda nie wystarczy i pędzel Ci szlag trafi.

patryk

#15 Post autor: patryk » 2007-02-23, 21:44

Dziekuje za pomoc jestes jedna z nie wielu osob ktora mi pomogla,pisalem na innym forum to odpisywali ze mam se poszukac to znajde.
Mam nadzieje ze juz nie dlugo bede mogl ci pokazac moj model.
Pozdrawiam
Patryk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”