Pierwsza Pomoc
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Pierwsza Pomoc
Cześć. Jestem tu nowy i moją przygodę z modelarstwem rozpoczołem od plastikowych, zamierzam dodać kilka fotek.
A jaki byłby dobry karton? Zrobiłem kilka prostych składanek. Z góry dziękuje. (Od razu, chętnie bym zrobił samolot, ale moge od czegoś innego)[/code]
A jaki byłby dobry karton? Zrobiłem kilka prostych składanek. Z góry dziękuje. (Od razu, chętnie bym zrobił samolot, ale moge od czegoś innego)[/code]
Popieram HUBERT'a. Na początek dobry jest Mały Modelarz, ale tutaj też nie każdy model. W ciemno możesz brać modele opracowane przen Pana P. Mistewicza, są idealne dla początkujących. Wystrzegaj się natomiast Aviatora(A. Maciejczak) i B. Wasiaka. Modele tych autorów posiadają dużo błędów i mogły by Ci obrzydzić kartony. To tyle ode mnie.
Powodzenia w sklejaniu! Pokaż coś na forum jak zaczniesz.
Powodzenia w sklejaniu! Pokaż coś na forum jak zaczniesz.

Zależy jaki czołg. Im bardziej skomplikowany, tym trudniejszy rzecz jasna. Dobry jest Chi-Che z MM opracowany przez P. Mistewicza. Jest bardzo prosty i dobrze spasowany. Mogą być też inne modele, najlepiej wybierać jakieś lekkie czołgi na początek, np. Niemiecki PzKpfw.I bądź rosyjski T-60. Wybór jest spory.
Wszystko zależy co chcesz dokładnie sklejać, czy samoloty, czy czołgi, czy okręty. Z każdego tematu da się wybrać coś na początek. Jak chcesz sklejać czołgi bądź okręty to bez sensu jest polecać Ci samoloty.
Wszystko zależy co chcesz dokładnie sklejać, czy samoloty, czy czołgi, czy okręty. Z każdego tematu da się wybrać coś na początek. Jak chcesz sklejać czołgi bądź okręty to bez sensu jest polecać Ci samoloty.

Mogę polecić tankietkę TK-3 z WAK'u tutaj masz link do relacji: http://www.papermodels.pl/index.php?topic=5909.0
Zrobię najprawdopodobniej ten model: Yokosuka K5Y1 "Churen" 1:48
Nie znalazłem jego foci, jest on amerykańskiego wydawnictwa paperhobby.
(Tak na marginesie, mój znajomy ma masę tych modeli, są z ok 2005r. Już ich nie drukują, ale w necie jest tego na niektórych stronach masa.)
Sorry za tak duży ten "margines" i dzięki wielkie za porady
Odnoobiliście mnie troche

Nie znalazłem jego foci, jest on amerykańskiego wydawnictwa paperhobby.
(Tak na marginesie, mój znajomy ma masę tych modeli, są z ok 2005r. Już ich nie drukują, ale w necie jest tego na niektórych stronach masa.)
Sorry za tak duży ten "margines" i dzięki wielkie za porady
Odnoobiliście mnie troche

- piotrmaniek