Witam
Jestem początkującym modelarzem, więc proszę o wyrozumiałość.
Chciałbym umieścić na makiecie pole pszenicy oraz pole kukurydzy, tylko niestety nie za bardzo wiem jak tego dokonać.
Próbowałem z włosia z pędzli, ale było to bardzoooo ...... i zakończyło się to porażką.
Jeżeli ktokolwiek miałby jakikolwiek pomysł lub podpowiedź będę wdzięczny.
Diorama ma przedstawiać fragment bitwy pod Gettysburgiem (amerykańska wojna secesyjna 1863).
Pozdrawiam
Niedermayer
Pole pszenicy 1:72
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Witam. Kiedyś próbowałem swoich sił w minidioramkach. To zboże wykonałem z pędzla ławkowca.

Co do kukurydzy, to nie wiem, czy to dobry pomysł, ale może dałoby się wykorzystać mech. Z mchu właśnie robiłem gałęzie tego drzewka

gdyby tak ustawić te"gałązki" pionowo i w rzędach może przypominałoby to trochę kukurydzę. Ten mech był utwardzony lakierem bezbarwnym, ale obiło mi się o uszy, że aby zachował dobrze kolor, należy go wymoczyć w glicerynie. Sam tego sposobu już nie zdążyłem zastosować.
Myślę, też że chyba dałoby się znaleźć jakieś gotowce w sklepach z akcesoriami do kolejek, ale nie jestem specjalista w tej dziedzinie,toteż nic pewnego w tym temacie nie mogę stwierdzić.
Pozdrawiam

Co do kukurydzy, to nie wiem, czy to dobry pomysł, ale może dałoby się wykorzystać mech. Z mchu właśnie robiłem gałęzie tego drzewka

gdyby tak ustawić te"gałązki" pionowo i w rzędach może przypominałoby to trochę kukurydzę. Ten mech był utwardzony lakierem bezbarwnym, ale obiło mi się o uszy, że aby zachował dobrze kolor, należy go wymoczyć w glicerynie. Sam tego sposobu już nie zdążyłem zastosować.
Myślę, też że chyba dałoby się znaleźć jakieś gotowce w sklepach z akcesoriami do kolejek, ale nie jestem specjalista w tej dziedzinie,toteż nic pewnego w tym temacie nie mogę stwierdzić.
Pozdrawiam