Na początku chciałbym powiedzieć , iż długo się zastanawiałem , czy wziąść udział w konkursie z drugim modelem ( z natury jeżeli już startuję to zawsze z jednym ) , ale że i tak miałem zamiar zabrać się za ten modelik to co mi szkodzi. Tematem kolejnej już relacji będzie samochód Star 12.185 z podnośnikiem koszowym , wydany przez MODELIk-a , a opracowany przez p. Jana Kołodzieja , zwanego dalej jako Kierownika. Samochód opracowany w jedynej słusznej skali pojazdowej czyli 1:25 , zawierający się na kilku arkuszach formatu A3. Model będę budował w standardzie , z wyjątkiem ramy , która zostanie pomalowana. Generalnie w opracowaniu , jak już wspomniałem , zawiera się podnośnik koszowy , ale że ja jestem otwarty na wszelakie propozycje , rozważam czy na ramę auta nie włożyć czegoś innego , np. skrzyni ładunkowej , albo lawety pomocy drogowej ( wszystko wyjdzie w praniu ) , zainteresowanych historią i konstrukcją samochodu odsyłam tradycyjnie do neta. Koniec wstepu.
Tu , podobnie jak w Dingo , również rozpocząłem budowę od ramy , ale po kolei :
Okładka (z www.modelik.pl )

Ceowniki ramy wraz z poprzeczkami :

Ceowniki porozcinałem na kawałki , popodklejałem brystolem i posklejałem na styk.
Poskaładane do kupy :

Elementy zawieszenia - przedniego jak i tylnego :

wraz z takim czymś :

I razem w komplecie :

I rama gotowa :

Teraz czas na mosty i koła.
Na koniec chciałbym jeszcze wspomnieć , że z budową nie powinno być problemów , gdyż sam samochód opiera się na opracowaniach innych modeli Kierownika ( mimo iż ten był pierwszy ) , które miałem przyjemność skleić. Tak więc ten będzie trzeci do tego kompletu:

I na razie by było - do zobaczyska.