Witam. Wiem że nie ładnie jest zaczynać kolejną relację gdy poprzednia w toku, tym bardziej że ledwo rozpoczęta. Jednak ostatnio stwierdziłem że na razie mam dosyć skomplikowanych modeli i ochotę skleić sobie coś nie wymagającego. Początkowo miałem nie zakładać relacji, wrzucić galerię i opatrzyć komentarzem. Chciałem jednak poruszyć pewien problem jakim jest brak porządnego opracowania konstrukcji Ławoczkina, Gorbunowa, Gudkowa. W prawdzie to Flayowskie jest całkiem dobre ale daleko mu do dzisiejszych standardów. W śród wysypu Messerschmittów czy innych zachodnich konstrukcji, temat ŁaGGa (jak i MiGa w sumie) jest traktowany po macoszemu, a przecież ukazało się całkiem niedawno wiele wydań sowieckich Łaczek, Jaków czy Iszaków. Myślę że samolot zasługuje na nowe opracowanie (MiG też).
Model, który mam przyjemność budować zamieszczony pod numerem 20 razem z innym sowieckim myśliwcem MiGiem-3 został opracowany przez pana Tadeusza Grzelczaka. Pobuszowałem trochę w necie i udało mi się ustalić że samolot należał do kapitana G. A. Grigoryeva z 6. PLM. Także to że model oparty jest na 35. serii produkcyjnej o czym świadczy pojedynczy karabin maszynowy SzKAS 7,62 mm i potrójne rury wydechowe, choć mogę się mylić.
O samej maszynie można poczytać tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81aGG-3
Model wykonuję w standardzie, bez żadnych zmian i udziwnień. Jedynie musiałem pokombinować przy pierwszym segmencie osłony silnika, gdyż nie zgrywał się on kompletnie z kolejnym. Polegało to na tym że rozciąłem ten segment na dwie cześć i skróciłem od góry aby podział blach pasował do kolejnej części, a ubytek na dole zakryłem kawałkiem wyciętym ze skrzydła z pola, które znajdzie się pod wlotem powietrza. Nie wyszło mi to idealnie ale przynajmniej wygląda lepiej niż w standardzie.

Ps. Patrząc na te zdjęcia, mogę zapewnić że na żywo niedociągnięcia nie rzucają się tak bardzo w oczy jak tutaj :mil27:

Pozdrawiam :mil13: