Wyginanie blaszek fototrawionych.

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
KitKat

Wyginanie blaszek fototrawionych.

#1 Post autor: KitKat » 2008-12-25, 20:38

Cześć.

Mam pytanie. Po raz pierwszy podjąłem się zakupu blaszek fototrawionych. Wcześniej myślałem, że mało dadzą, ale nawet po zdjęciach patrząc, czytając poradniki stwierdziłem, że taki zakup się opłaca. Zakupiłem blaszki Abera do czołgu T-34/76. Wyglądają w porządku, widać, że firmie zależy na oddaniu realizmu, choć niektóre są troszkę... "udziwnione", a wiele właściwie nic nie wnosi do modelu. Mam teraz takie pytanie. Jak wyginać blaszki? Nie posiadam zaginarki. :cry: Czy jest to wymagana rzecz, czy też może nie?

dzikichomik

#2 Post autor: dzikichomik » 2008-12-26, 11:05

Zaginarka to tylko taki bajerek, niektóre modele z którymi dostarczone jest blaszka posiadają już "formy" do których dogina się blaszkę.

Piszesz tu o aberze, więc na bank nie masz formy do tego...
Teraz pytanie, co musisz zaginać?

Możesz użyć np. oryginalnej cześci plastikowej, po lekkiej obróbce z niej możesz zrobić forme na której wygniesz blaszkę.
Możesz przy odrobinie cierpliwości zrobić samemu wyginarkę.
Zaraz pewnie poszukam tych form i gotowych blaszek to Ci cykne foto i wystawie tutaj o co mi mniej więcej chodzi

Awatar użytkownika
r-t

#3 Post autor: r-t » 2009-01-30, 15:30

Temat już trochę przykurzony ale dodam, jedynie że kąt prosty możemy uzyskać stosując suwmiarkę gdyż jej krawędzie są idealnie proste i maja kąt 90st.
;) wszelkie obłości możemy kształtować np. na wiertlach o różnych średnicach <w zależności od wielkości elementu>
Przyda się też porządna penseta, ona pomoże nam w wyginaniu drobnicy której jak wiadomo jest sporo w niejednym komplecie do waloryzacji modelu.

To są takie moje domowe sposoby na gięcia ;-)

Pozdrawiam r-t.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”