Choć interesuję się modelarstwem okrętowym, to w gablotce posiadam także coś nie coś z samolotów. Oto kilka fotek z gotowego Tornado IDS Panavia klejonego z firmy Italeri w skali 1:48. Generalnie nic specjalnego (znaczy niespecjalnie wyjątkowo wykonany -> nie zastosowano przy nim żadnych kombinacji, których nie było w instrukcji i na dodatek główna faktura została nałożona areosolem, a nie farbą (wychodząc z założenia, że to byłoby zbyt nudne ), ale jak ktoś chciałby kiedyś sobie kupić to polecam.
Nie widzę potrzeby robienia zbliżeń -> tam nie ma nic ciekawego w zasadzie do fotografowania -> detali prawie kompletnie brak. Niedługo porobię zdjęcia okrętom w większej ilości i zamieszcze. Tornado ot tak wrzuciłem, bo akurat miałem na serwerze
A kolor jest oryginalnie piaskowy, więc symbolika farby zgadza się jak najbardziej! Tylko światło sztuczne, albo lampa dają wrażenie, że jest zbyt jasny. A może i jest minimalnie za jasny, ale nie używałbym określenia "nienaturalny" .
Cześć.
Dwie sprawy.
1). Dlaczego nie pomalowałeś ramek w oszkleniu kabiny ?
2). Jakbyś użył MikroSol'a do kalkomanii, efekt byłby lepszy. Na zdjęciu nie widać, ale czy kalki nie błyszczą Ci się na matowej farbie ?
A to dobre pytanie z tym oszleniem kabiny! Faktycznie szczerze powiedziawszy dopiero teraz zrwóciłem na to uwagę. Może to dlatego, że ten model dostałem w prezencie i w wyniku braku wielkiego zainteresowania był jechany wprost z instrukcji (która oczywiście takiego "udziwnienia" jak malowanie oszklenia kabiny nie zawierała).
A tak nawet się nie świecą specjalnie. A czym jest wspomniany MikroSol? Bo nie mam pojęcia.
MicroSol to płyn do układania kalkomanii. Należy posmarować nim kalkomanię za pomocą miękkiego pędzelka i ........ nie patrzeć co się będzie działo. A będzie, ojojoj. Pęcherze, zmarszczy się - to norma. Lekko się rozpuści , a raczej zrobi się bardzo elstyczna. Przy okazji wejdzie we wszelkie zagłębienia i owinie się na lekko wystających elementach. Wysychając MicroSol naciągnie to wszystko, znikną zmarszczki i pęcherze, ale kalkomania zostanie w zagłębieniach, zawinięta na krawędziach detalu itp. Zobacz w mojej relacji MV Augusta przedni błotnik. Kalkomania imitująca kevlar (taka krateczka) jest zawinięta na krawędziach za pomocą MocroSola.
To tak w skrócie, bo temat jest szerszy.
Pozdrawiam.