jaki pakiet
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
-
jaki pakiet
witam serdecznie ............ potrzebny jest pakiet do motoszybowca ........ obecnie latam na pakiecie 8,4V - 1000mAh, ...... jest juz stary ....... mam w planach zakup nowego ........ czy moge uzyc cos wiekszego ? moze cos bardziej wytrzymalego ? ............ pozdro
zalezy ile chcesz wydac i z jakich ogniw ma byc pakiet, obecnie masz 7 nimh prawdopodobnie, mozesz uzyskac pakiet z lepszych ogniw i wydajniejszy np z li-pol 7,4V lub 11,1V o różnych pojemnościach wydajnosciach i masach w granicach cenowych od 50zł nawet do 300 czy wiecej... ale mysle ze rozsadny pakiet tak za 80zł i powinienes byc zadwolony - ogniwa li pol, nimh nie wiem jak stoja cenowo...
-
w mAh jest podana pojemnosc pakietu to znaczy mniej wiecej ile jest w nim pradu pakiet moze miec mniej mAh a byc jednoczesnie wydajniejszym.
Ale przewaznie im wieksza pojemnosc tym pakiet wydajniejszy.
Wydajnosc porownalbym do mocy czyli iloczynu napiecia i natezenia z pakietu
Pakiet ma okreslona wydajnosc pradowa tzn moze dac iles [Amperow prądu. z kolei im wieksze napiecie pakietu tym slinik wezmie wiecej amperow
ciezko okreslic jaki potrzebujesz pakiet skoro nie wiesz jaki jest ten dokladnie i jaki masz silnik.
Silnik szczotkowy? (dwa kable zasilajace silnik?)
zapewne tak, na Twoim miejscu wzialbym pakiet o podobnych parametrach.
wydaje mi sie ze najlepiej zrobisz jezeli podejdziesz do sklepu modelarskieko z tym pakietem a najlepiej z calym modele i sprzedawca doradzi co masz wziasc.
Jezeli chcialbys wymienic pakiet na ogniwa li pol musialbys zainwestowac conajmniej 60zł w ladowarke.. a potem jakies 80zł w pakiet
Ciezko mi cokolwiek doradzic bo niebardzo sie orientuje jakie konkretnie masz wymagania.
Ale naprzyklad jezeli wezmiesz pakiet 8,4V 2000mAh to model bedzie latal dajmynato dwa razy dluzej ;)
Ale przewaznie im wieksza pojemnosc tym pakiet wydajniejszy.
Wydajnosc porownalbym do mocy czyli iloczynu napiecia i natezenia z pakietu
Pakiet ma okreslona wydajnosc pradowa tzn moze dac iles [Amperow prądu. z kolei im wieksze napiecie pakietu tym slinik wezmie wiecej amperow

Silnik szczotkowy? (dwa kable zasilajace silnik?)
zapewne tak, na Twoim miejscu wzialbym pakiet o podobnych parametrach.
wydaje mi sie ze najlepiej zrobisz jezeli podejdziesz do sklepu modelarskieko z tym pakietem a najlepiej z calym modele i sprzedawca doradzi co masz wziasc.
Jezeli chcialbys wymienic pakiet na ogniwa li pol musialbys zainwestowac conajmniej 60zł w ladowarke.. a potem jakies 80zł w pakiet

Ale naprzyklad jezeli wezmiesz pakiet 8,4V 2000mAh to model bedzie latal dajmynato dwa razy dluzej ;)