Problem zielonego modelarza

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
RebelMan91

Problem zielonego modelarza

#1 Post autor: RebelMan91 » 2007-08-15, 10:23

Witajcie ...
Wstyd mi troche o tym mówić ale siedzę już w modelarstwie.. ( może interesuje się -> ) już jakieś 6 lat i .. niewiele się nauczyłem.Czytałem trochę książek na temat modelarstwa lecz ,gdy czytam wszystkie wasze posty na forum to często niewiem o co chodzi.Myśle że dzisiejsze techniki modelarskie różnią się od starszych z lat 70-80 z których te książki pochodzą .Prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie...
1. - jeżeli możecie to wytłumaczcie mi co to jest "sido" ? Czy to lakier modelarski ? Skończyłem niedawno swój model academy 1:72 Mustang P-51B .W tym zonk , że niewiem czy mam odpowiedni lakier. Jest to farba Humbrola , alnbo raczej lakier bezbarwny.Oznaczenie : MATT 49.Wydaje mi się , że jak pomaluje nim samolot to będzie cały świecił...
2.Co to jest tzw: "cetek" ?
3.Z czego najlpeiej zrobić efekt przetarcia / zużycia samolotu ? Nie chodzi mi tu o rdze ponieważ ma ona kolor czerwony .. lecz chodzi mi o srebrny...
Pozdrawiam!
Z góry dzięki za odp!!!

P.S - Oto zjęcie farbki na wszelki ;) :
Obrazek
Shot with Canon PowerShot A620 at 2007-08-15

szkp

#2 Post autor: szkp » 2007-08-15, 19:25

Witam!!!
Sido- Sidolux ;-)
Odbicia na samolocie- miękki ołówek
A co do lakieru, to najlepiej przed malowaniem wypróbować na np. kawałku ramki.

EDIT: Poszukałem "cetka" na forum i w jedynym poście, jaki znalazłem chodziło o cętki na powierzchni modelu (niektórzy nie używają polskich znaków).

Awatar użytkownika
Radzio65

#3 Post autor: Radzio65 » 2007-08-16, 14:17

Sido czyli Sidolux. Lakier do parkietów - akrylowy. Ładnie się rozprowadza pędzelkiem, szybko schnie (jak to akryl), główną zaletą jest to, że jest tani. Używany do malowania modeli pod kalkomanie.

Lakier ze zdjęcia - matowy, więc model pomalowanym nim nie będzie się świecił (trzeba dokładnie wymieszać zawartość puszeczki). Radziłbym kupować lakiery Humbrola w szklanych słoiczkach. Nie wiem co jest "grane", ale te w słoiczkach są o niebo lepsze niż w puszeczkach. Niby ten sam producent, ale ...

Efekty eksploatacyjne to "temat rzeka". Poszukaj w postach na forum (tym i innych), każdy ma swój sposób na uzyskanie takich efektów. Gdzieniegdzie można coś wyczytać.

A w temacie rdzy - nie rób jej czerwoną farbą, bo będzie nienaturalnie wyglądać. Najpierw podkład z farby metalicznej (kolor w zależności od malowanego elementu) a potem suchym pędzlem np. Hull Red firmy Tamiya (brązowo-ciemnoczerwony).

:-)

Awatar użytkownika
RebelMan91

#4 Post autor: RebelMan91 » 2007-08-16, 18:54

Radzio65 pisze:Sido czyli Sidolux. Lakier do parkietów - akrylowy. Ładnie się rozprowadza pędzelkiem, szybko schnie (jak to akryl), główną zaletą jest to, że jest tani. Używany do malowania modeli pod kalkomanie.

Lakier ze zdjęcia - matowy, więc model pomalowanym nim nie będzie się świecił (trzeba dokładnie wymieszać zawartość puszeczki). Radziłbym kupować lakiery Humbrola w szklanych słoiczkach. Nie wiem co jest "grane", ale te w słoiczkach są o niebo lepsze niż w puszeczkach. Niby ten sam producent, ale ...

Efekty eksploatacyjne to "temat rzeka". Poszukaj w postach na forum (tym i innych), każdy ma swój sposób na uzyskanie takich efektów. Gdzieniegdzie można coś wyczytać.

A w temacie rdzy - nie rób jej czerwoną farbą, bo będzie nienaturalnie wyglądać. Najpierw podkład z farby metalicznej (kolor w zależności od malowanego elementu) a potem suchym pędzlem np. Hull Red firmy Tamiya (brązowo-ciemnoczerwony).

Dzięki za odpowiedz ;)
Kupuje obecnie farbki pactry , a te humbrole to stare są jeszcze bo od brata.Ale spoko jak nibędzie jakiegoś koloru pactry którego będe potrzebował to zajrzę do buteleczek humbrola ;).A co do jeszcze tego lakieru - czyli moge hubrolem pomalować model , żeby wyglądał " realistyczniej " ??.Oczywiście po mal. kamuflażu ... .Pewnie opłaca się kupić sidolux , niż kupować puszkę humbrola ?

Myślę że efekt eksplotacyjny uzyskam po nałozeniu farbki metalicznej , a następnie , po wyschnięciu silver+czarny ( moze pokombinuje jeszcze ) ??
Jeżeli możesz Radzio , podaj swój sposób :).Chce mieć chodźby na początek jakiś wzór ;)

Mam farbke Pactry A51 Rust , więc hyba będzie najlepsza do rdzy;)

Za wszystko wielkie dzięx !
Pozdrawiam.
Adam.;)

Awatar użytkownika
Radzio65

#5 Post autor: Radzio65 » 2007-08-16, 19:03

Sidolux jest błyszczący, więc jako lakier do wykończeniae modelu nie bardzo się nadaje :-) .

Poszukaj mojej relacji z budowy Ju-52 na tym forum - chwilowo z powodu udziału w konkursie (Yamaha 500) , nic się tam nie dzieje, ale mimo wszystko trochę do poczytania jest. Po skończeniu konkursowej Yamahy, budowa Ciotki Ju ruszy dalej. Wszystko będzie opisane dokładnie.

A w zasadzie nie musisz szukać: http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=1041

Awatar użytkownika
RebelMan91

#6 Post autor: RebelMan91 » 2007-08-16, 19:46

przepraszam , moje niedopatrzenie :roll: - lakier pod kalkomanie :)
W Każdym razie będę obserwował i się uczył :->
Dzięki ! :)
Pozdrawiam !
Adam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”