SCANIA LB 141

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
kubamich1

SCANIA LB 141

#1 Post autor: kubamich1 » 2007-07-25, 03:41

Zapraszam do oglądania skróconej relacji z budowy modelu Scani 141 z Hellera. Model robię już od dłuższego czasu , tylko na powstawianie fotek było go niestety mało. Teraz nadrabiam zaległości i pokazuje Wam swój nowy model. Podczas budowy strasznie drażniła mnie wizja modelu na oryginalnych , pudełkowych i wyjątkowo paskudnych kołach z Hellera. Postanowiłem zastąpić je kołami italerowskimi. Początkowo miałem wymieniać całe osie ze starej Scani 143 z Italeri , ale trochę pogłówkowałem
i przerobiłem przednie piasty na wzór tych z Italeri , a na tylne piasty dopasowałem felgi z kół zapasowych od Italeri. Wykonałem też śruby bo koła zapasowe mają dziurki. Wykonałem je ze szpilek które pomalowałem na czerwono i powklejałem kropelką w felgi. Po wklejeniu obciąłem cęgami je z tyłu. Takim sposobem powstało rasowe Scaniowskie koło. Model ma także ruchome siodło. Oto fotki z budowy:

Obrazek
rama
Obrazek
wnętrze kabiny
Obrazek
wzmocnione mocowanie kabiny (bardzo łamliwy element-wstawki trójkątne)
Obrazek
silnik
Obrazek
silnik w ramie
Obrazek
wnętrze
Obrazek

Obrazek
tylna oś z italerowskimi kołami
Obrazek
pomalowane elementy kabiny
Obrazek
szpilki przed pomalowaniem
Obrazek
montaż kabiny
Obrazek
przymiarka kabiny do ramy
Obrazek
felga ze szpilkami
Obrazek
tylna strona felgi z nie poobcinanymi szpilkami
Obrazek
przymiarka z kołami
Obrazek
drzwi
Obrazek jedzcze raz tylne koło.
Ostatnio zmieniony 2007-07-25, 05:26 przez kubamich1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Radzio65

#2 Post autor: Radzio65 » 2007-07-25, 03:59

Ładnie, ładnie :-)

Ale mam pytanko natury organizacyjnej - punkt 1. regulaminu konkursu - start 13 -tego lipca. Daty na Twoich fotkach - Maj. Nie , żebym się czepiał, ale może w takim razie zaczniemy wystawiać do konkursu modele ukończone ? Nie rozumiem czy jest jakiś problem ze zrozumieniem zasad ? Regulamin jest jasny, czytelny i klarowny. No i jak widać nic z tego nie wynika.
Niby nic a jednak wkurza :-(

kubamich1

#3 Post autor: kubamich1 » 2007-07-25, 04:19

Niedoczytałem -sorki ,może uznajmy że w aparacie jest źle ustawiona data.

A druga sprawa jest taka że muszę mieć jakieś "fory" bo mam dużo więcej roboty niż jakbym wykonywał mały model samolotu.

Awatar użytkownika
Radzio65

#4 Post autor: Radzio65 » 2007-07-25, 04:31

No kolego, wybór modelu jest Twoim wyborem :-P . Jeśli organizator da Ci "fory" to wiesz ... działaj. Ale część uczestników może poczuć się poszkodowana.
A co do skomplikowania modelu - mam w poczekalni Hurricane'a, Mustanga i Me-109 E , wszystkie w skali 1:24 i nie zacząłbym żadnego z nich sklejać na konkurs bo nie ma możliwości poprawnego wykonania któregokolwiek z tych modeli w tak krótkim czasie.
Każdy ma wybór ... ale reguły są ustalane po to by ich przestrzegać.

Awatar użytkownika
Merkava

#5 Post autor: Merkava » 2007-07-25, 04:40

Waść Radziu mądrze prawi....nima mamy...;-)

Pozdrawiam :mrgreen:

kubamich1

#6 Post autor: kubamich1 » 2007-07-25, 04:45

Akurat samochody ciężarowe są tylko w skali 1/24 więc raczej nie ma wyboru .OK . Jeżeli Wam to bardzo przeszkadza to wycofam modele z konkursu , ale proszę o opinię na ten temat wiecej osób. Mam akurat na warsztacie inny model który zacząłem po 13 lipca , a dokładniej 17 lipca ,fotki są z datami oczywiście. Ale teraz jak udowodnią innym te osoby które nie mają dat na swoich fotkach że modele są zaczęte po 13 lipca.

Awatar użytkownika
SmokHaosu

#7 Post autor: SmokHaosu » 2007-07-25, 04:51

kubamich1 pisze:Niedoczytałem -sorki ,może uznajmy że w aparacie jest źle ustawiona data.

A druga sprawa jest taka że muszę mieć jakieś "fory" bo mam dużo więcej roboty niż jakbym wykonywał mały model samolotu.
Mi to by nie przeszkadzało, ale nie kręć gościu. Masz w końcu zła datę w aparacie czy liczysz na fory? Zdecyduj sie...

kubamich1

#8 Post autor: kubamich1 » 2007-07-25, 04:52

Nie data jest prawdziwa . Model jest zaczęty przed 13 lipca.

Awatar użytkownika
Radzio65

#9 Post autor: Radzio65 » 2007-07-25, 05:07

kubamich1 pisze:Akurat samochody ciężarowe są tylko w skali 1/24 więc raczej nie ma wyboru .OK . Jeżeli Wam to bardzo przeszkadza to wycofam modele z konkursu , ale proszę o opinię na ten temat wiecej osób. Mam akurat na warsztacie inny model który zacząłem po 13 lipca , a dokładniej 17 lipca ,fotki są z datami oczywiście. Ale teraz jak udowodnią innym te osoby które nie mają dat na swoich fotkach że modele są zaczęte po 13 lipca.
Nie chodzi o wybór skali tylko o wybór stopnia skomplikowania.
No i myślę, że na tym forum jak dotąd nikomu nie przyszło do głowy przekonywać lub oszukiwać innych uczestników. Nie o to chodzi. Bierz udział w konkursie, z chęcią wszyscy obejrzą jak kleisz bo tematyka jest ciekawa. Ale jest jedno ale ... zgodnie z zasadami , uczciwie względem uczestników, organizatora - sponsora i siebie samego. To jest takie proste :-)

kubamich1

#10 Post autor: kubamich1 » 2007-07-25, 05:25

Tak jak napisałem wycofuję te modela z konkursu. Nie chciałem nikogo oszukać ,poprostu nie doczytałem że modele muszą być zaczęte po 13 lipca.

Awatar użytkownika
Radzio65

#11 Post autor: Radzio65 » 2007-07-25, 05:40

Nie wątpię, że nie chciałeś nikogo oszukać :-D
Może odstaw te modele do końca września na półeczkę i wystartuj z jakimś od zera. Napewno wszyscy będą kibicować.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marcin

#12 Post autor: Marcin » 2007-07-25, 10:57

kubamich1 pisze:A druga sprawa jest taka że muszę mieć jakieś "fory" bo mam dużo więcej roboty niż jakbym wykonywał mały model samolotu.
Słuchaj gościu jeżeli uważasz ,że budowa małego modelu samolotu jest łatwiejsza niż ciężarówki to masz takie pojęcie o modelarstwie ,że aż żal gadać.Trudność zależy nie od tego czy jest to taki czy inny model chodzi o poziom wykonania , waloryzacje i tym podobne.

Kłamiesz na forum i tyle nie mam nic więcej do powiedzenia. :evil: :evil: :evil:

kubamich1

#13 Post autor: kubamich1 » 2007-07-25, 16:33

Słuchaj gościu nie napisałem że są trudniejsze tylko że więcej przy nich roboty. Waloryzuje się nie tylko samoloty i pojazdy wojskowe ,ale takie ciężarówki także -więc cały czas te proporcje są zachowane. Ile części ma przeciętnie samolot w skali 1/72? - 100?

Ciężarówki mają od 300 wzwyż i to miałem na myśli pisząc powyższe zdanie a nie dyskryminację innych dziedzin modelarstwa. A co do kłamania na forum to zapraszam do tematu o moim modelu Iveca tam wszystko napisałem i nie będę tego pisał tutaj drugi raz.

Awatar użytkownika
reggy
Kontakt:

#14 Post autor: reggy » 2007-07-25, 17:26

kubamich1 pisze:Ciężarówki mają od 300 wzwyż i to miałem na myśli pisząc powyższe zdanie a nie dyskryminację innych dziedzin modelarstwa.
Mój T-34 ma koło 400 części. Wystartowałem dokładnie 13 lipca i już położyłem podstawowy kolor na preshading (swoją drogą jutro fotki postaram się zapodać). Kiedyś Panzera IV ausf. E z okoła tysiączkiem części (zapinki z paru blaszek, ciągle mam koszmary) koło 1,5 miesiąca robiłem. Nie że na odwal czy coś. Jak się kce, to siem możem. Startuj z czymś od zera! Da się zrobić, jak tylko znajdzie się codziennie choć pół godzinki żeby przysiąść. Liczy się systematyczność! A że Twoje modele wyglądają kozacko, to liczymy na piękną relację i piękne efekty!

Awatar użytkownika
Paws

#15 Post autor: Paws » 2007-07-26, 00:47

kubamich1 pisze:Słuchaj gościu nie napisałem że są trudniejsze tylko że więcej przy nich roboty. Waloryzuje się nie tylko samoloty i pojazdy wojskowe ,ale takie ciężarówki także -więc cały czas te proporcje są zachowane. Ile części ma przeciętnie samolot w skali 1/72? - 100?

Ciężarówki mają od 300 wzwyż i to miałem na myśli pisząc powyższe zdanie a nie dyskryminację innych dziedzin modelarstwa. A co do kłamania na forum to zapraszam do tematu o moim modelu Iveca tam wszystko napisałem i nie będę tego pisał tutaj drugi raz.
300 dużych cześci z czego patrząc na Twoją relację to niektóre to już są "gotowce" w pudełku. :mrgreen:
Kabina to raptem kilka wajch i kalka.
Człowieku nie masz pojęcia o czym piszesz. Samo wnętrze w samolotach 1:72 gdy użyć fototrawek lub "hand made" ma około 30 części a i samych blaszek może być ze 100 (wnetrze, klapy, przewody etc.).

Sam wystartowałem z pojazdem w 1:72 ( samolotu mógłbym nie skończyć w wyznaczonym czasie na zadowalającym mnie poziomie) i pomimo tej skali to wiem że ciężko mi będzie w takim czasie go zrobić.

Podsumowując:

Każdy model aby go dobrze wykonać wymaga olbrzymiego nakładu pracy- skala nic tu nie ułatwia więc się nią nie tłumacz..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”