[R/G] GPM 9/2004 SZD-15 Sroka [KONKURS]
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Ceva, stare dzieje. Ja sklejałem w 58 Muchę St. a 59 Jaskółkę. Pamiętam, że oba modele "uczyłem" latać, o ile Muchę nauczyłem latać (latała pięknie, z gracją) to Jaskółki nie dało się "nauczyć". Po przeleceniu paru metrów w lini prostej zwalała się w korkociąg. Oczywiście oba modele nie były zabezpieczne lakierem i bardzo szybko uległy zniszczeniu (rosa). Miałem wtedt 12 - 13 lat i nie wiedziałem dlaczego Jaskółka nie chciała latać. Teraz wiem. Po prostu Mucha była wydrukowana na lepszym kartonie (gładkim) karton Jaskółki był "mechaty" model z tego powodu szybko tracił prędkość (duże opory aerodynamiczne), następowało zerwanie strug na skrzydle i model walił się w korkociąg. Tyle wspomnień. Pozdrawiam.
Owiewka skrzydło-kadłub. Widać brak konsekwencji autora (p. Z. Sałapy), o ile w całym szybowcu brak jest narysowanych linii gięcia lub są ale bardzo delikatne, tak w przypadku tej owiewki są naniesione czarne wyraźne linie gięcia. Odczuwam to jako dysonans do całego modelu.

Jeszcze tylko dajnik prędkości na "masce" szybowca i galeria.

Jeszcze tylko dajnik prędkości na "masce" szybowca i galeria.

Chciałem przepuścić babola, co prawda autorowego nie mojego, ale sumienie modelarskie mi nie pozwoliło, otóż kopułka nie zgrywała się z k-bem jak na zdjęciach:

Odciąłem kopółkę, "ostro" podciąłem kadłub i lekko kopułkę i teraz jest względnie OK.

Wyjeżdżam z Mielca na dwa dni. Wszelkie prace i korespondencja zostają zawieszone.

Odciąłem kopółkę, "ostro" podciąłem kadłub i lekko kopułkę i teraz jest względnie OK.

Wyjeżdżam z Mielca na dwa dni. Wszelkie prace i korespondencja zostają zawieszone.
Witam,
Wypadałoby zamieścić parę zdjęć gotowej Sroki. Nie wiem czy zdjęcia przypadną Wam do gustu
. Jeżeli coś jest nie tak, to zrobię nowe
.

Wypadałoby zamieścić parę zdjęć gotowej Sroki. Nie wiem czy zdjęcia przypadną Wam do gustu

Ostatnio zmieniony 2009-10-24, 13:13 przez OSTOJA, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam Panów!
OSTOJA, ja też przyłączam się do gratulacji, ładny modelik Ci wyszedł, brawo!
I taki mały offtop, mam nadzieję że się nie obrazisz. Co się kuchnia dzieje z tym fotosikiem!? Nie mogę wgrać zdjęć bo założyli jakiś transfer, a na dodatek pisze że transfer na ten miesiąc cały wykorzystałem. Jak to jest możliwe jak przez trzy miesiące w ogóle nie korzystałem z internetu
!
Przepraszam za off'a.
Pozdro!

OSTOJA, ja też przyłączam się do gratulacji, ładny modelik Ci wyszedł, brawo!
I taki mały offtop, mam nadzieję że się nie obrazisz. Co się kuchnia dzieje z tym fotosikiem!? Nie mogę wgrać zdjęć bo założyli jakiś transfer, a na dodatek pisze że transfer na ten miesiąc cały wykorzystałem. Jak to jest możliwe jak przez trzy miesiące w ogóle nie korzystałem z internetu

Przepraszam za off'a.
Pozdro!