Aerograf i Kompresor
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Witam
Podczepię się tutaj i nie będę otwierał nowego tematu.
Przymierzam się do kupna swojego pierwszego aerografu.
Jestem początkujący, ale chciałbym zakupić dobry zestaw, który posłużyłby mi dłuższy czas. Po przestudiowaniu kilkudziesięciu wątków forumowych wybrałem takie dwa zestawy:
1) Kompresor S5500 i aero EW-770 lub TG-180,
2) Kompresor MA-3000 i aero jw.
Jaka jest wasza opinia? Macie jakieś inne propozycje?
Największy problem mam z wybraniem odpowiedniego kompresora. Zależy mi, żeby był w miarę cichy, wydajny i sprawdzony. Zbiornik wyrównawczy to też ponoć ważna sprawa. Nad modelami pracuję w pokoju, dlatego też zależy mi żeby nie hałasował za bardzo. Domownicy i tak mają dość, przez moje drugie hobby - gitarę.
Z aerografów to dużo dobrego słyszałem o tzw. pseudo Iwatach i modelu EW-770, więc taki był mój pierwszy wybór. Aero będę używał głównie do pancerki 1:35 i okrętów w skali 1:350.
Proszę o pomoc, bo mam już mętlik w głowie.
Pozdrawiam i liczę na Was.
Podczepię się tutaj i nie będę otwierał nowego tematu.
Przymierzam się do kupna swojego pierwszego aerografu.

1) Kompresor S5500 i aero EW-770 lub TG-180,
2) Kompresor MA-3000 i aero jw.
Jaka jest wasza opinia? Macie jakieś inne propozycje?
Największy problem mam z wybraniem odpowiedniego kompresora. Zależy mi, żeby był w miarę cichy, wydajny i sprawdzony. Zbiornik wyrównawczy to też ponoć ważna sprawa. Nad modelami pracuję w pokoju, dlatego też zależy mi żeby nie hałasował za bardzo. Domownicy i tak mają dość, przez moje drugie hobby - gitarę.

Z aerografów to dużo dobrego słyszałem o tzw. pseudo Iwatach i modelu EW-770, więc taki był mój pierwszy wybór. Aero będę używał głównie do pancerki 1:35 i okrętów w skali 1:350.
Proszę o pomoc, bo mam już mętlik w głowie.

Pozdrawiam i liczę na Was.

TG-180 jako pierwszy aerograf mogę polecić
Sam go używam i jestem zadowolony. Co do kompresora to ja używam MA-1000(starszy brat ma-3000), ale każdy Ci powie że lepiej na początku nie brać nic drogiego bo może się odechce itp. więc najlepiej gdybyś wybrał MA-3000 i TG-180 :)
U mnie w relacji z mitsubishi zero jak i relacjach od r-t, możesz zobaczyć jak maluje się tym aero
Pozdrawiam
Mateusz

U mnie w relacji z mitsubishi zero jak i relacjach od r-t, możesz zobaczyć jak maluje się tym aero

Pozdrawiam
Mateusz
@MeSSer:
Dzięki za odpowiedź. Na pewno zajrzę do tych relacji. Co do kosztów, to wychodzę z założenia, że lepiej dołożyć i mieć sprzęt dobrej klasy, niż "zaoszczędzić" i przeklinać jego awaryjność.
Ale tak czy siak chyba zdecyduję się na MA-3000 i TG-180, bo spotkałem się z dużą ilością (w sumie pozytywnych) opinii użytkowników, że na początek jest w sam raz.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź. Na pewno zajrzę do tych relacji. Co do kosztów, to wychodzę z założenia, że lepiej dołożyć i mieć sprzęt dobrej klasy, niż "zaoszczędzić" i przeklinać jego awaryjność.
Ale tak czy siak chyba zdecyduję się na MA-3000 i TG-180, bo spotkałem się z dużą ilością (w sumie pozytywnych) opinii użytkowników, że na początek jest w sam raz.
Pozdrawiam
Odkupiłem od Gościa ten kompresor(po lodówkowy): http://allegro.pl/kompresor-samorobka-d ... 22510.html .
On go nie budował więc nie wie. Jak go niosłem to wylało mi się trochę(nie mało) oleju z środka, czy muszę to uzupełnić? jezeli tak, to ile?
Czy mogę uzupełniać olejem silnikowym?
Pozdro
Mati13u
On go nie budował więc nie wie. Jak go niosłem to wylało mi się trochę(nie mało) oleju z środka, czy muszę to uzupełnić? jezeli tak, to ile?
Czy mogę uzupełniać olejem silnikowym?
Pozdro
Mati13u