[R] Kolumna Zygmunta 1/40 GPM
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Witajcie
No i cud jest, bo noc w dzień się zamieniła;D
Trochę więcej porzeźbiłem, bo mi się szczerze mówiąc zdjęć nie chciało robić;p
Prezentuje obecny postęp, widać wyraźnie że gdzieniegdzie jeszcze muszę nanieść poprawki np: w postaci retuszu.
A o to zdjęcia, szczególnie one są dla kol. Belfasta;), bo widzę, że niecierpliwość go zjada. A ja niestety mam opóźnienia większe niż na PKP;(
Zdjęcia:

Aaaa, właśnie chciałem wczoraj wieczorem jeszcze wsiąść się za jasne elementy modelu,
(tu widać o jakie mi chodzi, np część 27a czy też 48)

ale nie wiem na jaki kolor retuszować. Retuszuje kredkami firmy Koh i Noor, to chyba jest czeska firma.
W łuku tryumfalnym krawędzie jasnych elementów zakolorowywałem na czarno i wyszło elegancko. Jednak teraz chciałbym się nieco Was poradzić w tej materii.
CDN
P.S
Sorry za zdjęcia, robiłem je niestety z lampą błyskową;(
No i cud jest, bo noc w dzień się zamieniła;D
Trochę więcej porzeźbiłem, bo mi się szczerze mówiąc zdjęć nie chciało robić;p
Prezentuje obecny postęp, widać wyraźnie że gdzieniegdzie jeszcze muszę nanieść poprawki np: w postaci retuszu.
A o to zdjęcia, szczególnie one są dla kol. Belfasta;), bo widzę, że niecierpliwość go zjada. A ja niestety mam opóźnienia większe niż na PKP;(
Zdjęcia:
Aaaa, właśnie chciałem wczoraj wieczorem jeszcze wsiąść się za jasne elementy modelu,
(tu widać o jakie mi chodzi, np część 27a czy też 48)
ale nie wiem na jaki kolor retuszować. Retuszuje kredkami firmy Koh i Noor, to chyba jest czeska firma.
W łuku tryumfalnym krawędzie jasnych elementów zakolorowywałem na czarno i wyszło elegancko. Jednak teraz chciałbym się nieco Was poradzić w tej materii.
CDN
P.S
Sorry za zdjęcia, robiłem je niestety z lampą błyskową;(
Wicio - jeszcze raz powtórzę - zrób sobie pył w stylu Dark Earth (ciemna ziemia) z kombinacji startych pasteli: brązowej, czarnej i czerwonej (albo kup odpowiedni pigment - używam takiego z serii Star Dust) i tym delikatnie "obsluż" całe schody. Będziesz zaskoczony - znikną białe miejsca, wszystko się wyrówna, dodatkowy retusz zbędny. Zaryzykuj - na razie to brzmi dla Ciebie pewnie jak czarna magia, ale zobaczysz jak się poszerzą Twoje możliwości w przyszłych budowlach.
TAD
TAD
Oj Tad rozumie ale chodzi mi o retusz tych elementów w kolorze piaskowym/beżowym, tak jak widać na poniższym zdjęciu:

Jak wspomniałem wyżej, w łuku tryumfalnym retuszowałem na czarno i wyszło całkiem dobrze. Ale czy mam użyć innego koloru? Takiego samego jak kolor elementu czy też ciemniejszy?
Bo Twoja technika, jest może teraz dla mnie abstrakcyjna ale widać doskonale nadaje się do retuszu po sklejeniu.
A przyjemności posiadania modelu o idealnie wyretuszowanych krawędziach życzę Modelarzom i sobie bardzo.
Jak wspomniałem wyżej, w łuku tryumfalnym retuszowałem na czarno i wyszło całkiem dobrze. Ale czy mam użyć innego koloru? Takiego samego jak kolor elementu czy też ciemniejszy?
Bo Twoja technika, jest może teraz dla mnie abstrakcyjna ale widać doskonale nadaje się do retuszu po sklejeniu.
A przyjemności posiadania modelu o idealnie wyretuszowanych krawędziach życzę Modelarzom i sobie bardzo.
Wicio pisze:Serio Ci pisze, jak Boga kocham, pewnie jakiś babol wyskoczył i widać muszę usunąć go bo Stolyca się burzy;)

hm.. tu kolejna ciekawostkaWicio pisze: A tak w ogóle, dostałem nr gg od Patryka do Ciebie. Zagadałem kulturalnie i cisza... kolega nie odpisuje;/