WAŻNA WIADOMOŚĆ OD ''KW Cartoon Model"
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Myślę, że nie jest to problem ,,Caponu,, ale problem znacznie szerszy, otóż:
Niegdyś do walorki szybowca potrzebowałem luzne kawałki danego koloru, więc poszedłem do doskonałej pracowni ksero, aby mieć ów zapas koloru... pociągnąłem to lakierem bezbarwnym i... rozmazały się czarne napisy.
W tym miejscu dodam, że nie był to ,,Capon,, lecz lakier robiony domowym sposobem, czyli styropian rozpuszczony w rozcieńczalniku uniwersalnym, znacznie łagodniejszy od nitro - styropian w benzynie ekstrakcyjnej nie rozpuści się.
W tej sytuacji, na podstawie wielu przykładów trudno wyciągnąć jakiś wniosek, okazuje się, że głównie rozmazuje sie czarny kolor lecz problem zapewne nie tkwi w ,,Caponie,,
pozdr.
Niegdyś do walorki szybowca potrzebowałem luzne kawałki danego koloru, więc poszedłem do doskonałej pracowni ksero, aby mieć ów zapas koloru... pociągnąłem to lakierem bezbarwnym i... rozmazały się czarne napisy.
W tym miejscu dodam, że nie był to ,,Capon,, lecz lakier robiony domowym sposobem, czyli styropian rozpuszczony w rozcieńczalniku uniwersalnym, znacznie łagodniejszy od nitro - styropian w benzynie ekstrakcyjnej nie rozpuści się.
W tej sytuacji, na podstawie wielu przykładów trudno wyciągnąć jakiś wniosek, okazuje się, że głównie rozmazuje sie czarny kolor lecz problem zapewne nie tkwi w ,,Caponie,,
pozdr.
Hmm... na myśl nasuwa mi się pewna teoria. Jak wiadomo większośc lakierów i farb (w tym Capon) zawierają już same w sobie pewną ilość rozpuszczalników. Może być podobnie jak w przykadku róznych odcieni farb, kupimy farbę firmy X o numerze powiedzmy LXXX, podczas pracy nam jej zabraknie, biegniemy do sklepu po drugą puche tej samej firmy i o tym samym numerze. I co? Zonk, wychodzi że ma ona odrobinę inny odcień. Według mnie może być tak że podczas produkcji lakierów w kolejnych seriach proporcje rozpuszczalników mogą się zmieniać, raz dodadzą mniej, innym razem więcej.
Jeśli chodzi o lakiery, to to jest tylko moja teoria, ale co się tyczy farb to niestety fakty czego nie raz sam doświadczyłem.
Jeśli chodzi o lakiery, to to jest tylko moja teoria, ale co się tyczy farb to niestety fakty czego nie raz sam doświadczyłem.