Jaki model polecacie dla początkującego
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Jaki model polecacie dla początkującego
Witam
Ostatnio zainteresowałem sie modelarstwem kartonowym. Nigdy w czesniej tego nie robiłem wiec proszę o wyrozumiałość .
Przeczytałem ten poradnik ale nie wiem jaki model i narzedzia musze posiadać aby go z kleić oraz zebym mogł na nim nauczyć sie różnych technik które bedą mi potrzebne : klejenie i wycinanie,zaginanie
Ostatnio zainteresowałem sie modelarstwem kartonowym. Nigdy w czesniej tego nie robiłem wiec proszę o wyrozumiałość .
Przeczytałem ten poradnik ale nie wiem jaki model i narzedzia musze posiadać aby go z kleić oraz zebym mogł na nim nauczyć sie różnych technik które bedą mi potrzebne : klejenie i wycinanie,zaginanie
Z modeli polecam wpierw skleić coś prostego (latarnia morska z GPM, World Trade Center z Modelik, lub ewentualnie nieskomplikowany samolot z okresu IIWŚ). Co do narzędzi to oczywiscie nożyczki najlepiej w miarę długie z wąskim zakończeniem, nożyk do cięcia, a klej chyba raczej Wikol (trzeba tylko pamiętać, żeby nie używać w za dużych ilościach). Jakbyś chciał więcej porad pisz na forum albo do mnie osobiście (nie jestem specjalistą ale chętnie pomogę).
Dokładnie tak! Dla treningu zrób takie coś ale od strony niezadrukowanej - porównaj osiągnięty efekt z tym pierwszym i podziel się spostrzeżeniami na forumGregor pisze:A co do techniki zginania , ja robię tak że wzdłuż miejsca gdzie trzeba zagiąć przyciskam linijką i igłą pod kątem lecę wzdłuż linii.

Nic nie kazałem
Zaskoczyłeś mnie! Ja mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia - gdy natrasuję zadrukowaną stronę, to papier łamie mi się i wychodzi biała krawędź, gdy z kolei zrobię to od strony niezadrukowanej to wychodzi mi ładny narożnik i nie muszę już retuszować tej krawędzi. Czasem wystarczy nawet nałożyć cieniutką warstewkę BCG wzdłuż krawędzi zagięcia, poczekać chwilkę i zagiąć - też ładnie wychodzi ale kant jest wówczas mniej ostry: dobre do robienia pudełek z okrągłymi kantami. Pozdrawiam!

Wikol nie jest najlepszym klejem do podklejania - potrafi dość znacznie rozmiękczyć papier i w efekcie zmienia on swoje rozmiary i kształt. Polecam butapren plus z pattex'u (tubka ok 4pln) lub polimerowy z dragona (butelka kosztuje jakieś 5pln a wystarcza na dłuuugo). Kiedyś podklejałem też takim klejem w sztyfcie z firmy UHU i też się trzymało. Po podklejeniu butaprenem elementy wycinam po kilkunastu minutach, jeśli podklejałem większą powierzchnię to dociskam np. książkami i czekam kilka godzin aby się nie zwichrowało.