[Galeria] Junkers Ju-87B Sturzkampfflugzeug (Stuka).

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Petlakow

[Galeria] Junkers Ju-87B Sturzkampfflugzeug (Stuka).

#1 Post autor: Petlakow » 2007-05-18, 19:07

Zgodnie z tym, o co mnie proszono wbijam tu fotki, stukasa z MM. Sam model jest fajny, ale miałem problemy ze sklejeniem części dziobowej a to, dlatego że wręga była zamała. Poza tym nie posiadał na kadłubie liter kodowych i tego, co najważniejsze w niemieckich maszynach, czyli swastyka na usterzeniu.

Obrazek

Awatar użytkownika
IRON_84

#2 Post autor: IRON_84 » 2007-05-18, 21:32

Widzę tam ślady waloryzacji.
Jak dla mnie trochę za daleko pociągnąłeś te ślady okopcenia z rur wydechowych.
Poza tym moje pierwsze modele wyglądały bardzo podobnie.

Awatar użytkownika
Ceva

#3 Post autor: Ceva » 2007-05-18, 22:07

Podoba mi się chodnik ( dywan? )w Twoim domu :mrgreen: , antena też ;-) .

szakal

#4 Post autor: szakal » 2007-05-19, 12:54

Model na pierwszy rzut oka ładny,tylko szkoda że brakuje retuszu krawędzi...Gdybyś wyretuszował to model byłby świetny.Takto widać białe krawędzie.Retuszowanie naprawde dużo nie kosztuje wystarczy sucha pastela w odpowiednim kolorze i już.

Awatar użytkownika
Piterski

#5 Post autor: Piterski » 2007-05-19, 19:17

szakal pisze:[...]Gdybyś wyretuszował to model byłby świetny.[...]
No trochę to na wyrost powiedziane :-/ . Na pewno sukcesem jest to iż skleiłeś ten model od początku do końca i to jest ważne :-).
Teraz lepiej moim zdaniem zwrócić uwagę na to nad czym kolega powinien popracować, a nie się rozdrabniać na pochwały za na wyrost. Moim zdaniem przedewszystkim kłania się formowanie kartonu na każdym etapie zarówno małych jak i dużych elementów. Ja wiem że papier w MM nie jest prosty do obróbki ale widać ewidentny brak prób jego formowania tylko nadawanie kształtu na siłę w palcach. Popracuj nad tym i będzie coraz lepiej ;-).

Awatar użytkownika
Petlakow

#6 Post autor: Petlakow » 2007-05-26, 15:09

To wtakim razie przyjmuje do serca wszystkie rady dotyczące tego modelu. I kot wie może kiedyś na jego miejscu "wyrośnie" coś naprawdę godnego podziwu.

Awatar użytkownika
partyzant

#7 Post autor: partyzant » 2007-05-26, 20:24

Witam,
Tak Petlakow jeszcze pracuj. Jeszcze dużo modeli do sklejenia i doświadczenia do zebrania, ale piszę bo sprawiłeś ,że przypomniałem sobie swój pierwszy sklejony model którym był właśnie prezentowany Ju-87 z MM. Muszę ci przyznać ,że twój wygląda o wiele lepiej niż mój (chociaż kiedy ja go sklejałem miałem 11 lat). Wtedy na długi czas porzuciłem klejenie modeli bo stwierdziłem ,że skoro go skleiłem to już jestem mocny i wszystko osiągnełem. Ty tego nie rób tylko klej. A modele będą piękniejsze z każdym nowym ukończonym. Życzę powodzenia i trzymam kciuki za kolejny model.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”