Dworzec - diorama

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek

Dworzec - diorama

#1 Post autor: Marek » 2007-05-11, 11:11

Witam!

Do zaprezentowania mam sklejony już plastikowy dworzec, który wygrzebałem z odmętów mojej szafy. Był on sklejany lata temu, niemniej jednak wpadłem na pomysł, że możnaby go wykorzystać do jakiejś makiety.

Póki co zrobiłem mu kilka zdjęć, a co dalej z tym będzie to się okaże. Zwróćcie uwagę na pajęczynę przy dachu toalety (ostatnie zdjęcie) - spodobała mi się na tyle, i na tyle wygląda naturalnie, że postanowiłem jej nie niszczyć, a wręcz przeciwnie zakonserwować. Podobnie ma się sytuacja w tylnej części dworca na ramie okiennej. A tak poza tym to dworzec prezentuję się w mojej opinii na tyle przyzwoicie, że nie potrzebne mu są inne zabiegi konserwacyjne czy malarskie. W jednym miejcu trochę widać klej, ale da się przeżyć. Jaka skala - nie mam pojęcia. Fotki są w największej rozdzielczości i widać momentami zdecydowanie za dużo ;-) Sam dworzec ma 33 cm długości.

Obejrzyjcie fotki i sami oceńcie jego przydatność do dioramy. (Przy okazji: żadnej wojny, żadnego wojska, żadnych czołgów proszę nie proponować :-) To ma być diorama pokojowa. Jak nazwa dworca wskazuje znajdujemy się w Niemczech.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Paws

#2 Post autor: Paws » 2007-05-11, 13:53

Bardzo, bardzo ładne!

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
IRON_84

#3 Post autor: IRON_84 » 2007-05-11, 16:53

Rewelacja ten dworzec brakuje tylko torowiska przy peronie.
No i podróżnych.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Marek

#4 Post autor: Marek » 2007-05-13, 23:02

Rozważałem zakup jakiś podróżnych, ale w toku rozmyślań pojawiły się podstawowe problemy.

Problem numer jeden - no jaka to może być skala? Chciałem obliczyć to z proporcji średniej wysokości stropu, ale istnieje prawdopodobieństwo (nawet spore), że stropy starych budowli, a zwłaszcza takiego niemieckiego dworca, mogły być wyższe o takich standardowych stosowanych we współczesnym budownictwie.

Chyba, że po donicach...

Skojarzyłem jednak z tym modelem, kolejkę Piko, która wydaje mi się, że pasuje skalowo do dworca. Tu pojawia się jednak problem numer dwa - posiadane przeze mnie elementy kolejki są zdecydowanie TOWAROWE więc pasażerowie na dworcu wyglądaliby co najmniej śmiesznie. Jedyną opcją są więc ffigurki jakiś maszynistów, lub kolejarzy, stojących ot tak na peronie, który przemianowałby się na towarowy. Jest jeszcze opcja wojenna, żołnierze przy towarowym pociągu wyglądaliby chyba jeszcze zgrabnie.

Problem do rozwikłania na dziś - jaka jest skala kolejki? Czy ktoś może orientuje się jakie są PIKO standardy? Ja niestety nie siedzę specjalnie w temacie...

Posiadane wagony prezentują się tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Borys

#5 Post autor: Borys » 2007-05-14, 19:13

Hej
Bardzo fajny pomysł z Dioramą :-D
Jeśli chodzi o skale wygląda mi na HO czyli 1:87 .
A w sprawie figurek to są dostępny figurki w/w skali można kupić robotników pasażerów kogo tylko potrzebujesz np. tu są dostępne http://www.modelmania.com.pl/index.php?cPath=17_324 należy wybrać producenta i kategorie jaka cię interesuje w tym wypadku figurki ;-)

Pozdrawiam 8-)

Awatar użytkownika
Marek

#6 Post autor: Marek » 2007-05-14, 21:06

Ta strona co podałeś ma naprawdę szeroki asortyment! I nawet nie są tak drogie jak myślałem.

Z drugiej strony chciałbym do tej dioramy wykonać coś jeszcze samodzielnie - bo zaopatrzyć się w same gotowe budynki i wszystko poukładać na sklejce to raczej mierna przyjemność i mała satysfakcja ;-)

Choć jak patrzę na te figurki i budynki to bym jak małe dziecko chciał je wszystkie! I tunel koniecznie. :-P

I już nawet skalę znam - dzięki Twojemu postowi nabrałem na nią większą ochotę i już nawet zdążyłem poznać kolejowe skale :-) Wielkie dzięki!

Chociaż będę się jeszcze musiał wywiedzieć, czy Moorbach w ogóle istnieje, istniał, gdzie to dokładnie jest i jak ludzie byli ubierani... Jest co robić! Ale to chyba dobrze ;-)

Jeszcze raz wielkie dzięki - to taki przełom w tym temacie.

Awatar użytkownika
Borys

#7 Post autor: Borys » 2007-05-15, 20:44

Witam
Bardzo się cieszę że pomogłem w "natchnieniu" na budowę dioramy :-D
Jeśli chodzi o budynki to się z tobą zgodzę nie ma sensu kupować to będzie to "coś" jak się samemu zrobi.
Figurki na pewno wzbogacą makietę kolejową . Gdzieś kiedyś widziałem figurki w ......jak by to napisać niecodziennych pozach :lol: :lol: .
A nie myślałeś o dodaniu do makiety taboru kartonowego bo jest spory asortyment i prezentują się naprawdę super ;-)
Pozdrawiam serdecznie 8-)

P.S przesyłam jeszcze jeden link http://www.makieta.pl/ofertagl.htm zobacz sobie w figurkach zestaw ( figurki -zestaw ) śmieszny jest :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marek

#8 Post autor: Marek » 2007-05-15, 21:01

"Taboru kartonowego?" Jeśli to przejęzyczenie i chodziło ci o "kolejowy" to owszem myślę nad tym.

Jednak zbija mnie z tropu ten link, bezpośrednio wskazujący na skalę TT.

http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... hagen.html

"356 x 120 x 100 mm"

I teraz jestem w kropce.

Awatar użytkownika
Borys

#9 Post autor: Borys » 2007-05-15, 21:18

Hm mmm to może być problem .
Ale musisz zmierzyć wymiary swojej budowli bo jest ten zestaw w skali 1:87 :-)
Der Bausatz ist im Hintergrund auch auf H0-Anlagen einsetzbar. to jest dowód :mrgreen:
Skala TT czyli 1:120 jest mało popularna i nie mam takich bajerów jak w skali 1:87
Pozdrawiam 8-)

Awatar użytkownika
Marek

#10 Post autor: Marek » 2007-05-18, 16:04

Wszystko się wyjaśniło, byłem dziś u modelarza, pomierzyłem, sprawdziłem, popytałem - zarówno tabor kolejowy jak i dworzec jest bezwątpliwości w skali HO.

Kupiłem przy okazji taką posypkę pod tory, ale nie jestem z niej zadowolony zbytnio... Chyba ma za dużo jasnych wstawek. Pomyślę jeszcze nad ewentualnym dodaniem do niej czegoś... Jeszcze zobaczę.

Obrazek
Obrazek

Seb@

#11 Post autor: Seb@ » 2007-05-18, 18:19

Witam,

Mam pytanko: Czemu Każdy wagon jest inny? Plantforma jest wogóle nie oznakowana, Węglarki 2 różne, "Cysterna" i Lokomotywka inna. Jakos tak "bez ładu i składu" Ale widze że wybrałeś tory Piko. W sumie to są tańsze od Roco i nie wiele gorsze ;) Mam jeszcze jedno pytanko: Czy dworzec istnieje w żeczywistości czy go sobie wymyśliłeś??

Pozdrawiam i czekam na następne zdjęcia.

SEB@

Awatar użytkownika
Marek

#12 Post autor: Marek » 2007-05-18, 18:38

"Czemu Każdy wagon jest inny?"

Taki zestaw po prostu - nie kupowałem tego teraz - po prostu takie mam i z takich będę korzystał. Najważniejsze jest raczej to, że są w tej samej skali, niż że są "inne". Osiem cystern może wyglądąłoby realistycznie, ale jakoś tak żal by mi było wydawać tyle pieniędzy na takie same wagony.

Kiedyś to cudo jeździło w kółko, po moim pokoju. Z czasem się popsuło i ciufa ze składem idzie w "stan spoczynku" do dioramy. ;-)

Dworzec jest klejony z zestawu, więc nie zastanawiałem się nigdy nad faktem, czy istnieje, czy nie - być może istnieje, jak będę robił dalszy ciąg dioramy, być może się tym zainteresuję.

A Ty się Seba przebranżowiłeś widzę na kolejarstwo? ;-) Fajnie byłoby ten temat ciągnąć, bo na tym forum wieje otchłanią pustej studni w tym temacie. :-) Zaprezentuj nam coś ze swoich posiadań. ;-)

Seb@

#13 Post autor: Seb@ » 2007-05-18, 21:58

Witam,

No to widzę że mam kolegę :-) Z ten samej "branży" :-) A co do wagonów to chodziło mi o malowanie. Ni że jest cysterna, węglarka i inne. Tylko o Malowanie. Bo jedna jest z DR, DB, Riv-europe, NS. Bo że wagony są inne to wiadome. Bo jak byś miał zgromadzić ( załóżmy) po 5 wagonów to nie że kasa to jeszcze miejsce. Dobrze chociaż że w H0 jesteś :-P. Ale ty ronisz dioramki czy moduły? Bo ja to za modułek się wziąłem :D Bo dioramki to mnie nie kręcą.

Pozdrawiam,
Seb

Awatar użytkownika
Marek

#14 Post autor: Marek » 2007-05-18, 22:41

No nie wiem czy zauważyłeś, ale robię dioramę. ;-)

Co do kolorów wagonów mi to nie przeszkadza, bo przecież są takie fabrycznie. Ja ich nie malowałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”