[R] Jelcz 640 - projekt w połowie własny

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
czolgruski

#31 Post autor: czolgruski » 2013-04-04, 18:46

Witajcie!

Budowa HDS-u trwa w najlepsze. Udało mi się już zrobić wszystkie segmenty, teraz tylko jeszcze zrobić chwytak no i detale. Łączenia są jeszcze eksperymentalne, dlatego takie krzywe to wszystko :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek

Wybaczcie za jakość zdjęć, ale są robione telefonem, a tam szału ni ma... Aparat mi odmówił posłuszeństwa, skubany...

Na razie tyle.
Do następnego ;-)

Awatar użytkownika
czolgruski

#32 Post autor: czolgruski » 2013-04-06, 00:44

Witajcie!

Kolejna aktualizacja, tym razem element, którego nazwy nie znam. Powiedzmy, że to głowica z "szczypcami". Rusza się mniej więcej tak, jak powinna, czyli obraca się oraz podnosi. Jest to trochę duże i zastanawiam się, czy nie zrobić tego jeszcze raz, tylko że mniejszego.

Obrazek Obrazek

Po raz kolejny wybaczcie za jakość zdjęć. Nadal robię je telefonem, a łapy mi się trzęsą...

Na razie tyle.
Do następnego ;-)

Awatar użytkownika
IRON_84

#33 Post autor: IRON_84 » 2013-04-06, 18:08

czolgruski, wrzuć zdjęcie z jelczem to będzie łatwiej ocenić czy ta łapa nie jest za duża.

Awatar użytkownika
czolgruski

#34 Post autor: czolgruski » 2013-04-06, 20:30

Witajcie!

Kolejna aktualizacja przynosi skończony (w stanie surowym) HDS. Dziś zakończyłem budowę tłoków oraz je zamontowałem. W pewnym miejscu miałem lekki problem, ale udało mi się go przezwyciężyć. A mianowicie zrobiłem 2 wysuwane człony, trzeci oraz piąty. Niestety, jak o tym myślałem, zapomniałem o zamontowaniu tłoków, w wyniku czego w razie chęci rozłożenia HDS-u w całej swej okazałości i wielkości konieczne jest przeniesienie jednego tłoka. Wydaje mi się, że coś takiego ujdzie. Tym bardziej, że nie jest to żaden z istniejących HDS-ów, całość została wymyślona przeze mnie. Cały sprzęt będzie malowany i na końcu dojdą jeszcze takie szczegóły, jak węże hydrauliczne i może coś jeszcze, jak na to wpadnę. Krzywe toto, bo jeszcze nic nie jest poklejone, wszystko trzyma się na "słowo honoru" ze względu na malowanie, które, mam nadzieję, uda mi się niedługo wykonać. No, to teraz zdjęcia. Tak, telefonem, niestety...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I teraz mi powiedzcie, czy "głowica" nie jest zbyt duża w porówaniu do reszty HDS-u. Wydaje mi się, że niestety tak...

Na razie tyle.
Do następnego ;-)

Awatar użytkownika
IRON_84

#35 Post autor: IRON_84 » 2013-04-06, 20:51

Nie da się ukryć ze mogła by być subtelniejsza

Awatar użytkownika
czolgruski

#36 Post autor: czolgruski » 2013-04-07, 14:49

Zmniejszyłem głowicę, wygląda lepiej.

Obrazek

Awatar użytkownika
czolgruski

#37 Post autor: czolgruski » 2013-04-08, 20:44

Witajcie!

Dziś krótko.
Dalsza część budowy HDS-u -> miejscówka operatora. Do tego jeszcze dojdzie drabinka, ale to dopiero na końcu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Zdjęcia straszne, wiem o tym. Muszę kupić nowy aparat... Przy najbliższej okazji zrobię lepsze zdjęcia i wstawię.

Na razie tyle.
Do następnego ;-)

Awatar użytkownika
czolgruski

#38 Post autor: czolgruski » 2013-04-10, 21:06

Witajcie!

Dziś dużo pisaniny nie będzie. HDS skończony, pomalowany, zamontowany i przyklejony. Ogólnie mówiąc, kolejny etap budowy modelu skończony. Teraz tylko jeszcze zrobić koła i zabieram się za naczepę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Wyszło, według mnie, dobrze. Mi się podoba. W pewnych miejscach są jeszcze małe niedoróbki, ale przed ukończeniem jeszcze z nimi zrobię. Teraz tylko walka z kołami mnie czeka, potem z naczepą i koniec budowy. Może wezmę się za jakąś dioramę do tego, nie wiem, zobaczę, jak będzie.

Na razie tyle.
Do następnego ;-)

Awatar użytkownika
OSTOJA

#39 Post autor: OSTOJA » 2013-04-11, 08:00

No pięknie. Takim HDS-em najlepiej rozładowywać drewno opałowe pocięte na metrówki. Ciekawa dioramka byłaby. :-D

Awatar użytkownika
Abdomen

#40 Post autor: Abdomen » 2013-04-11, 08:48

Fajnie wygląda ten HDS, ale muszę Cię zapytać w jaki sposób operator-kierowca układa głowicę w położenie transportowe? Patrząc na konstrukcję Twojego HDS-u to ta głowica sobie swobodnie 'dynda' co jest zgodne z rzeczywistością i ona zawsze będzie wisiała, natomiast u Ciebie na złożonym HDS-ie głowica jest odwrócona do góry.

Awatar użytkownika
czolgruski

#41 Post autor: czolgruski » 2013-08-29, 14:45

Witajcie!

Długo mnie nie było, ale budowa trwa nadal. Jelczyk otrzymał koła.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Są odrobinkę straszne...

Abdomen, operator musi się wykazać krzepą, żeby ułożyć tak głowicę. Nie wiem gdzie, ale gdzieś widziałem takie właśnie położenie.

Na razie tyle.
Do następnego ;-)

Awatar użytkownika
czolgruski

#42 Post autor: czolgruski » 2013-09-08, 22:42

Witajcie!

Budowa powoli zmierza ku końcowi. Od ostatniej aktualizacji bawię się z naczepą, zostało jeszcze parę rzeczy do zrobienia i koniec budowy. I będzie najwyższy czas, po prawie roku budowy... Koniec gadanie, czas na zdjęcia.

Rama:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Koła:
Obrazek Obrazek Obrazek

Tylna listwa:

Obrazek Obrazek
Obrazek

Hak i zabudowa:
Obrazek Obrazek

Nie mam pojęcia, dlaczego Photobucket tak pozmieniał teraz to z tymi zdjęciami, nie mogę tego ogarnąć...

Jutro zabieram się za kolejne detale.

Na razie tyle.
Do następnego ;-)

Awatar użytkownika
czolgruski

#43 Post autor: czolgruski » 2013-09-17, 14:20

Witajcie!

Dziś ostatni odcinek tej relacji. Model został zakończony i dumnie się prezentuje na półce. Jeszcze kilka zdjęć, a potem ostateczna galeria.

Zawieszenie naczepy:
Obrazek Obrazek

Zrobiłem je na podstawie jakiejś przypadkowo znalezionej naczepy na jakimś placu manewrowym niedaleko mnie. Z grubsza wygląda w ten sposób.

Osobnych zdjęć pozostałych części nie mam, ponieważ robiłem je i od razu po malowaniu przyklejałem. Po prostu zapomniałem o zdjęciach... :oops:

No cóż, czas na pokazanie wszystkich zdjęć.

Jelcz:
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Naczepa:
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Całość:
Obrazek Obrazek Obrazek

Czas podsumować, kolejnego już w kolekcji, Jelcza. O ciągniku rozpisywał się nie będę, bo każdy wie o co chodzi. Model skleja się bardzo dobrze, wszystko pasuje, tylko ta belka skrętna mi żyć nie dawała i ją poszerzyłem. Poza tym wszystko na tip top.
HDS to całkowita bajka. Zrobiłem go na podstawie 2 albo 3 różnych modeli i z każdego coś zaczerpnąłem. Z naczepą to samo, elementy 3 naczep znalazły się w jednej mojej.
Mam tylko za mało szpatułek na towar, ale o to da się załatwić. No i będę musiał jeszcze w przyszłości troszkę przedłużyć łańcuchy, tak o 2-3 cm każdy. Ale to szczegół.

Ogólnie rzecz biorąc, model mi się podoba. Wiem, jest pełno niedociągnięć. Masa ich. Albo i więcej. Ale jak to się mówi, kto nic nie robi, nie popełnia błędów.
I tą głęboką myślą zakończę tą relację. Do zobaczenia niedługo w następnej.

Na razie tyle.
Do następnego ;-)

Awatar użytkownika
OSTOJA

#44 Post autor: OSTOJA » 2013-09-17, 14:32

Wygląda zmyślnie, nic tylko pogratulować, co niniejszym czynię. :mrgreen:

Awatar użytkownika
czolgruski

#45 Post autor: czolgruski » 2013-09-18, 13:04

Witajcie!

W związku z opinią kilku osób postanowiłem zmienić towar. Od dziś Jelczyk będzie woził prawdziwe drzewo :)
Obrazek

Na razie tyle.
Do następnego ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”