Pzkpfw I Ausf. A (Early Production) Dragon 1:35
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Witam
Nadszedł weekend, więc znalazł się czas na modelarstwo.
Czołg można uznać za skończony. Bagaże już zamontowane na stałe. Dokonałem małej zmiany - zamiast liny holowniczej umieściłem z przodu jeden z dwóch tobołków-samoróbek.
Model muszę jeszcze pokryć lakierem matowym. Jaki możecie mi doradzić? Co sądzicie o lakierach od Gunze (Mr. Super Clear albo Mr. Top Coat)?
Oto zdjęcia w świetle dnia (pierwsze zabawy trybem makro):

Co do liny - wydawała mi się nieodpowiednia wymiarowo dla tego modelu. Użyję jej w Sheridanie.
W końcu też zebrałem do kupy wszystkie narzędzia potrzebne do wykonania dioramki:
- jako podstawkę wykorzystam kawałek deski,
- podłoże wykonam z masy plastycznej firmy Koh-I-Noor,
- rolę piasku odegra pył kąpielowy dla szynszyli,
- kępki trawy wykonam z włosia pędzla, albo nitek utwardzonych wikolem (chyba, że macie inny pomysł).
Pozdrawiam
Nadszedł weekend, więc znalazł się czas na modelarstwo.

Czołg można uznać za skończony. Bagaże już zamontowane na stałe. Dokonałem małej zmiany - zamiast liny holowniczej umieściłem z przodu jeden z dwóch tobołków-samoróbek.
Model muszę jeszcze pokryć lakierem matowym. Jaki możecie mi doradzić? Co sądzicie o lakierach od Gunze (Mr. Super Clear albo Mr. Top Coat)?
Oto zdjęcia w świetle dnia (pierwsze zabawy trybem makro):

Co do liny - wydawała mi się nieodpowiednia wymiarowo dla tego modelu. Użyję jej w Sheridanie.
W końcu też zebrałem do kupy wszystkie narzędzia potrzebne do wykonania dioramki:
- jako podstawkę wykorzystam kawałek deski,
- podłoże wykonam z masy plastycznej firmy Koh-I-Noor,
- rolę piasku odegra pył kąpielowy dla szynszyli,
- kępki trawy wykonam z włosia pędzla, albo nitek utwardzonych wikolem (chyba, że macie inny pomysł).
Pozdrawiam

Witam
Czas przedstawić koncepcję mojej dioramki.
Nosi ona tytuł: "Mieliśmy kiedyś przyjaciela." i będzie przedstawiać miejsce pochówku towarzysza broni, na pustyni, niedaleko Tobruku (rok 1941). Pojazd i figuranci zostali sklasyfikowani jako 5 Lekka Dywizja Pancerna.
Ustawienie:

Szczegóły - wykonałem ślad w podłożu imitujący ciągnięcie ciała na kawałku plandeki, która leży przy grobie. Zrobiłem ją z chusteczki nasączonej rozcieńczonym Wikolem, a jak wyschnie to pomaluję i zrobię plamy imitujące zaschniętą krew.

Grób - obłożyłem kamyczkami, zamiast krzyża umieściłem hełm zabitego na karabinie, pod którym umieściłem buty, oraz zostawiłem saperkę wbitą w ziemię.

Teraz poczekam dobę, aż masa dobrze wyschnie i jutro pomaluję ją kolorem Dark Sand. Następnie pokryję piaskiem i zaleję rozcieńczonym Wikolem. Na koniec przykleję czołg i figurantów oraz dodam gdzieniegdzie niskie rośliny (trawy, krzewy).
Co sądzicie?
Pozdrawiam
Czas przedstawić koncepcję mojej dioramki.
Nosi ona tytuł: "Mieliśmy kiedyś przyjaciela." i będzie przedstawiać miejsce pochówku towarzysza broni, na pustyni, niedaleko Tobruku (rok 1941). Pojazd i figuranci zostali sklasyfikowani jako 5 Lekka Dywizja Pancerna.
Ustawienie:

Szczegóły - wykonałem ślad w podłożu imitujący ciągnięcie ciała na kawałku plandeki, która leży przy grobie. Zrobiłem ją z chusteczki nasączonej rozcieńczonym Wikolem, a jak wyschnie to pomaluję i zrobię plamy imitujące zaschniętą krew.

Grób - obłożyłem kamyczkami, zamiast krzyża umieściłem hełm zabitego na karabinie, pod którym umieściłem buty, oraz zostawiłem saperkę wbitą w ziemię.

Teraz poczekam dobę, aż masa dobrze wyschnie i jutro pomaluję ją kolorem Dark Sand. Następnie pokryję piaskiem i zaleję rozcieńczonym Wikolem. Na koniec przykleję czołg i figurantów oraz dodam gdzieniegdzie niskie rośliny (trawy, krzewy).
Co sądzicie?
Pozdrawiam

Używałem tylko farb od Vallejo Model Color:sclaasamp pisze:Jakie kolorki poszły na figurki ?
Mundur i hełm - jest to mieszanka kolorów: Flat Brown (70984), Dark Sand (70847), Iraqui Sand (70819) oraz kapka USA Olive Drab (70889). Odcienie rozrabiałem dla każdego figuranta osobno, dlatego każdy ma trochę inny mundur.
Sakwy, manierki, ładownice - Flat Brown (70984),
Szelki, pojemnik na maskę p.gaz., chlebak - Dark Sand (70847) lub Iraqui Sand (70819) rozjaśniane kolorem białym,
Buty - generalnie Flat Brown (70984), podeszwy Black (70950),
Sprzączka pasa, odznaki - Gunmetal Grey (70863),
Głowa, ręce - Basic Skintone (70815)
Później pokryłem Sidoluxem i cieniowałem całego figuranta przy pomocy farby olejnej o kolorze Brąz van Dycka (gęsty wash rozrobiony White Spiritem).
Masa podeschła i generalnie złapał ją skurcz. Porobiły się szczeliny że ho ho, poza tym zaczęła odchodzić od deski. Nie pozostawało mi nic innego jak złapać Kropelkę i Wikol i przeciwdziałać degradacji mojej pracy. Całość skleiłem ze sobą nierozrobionym Wikolem, większe dziury połatałem masą, a mniejsze szczeliny zalałem Kropelką. Potem Wikol rozcieńczyłem wodą i taką mieszaniną pokryłem całą powierzchnię z masy. Finalizacja prac odsunęła się w czasie, ale ważne, żeby moja "pustynia" nie poszła w rozsypkę. Przekonamy się za 24h.

Ponieważ i tak muszę czekać, zabrałem się za składanie Sheridana. Oto jak prezentuje się jego bryła względem Pzkpfw. I:

Nie sądzę, żebym kiedyś na warsztacie miał mniejszego szkraba w 1:35.

Pozdrawiam