Nie mogę długo odpoczywać od sklejania, więc od razu po skończeniu Bumara zabrałem się za kolejny pojazd straży pożarnej. Tym razem jest to Jelcz 317 SCZ 18 wydany przez Answera.
Z modelem Answera spotykam się po raz drugi, również przy Jelczu. Wcześniej był to Jelcz 315 W, czyli wywrotka oparta na tym samym podwoziu. I także tym razem, od razu mam mieszane uczucia co do modelu. A właściwie do instrukcji. Po rozbudowanej i szczegółowej instrukcji oraz dokładnych rysunkach pomocniczych przy budowie Jelcza W640 JS od Orlika i jeszcze bardziej szczegółowej z Bumara od Modelika jestem trochę zawiedziony. z Instrukcji nic nie wynika, z rysunków pomocniczych tym bardziej. Gdybym się mniej więcej nie orientował, jak ma wyglądać rama Jelcza, to zapewne bym nie ruszył z budową. Jednakże, moja wiedza na ten temat widać i tak jest zbyt mała, bo już teraz mam problemy i nie wiem, jak przykleić jedną poprzeczkę, ale o tym dalej.
Miałem nadzieję, że Answer się z tym poprawił, jednak się zawiodłem. Jeśli chodzi o instrukcję, ode mnie mają minusa. Może się czepiam szczegółów, ale lubię, gdy w instrukcji jest dużo dokładnych rysunków, a tu niecałe 2 strony formatu B5. Trochę mało...
Jednak, żeby nie było, że się za dużo czepiam, model zapowiada się dobrze. Po składaniu wersji 315 W wiem już, gdzie mogę popełnić błędy, więc budowa powinna pójść szybko i gładko.
Po przeglądnięciu (jakże biednej) instrukcji i części zauważyłem, że wiele części jest uproszczonych do granic, więc niektóre części będę pewnie robił na własną rękę. Tym razem, żeby nie popełnić tego samego błędu, co przy Bumarze, od razu zastanawiam się, jak podłączyć diody. Tym razem chciałbym posunąć się trochę dalej i założyć ich więcej, niż tylko 2.
Rozgadałem się. Żeby nie przeciągać, biorę do roboty.
Na początek - okładka:

Powstała już rama Jeczyka:

I tu właśnie pojawia się ten problem. Jak ma być wklejona ta poprzeczka?

Już widzę Wasz grymas niezadowolenia. Spokojnie, rama będzie w całości malowana, jak tylko dostanę farbki. Za tydzień będę je już miał. Zastanawiam się tylko, jakiego koloru zrobić tą ramę. Zostawić czarną? A może przemalować na czerwono? Nie wiem, pomyślę.
No to chyba tyle na razie.
Do następnego