Jest to mój pierwszy post na tym forum.

Mam niewiele doświadczenia w sklejaniu, ale obecnie przyswajam sobie wiedzę teoretyczną korzystając z rad doświadczonych modelarzy (relacje z budowy, poradniki itp.). Jako brzdąc zajmowałem się samolotami (z różnymi wynikami końcowymi

1) Jako, że pasjonują mnie czołgi okresu II Wojny Światowej noszę się z zamiarem kupna modelu od Italeri. Chodzi o Tygrysa Ausf. E/H 1 (nr. 0286)(http://www.mojehobby.pl/Italeri-Tiger-I ... 13050.html )
Czy ktoś może miał z nim do czynienia? Jest on wart swojej ceny i nada się jako pierwszy model czołgu dla nieopierzonego nowicjusza? Głównie chodzi mi o to czy jest sklejalny i dobrze spasowany. Bo z tego co widzę w komentarzach sklepu to zdania są podzielone. Czołg ma posłużyć głownie jako poligon doświadczalny dla technik malarskich, choć w przypadku końcowego sukcesu, chciałbym go wstawić na dioramę.
2) Jeśli ktoś miałby inną propozycję to rozważam modele do ~80 złotych (+/-), które zamierzam wykonać z elementów zawartych w boxie (tzn. bez waloryzacji elementami fototrawionymi i żywicami). Zależy mi, żeby były to czołgi w malowaniu pustynnym DAK, w skali 1:35. Najlepiej Tygrysy i Pz. Kpfw IV lub III. Mogą być Italerki, Revelle, ale z góry uprzedzam, że odrzucam Airfixa ze względu na traumę z nim związaną.

3) Poza tym chciałbym też spróbować sklejania figurek. Na początek wybrałem taki zestaw Tristara: (http://www.mojehobby.pl/Tristar-German- ... 73955.html). Co sądzicie? Może macie jakieś alternatywy? Początkowo chciałbym poćwiczyć na załodze czołgu (oczywiście mowa o pancerniakach z Afrika Korps). Dobrze by było, aby zestaw nie był z "gumowego" plastiku, z którego odłazi farba, ale równocześnie, żeby cena nie była zaporowa.
4) Co do kwestii malowania - nie posiadam aerografu i używam pędzli oraz farb Pactra i Phoenix Acrylic (dla artystów). Przy tym modelu mam jednak zamiar po raz pierwszy skorzystać z farb Vallejo, farb olejnych oraz pigmentów.
Wszelkie sugestie mile widziane. Prosiłbym o szybki odzew.

Pozdrawiam serdecznie
Trav3rs