[galeria] Wagon motorowy SN61 1:87, wyd. Zetka

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
mario

[galeria] Wagon motorowy SN61 1:87, wyd. Zetka

#1 Post autor: mario » 2011-09-14, 22:05

Witam serdecznie!

To moja pierwsza galeria na tym szacownym forum.
Wagonik wydawnictwa Zetka, skala H0. W założeniu model miał być niemalowany. Informacje o prawdziwym SN61 tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/SN61. Jeździło trochę tego na PKP, a ja mam wspomnienia z dzieciństwa związane właśnie z wiecznie trzęsącym się Ganzem :-) Dlatego tak przyjemnie mi się go kleiło.
Co do samego modelu, to jest on dobrze spasowany, nie przypominam sobie jakichkolwiek problemów w tym względzie. Natomiast co do wierności, to już gorzej. Siedzenia w SN61 były inne (kształt, kolor), wewnątrz są składane stoliki (takie pod oknem), które w rzeczywistości były montowane na stałe. Górne oświetlenie powinno być w dwóch rzędach, a jest w jednym. Wózki są bardzo uproszczone i aż się prosiło o ich uplastycznienie, tak samo sprzęg.
Model jest średnio trudny w budowie. Miałem problem z przyklejeniem dachu, który jest w postaci jednej długiej bryły. Nie znalazłem na to dobrej metody i skończyło się na jego malowaniu.
W modelu zamontowałem oświetlenie. O reflektorach pisałem już jakiś czas temu tutaj: http://www.konradus.com/forum/read.php? ... r=0&page=1 W kolejnym modelu lepiej dobiorę kolor diod, w kierunku bardziej ciepłego, żarowego światła, ale i tak jest fajnie. Koszmarem jest pył i drobne włoski, które pozostały w środku wagonu, po czym elektrostatycznie przylgnęły do szyb, oczywiście już po zamknięciu dachu. Jest to nie do usunięcia. Perspektywicznie planując, że model może kiedyś stanąć na dioramie, umieściłem w nim pasażerów i maszynistę. Tu też walnąłem kilka baboli, chcąc uparcie namalować ludzikom oczy i usta. Mimo malowania pojedynczym włosem, oczy wychodziły wielgachne, tak samo usta. Zostało jak zostało, potem podpatrzyłem, że wcale nie trzeba było tego malować :-)

Zapraszam do oglądania.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Mariusz

--

Awatar użytkownika
IRON_84

#2 Post autor: IRON_84 » 2011-09-15, 09:01

Fajny, zwłaszcza z podświetlenie.
A pasażerowie tylko życia mu dodają.
Jak już dojdzie jakiś peron do tego będzie jeszcze lepiej.

Awatar użytkownika
belfast

#3 Post autor: belfast » 2011-09-15, 14:59

Gratulacje :mrgreen: model wygląda super :mrgreen: :mrgreen: bardzo podoba mi się podświetlenie przedziałów a oświetlenie czołowe super :mrgreen: ja próbowałem dobrać kolor diod podobny do światła żarowego do swojej Epoki ale się poddałem i robię na żarówkach :mrgreen:

Awatar użytkownika
OSTOJA

#4 Post autor: OSTOJA » 2011-09-18, 10:16

W tej skali model jest niezwykle uszczegółowiony i bardzo ładnie wykonany. Fajny pomysł z baterią, widząc miniaturkę myślałem, że to słup ogłoszeniowy. :mrgreen:

Wicio
Kontakt:

#5 Post autor: Wicio » 2011-09-19, 10:43

Świetna robota. Swego czasu próbowałem wykonać ten model z oświetleniem. Szkoda mego wysiłku tylko model na tym ucierpiał.

Gratuluje!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”