Mario, ta żółć zniknie, nie będzie aż tak widoczna. To nie koniec prac. W niedziele prace zakończyłem na zrobieniu tej ścieżki, "posypałem" powierzchnie pigmentami i tyle. Potrzebuje parę drobnych szczegółów by móc kontynuować prace.
Torowisko czy wiadro jest brudzone ogólnie znaną metodą wśród plastikowców. Widzę, że wiadro cieszy się dużym zainteresowaniem.
Wiadro było malowane metalizerem z Model Mastera. Kolor jest zbliżony do rzeczywistego.
Kolejny krok, to zmieszanie dwóch farb olejnych umbra naturalna i sienna palona (farbki firmy Renesans). Powinien wyjść kolor zbliżony do rdzy (dość jasny). Następnie pędzelkiem nakładam mieszankę na powierzchnię wiadra w rożne interesujące mnie miejsca. Czy to wokół dziury, czy gdzieś indziej. Czekam godzinę by farba delikatnie przeschła (farba olejna schnie koło 5 dni, jeśli się nie mylę;))
Kolejny krok to posypanie, (najlepiej nabrać trochę na pędzel pigmentu i strzepnąć go nad daną powierzchnią), jasną rdzą (używam pigmentów firmy Agama). Jak pigment dobrze się uczepi i pokryje powierzchnię, posypujemy rdzą Agamy (ma ona ciemny odcień, tak jak widać to na zdjęciach). Z ilością pigmentu trzeba uważać, sypiemy tyle by nie przesadzić. Całość proponuje "polać" white spiritem lub tania wódką. "Polać" należy rozumieć jako nabrania do strzykawki odpowiedniej ilości płynu i z bliskiej odległości natryskiwać (tylko delikatnie by nie zmyć pigmentów!!!!!, najlepiej to robić kropelka po kropelce) na powierzchnie pokrytą pigmentami. Czekam spokojnie aż wszystko wyschnie i gotowe. Dalej to wkomponowanie naszego wiadra w otoczenie;)
Jak będzie potrzeba, mogę zrobić instruktaż na podstawie beczki;)
Prośba ode mnie do ogółu Modelarzy Kartonowych.
Przemyślałem kwestię brudzenia modelu, maja rację Ci, którzy pisali że nie pasuje taki czysty. Jest inny problem, mam wiedzę jak brudzić plastikowe modele ale nie mam pojęcia jak brudzić kartonowe modele. Potrzebowałbym informacji od podstaw jak to się robi. Są może jakieś poradniki, lub może mi ktoś wyłoży teorie przemieszaną z praktyką?